Dit is mijn ervaring met slaaptherapie (deel 1)
06:30Slaap is voor veel mensen iets heel vanzelfsprekends. Het is hét moment waar je alle ervaringen van een dag verwerkt en waar je lichaam tot rust komt. Je laat het eigenlijk gewoon gebeuren. Er bestaat bijna niets makkelijkers, zou je denken!Toch is er ook een grote groep die er iets meer moeite mee heeft. Voor mij herkenbaar, want ongeveer een jaar geleden begon ik ook veranderingen te merken in mijn slaappatroon. Ik sliep moeilijker door, lag soms zelfs een hele nacht wakker of ontwaakte op tijdstippen waar zelfs een ochtendmens niet blij van zou worden. Ook overdag merkte ik de gevolgen van die verstoorde nachtrust. Ik besloot daarom eerder dit jaar een bezoekje te brengen aan een slaaptherapeut, om te achterhalen waar de verandering in mijn slaappatroon vandaan kwam en wat ik kon doen om deze weer te verbeteren.
Nu ben ik zelf geen expert en weet ik dat een goed slaappatroon er voor iedereen anders uitziet, maar de tips van de therapeut hebben mij in ieder geval zeker geholpen om weer met een geruster gevoel de nacht in te gaan. Nu is Rome ook niet in één dag gebouwd en zitten er zeker nog weken tussen die wat minder gaan, maar dat heb ik geaccepteerd.
Graag deel ik mijn ervaringen en de tips & lessen die ik meekreeg. Voor iedereen die ook wel wat handvatten voor een betere nachtrust kan gebruiken.
Slaaples #1
Wie regelmatig piekert, herkent vast wel dat de piekergedachten vooral ’s avonds in bed kunnen opspelen. Je ligt vervolgens uren wakker en het wil maar niet lukken om je gedachten uit te schakelen.
Voor wie zich ook weleens kan verliezen in (pieker)gedachten, zijn er talloze tips om hier beter mee om te gaan. Eén van de tips die ik zelf meekreeg was: ‘blijf met je gedachten in het hier & nu.’ Zodra je merkt dat je gaat malen over morgen, of iets dat zelfs al geweest is, focus je weer op wat je NU aan het doen bent: in bed liggen. Vraag jezelf eens af hoe je armen voelen, hoe je benen erbij liggen, waar je lichaam het matras raakt, hoe je ademhaling is. Allemaal manieren die je kunnen helpen om je gedachten weer terug naar 'nu' te brengen. En iedere keer als je merkt dat je toch weer gaat denken aan die spannende presentatie van morgen of stress krijgt van die pittige opdracht van volgende week, blijf je de oefening herhalen.
"Shit... is het al zo laat? Nu kan ik nog maar 2 uur slapen!"
We kennen het allemaal wel: dat kleine momentje van paniek wanneer je ’s nachts op de klok kijkt en je ziet dat het nog maar 2 uur duurt voordat je wekker gaat. Je voelt je nog helemaal niet uitgerust en je zou het liefst nog 5 uur langer willen slapen.Slaaples #2
Hoe positief of negatief de tijd ’s nachts er ook voor jou uitziet, het blijft toch beter om het kijken op de klok of wekker te vermijden (en je telefoon is ook zeker geen goed idee). Het brengt onnodige stress met zich mee, je hersenen gaan ‘aan’ en maken automatisch een associatie bij het tijdstip dat je ziet. Dit zorgt ervoor dat je wakkerder wordt, wat je juist wil voorkomen. Draai daarom de klok eens om, dek je wekker af of zet 'm buiten de slaapkamer. Je merkt het vanzelf wel wanneer het tijd is om op te staan :-)
Wie moeite heeft met goed slapen, kan nogal eens de neiging hebben om heel erg de focus te leggen op de minder goede nachten. Je gaat denken dat je zelden lekker slaapt, of misschien denk je wel dat je het helemaal niet kunt. Hoe vaker je bevestigt dat je slecht slaapt, hoe meer slechte nachten je daadwerkelijk gaat hebben. Herkenbaar?
Slaaples #3
Een belangrijke les die ik leerde, was om meer aandacht te hebben voor de nachten die je juist wél lekker slaapt. Vertrouw er maar op dat je het namelijk echt wel kunt; ons systeem is er op gebouwd om uiteindelijk moe genoeg te zijn om in slaap te vallen. Dus: schrijf je goede nachten eens op, of vertel je omgeving vaker dat je een fijne nacht hebt gehad. Je zult zien dat je het vertrouwen beetje bij beetje weer terugkrijgt :-)
Stay tuned voor meer van mijn ervaringen!
0 reacties