Dit is mijn ervaring met slaaptherapie (deel 2)

Het is alweer bijna twee maanden geleden dat ik mijn eerste ervaringen met slaaptherapie deelde. Nu is er natuurlijk nog een tweede deel, wa...

Het is alweer bijna twee maanden geleden dat ik mijn eerste ervaringen met slaaptherapie deelde. Nu is er natuurlijk nog een tweede deel, waarin ik nog een paar tips en lessen op een rij zet die ik meekreeg tijdens deze slaaptherapiesessies. 

Tuurlijk, nog steeds heb ik op het moment van schrijven nachten ertussen zitten die echt wat minder gaan. Heel recent heb ik het zelfs nog 7.00 zien worden (wat vollééédig haaks staat op tip nummer 2 uit het eerste artikel) Maar over het algemeen leg ik de nadruk op de goede nachten, op de kwaliteit van de slaap (zie ook slaaples #6) en hoe uitgerust ik me 's ochtends voel. 

Graag deel ik nog 4 andere tips en lessen die ik meekreeg van de slaaptherapeut:Slaaples #4
Hè, weer zo'n avond dat je in bed ligt te malen. Het lukt maar niet om je gedachten opzij te zetten en te gaan slapen. Kleine dingen worden opeens heel groot en je ligt maar te draaien en te draaien..

Ik kreeg een goede tip om beter met ronddwalende gedachten om te gaan. Zodra je merkt dat je begint te piekeren, bedenk jezelf dan of je NU ècht iets moet of kunt doen met die gedachte. Ook wel de 'moet ik dit nu doen'-methode, die in het dagelijks leven regelmatig gebruikt wordt voor het stellen van prioriteiten.

Stel jezelf dus de volgende vragen: kan ik terwijl ik hier lig nu écht iets veranderen aan dat foutje dat ik gemaakt heb op mijn werk? Of moet ik nu écht bezig zijn met mijn huizenjacht?

Vaak kan de oplossing van je gedachte wel een dagje (of soms zelfs langer) wachten. Die werkdag begint de volgende dag wel weer, en een huis kopen doen de meeste mensen ook niet om 12 uur 's nachts. Die tijd kun je natuurlijk veel beter gebruiken om lekker weg te dommelen ;-)
Slaaples #5

Veel mensen werken al langere tijd thuis óf hebben heel lang thuis gewerkt. Eén van de dingen die ik afgelopen anderhalf jaar het vaakst hoorde van mijn omgeving, was dat 'elke dag er hetzelfde uitziet en je soms niet eens meer weet of het maandag of woensdag is.' Dit komt onder andere doordat we weinig (externe) prikkels meer ervaren en we voor best een lange tijd beperkt waren in de activiteiten die we konden doen.

We lopen (of liepen) hetzelfde rondje, gaan (of gingen) op dezelfde weekdag naar dezelfde supermarkt en zitten (of zaten) iedere dag op dezelfde werkplek, met het zelfde uitzicht, en misschien ook wel dezelfde digitale vergaderingen op een dag. Eindstand? 's Avonds ben je helemaal niet zo moe, omdat je hersenen niet heel veel moeite hebben hoeven doen om dezelfde ervaringen als altijd te verwerken.

Ondanks dat het terugkeren naar kantoor steeds meer vorm krijgt, kiezen veel bedrijven ook voor een combinatie met thuis blijven werken. Voor de thuiswerkdagen kreeg ik zelf de tip mee om de dag of week eens op een andere manier vorm te geven. Dus: loop je wandelroute eens andersom, rijd een stukje verder voor een andere supermarkt (of doe op een andere dag boodschappen) of wissel van werkplek als dit kan. Op die manier krijg je te maken met andere, nieuwe prikkels die voor je hersenen in eerste instantie 'moeilijker' zijn om te verwerken - omdat je hersenen deze simpelweg niet gewend zijn. Resultaat? Je zult aan het einde van de dag meer moe zijn dan wanneer je je dag op precies dezelfde manier indeelt als de vorige.


Slaaples #6
'Help, ik heb wéér maar 5 uur geslapen vannacht, nu voel ik me de rest van de dag moe!'

Een bekende uitspraak voor wie de focus legt op het aantal uren slaap in een nacht. Maar het aantal uren slaap dat je maakt, zegt vaak helemaal niet zoveel over de kwaliteit van de nacht. Je kunt een nacht van 5 uur maken en al heel uitgerust zijn, of een nacht 10 uur slapen en juist de hele dag slaperig of futloos blijven. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken als je niet aan de 8 uur slaap komt die we denken nodig te hebben om goed te kunnen functioneren.

Toen ik een bezoekje bracht aan de slaaptherapeut, vertelde zij mij dat het belangrijk is om te focussen op de kwaliteit van je nacht (bijvoorbeeld hoe diep je slaapt). Ontdek wat jouw ideale slaapritme is om overdag goed te kunnen functioneren. Ben je 's avonds nog niet moe genoeg op het tijdstip dat je normaal gesproken je bed induikt? Verschuif je bedtijd dan eens naar een halfuurtje later. Of ben je 's ochtends uitgerust om 6 uur, maar wil je toch wat langer blijven liggen waardoor je slaperiger bent gedurende de dag? Kies dan om op het tijdstip op te staan waar je je in eerste instantie al uitgerust voelde. Uiteindelijk begin je vanzelf te merken met welk ritme je de meest kwalitatieve nacht slaap hebt.Slaaples #7
'Morgen begin ik mijn dag met een vergadering, daarna moet ik meteen een pakketje op de post doen, en oh... ik moet ook écht niet vergeten om voor 12.00 uur te reageren op die mail.'

Niet heel raar dat je voor je gaat slapen alvast bezig bent met het maken van een to do-list voor de volgende dag. Maar voor je het weet ben je zó ver afgedwaald dat je je zelfs druk gaat maken over dingen die er helemaal niet toe doen. Eindstand: je ligt wakker en het lukt maar niet om in slaap te komen.

Toen ik mijn slaaptherapeut bezocht, had ik het regelmatig over wakker liggen door al bezig te zijn met de volgende dag, of soms zelfs de volgende week (zondagavond-kwaaltje). Zij gaf mij de tip om een to do-list niet op de dag of ochtend zelf te maken, maar juist de dag ervoor. En nee, niet 's avonds als het slaaptijd is, maar zo ongeveer aan het einde van een werkdag. Alle taken die je de volgende dag moet doen, zijn dan meer uit je hoofd. Het 'van je af schrijven' werkt overigens ook bij andere (pieker)gedachtes die je wakker houden. Ik zou zelf inmiddels een boekenreeks kunnen beginnen ;-)

Related posts

1 reacties

  1. Wat een goed en interessant artikel! Zelf heb ik momenteel alleen last van slapen omdat ik 39 weken zwanger ben, voor de rest kan ik altijd heerlijk slapen... hoe erg ik ook van te voren pieker. Ik kan op zich altijd wel snel in slaap komen.

    BeantwoordenVerwijderen