Budapest: Do's & Don'ts

Iedere citytrip ontdek ik weer nieuwe do's en don'ts over de stad waar ik op dat moment verblijf. Vorige week bracht ik een bezoekj...


Iedere citytrip ontdek ik weer nieuwe do's en don'ts over de stad waar ik op dat moment verblijf. Vorige week bracht ik een bezoekje aan de Hongaarse hoofdstad Budapest en ook daar heb ik weer een heel lijstje aan tips verzameld. Die lees je in dit artikel!

DO: Neem bus 100E van en naar het vliegveld
Toegegeven, na onze vliegreis wilden we zo snel mogelijk naar onze Airbnb en besloten we voor het gemak een taxi te nemen. Een taxiritje naar het centrum kost je omgerekend ongeveer 30 euro. Op de terugweg hadden we uitgevogeld dat er ook een bus van en naar het vliegveld van Budapest rijdt. Prijs? Zo'n 6 a 7 euro! Dat scheelt een hoop :-) Je neemt bus 100E, en deze stopt op 3 plekken in de stad. Doordeweeks hoef je nooit lang te wachten, de bus rijdt dan namelijk iedere tien minuten! Reis je vroeg in de ochtend of laat op de avond, dan is de wachttijd iets langer (ongeveer 15 minuten). 's Nachts kan de wachttijd oplopen tot 40 minuten.DO: Zoek je het bruisende stadsleven? Verblijf dan in Pest
Wil je dicht in de buurt zijn van gezelligheid, restaurants, bars en café's en een aantal mooie bezienswaardigheden? Verblijf dan in Pest. Dit is het meest levendige gedeelte van de stad. Ga je via één van de bruggen de Donau over, dan kom je in het rustigere, maar meer heuvelachtige gedeelte Buda. Hier vind je bezienswaardigheden als het Vissersbastion, de Matthiaskerk en de Burcht van Boeda. Beide delen van de stad zijn prima te voet te bezoeken, omdat je zo over de bekende Kettingbrug aan de overkant bent. 

DO: Eet een chimney cake
Als je een bezoek brengt aan Budapest, kun je er eigenlijk niet omheen: de chimney cake. Deze typisch Hongaarse, zoete lekkernij is op veel verschillende plekken in de stad te verkrijgen en je kunt je chimney cake zo rijkelijk 'vullen' als je zelf wil. Van slagroom tot aan nutella en van suiker tot aan appel, en je hebt zelfs varianten met oreo, bounty, twix en snickers! Een chimney cake is van zichzelf erg machtig, dus zorg ervoor dat je licht luncht als je dit als snack tussendoor neemt. 

DON'T: Met euro's betalen
In Hongarije betaal je niet met de euro, maar met de Hongaarse Forint. Op veel toeristische plekken kun je echter ook met euro's betalen. Soms wordt er dan ook aan je gevraagd of je je transactie wil pinnen in euro's. Maar dit kun je beter niet doen. De wisselkoers is namelijk niet zo gunstig, waardoor je - als je met euro's betaalt - meer kwijt bent. Zorg er dus altijd voor dat je in de Hongaarse munteenheid betaalt. 

DO: Doe alles te voet
Waar je in andere hoofdsteden toch wel genoodzaakt bent om af en toe de tram, metro of bus te pakken, is dat in Budapest echt niet nodig (tenzij je om bepaalde redenen geen lange stukken kunt lopen natuurlijk!). Heel veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand, en lopend zie je ook nog eens veel meer dan vanuit het openbaar vervoer. Neem dus een goed paar (wandel)schoenen mee en ontdek de stad te voet!DO: Koop je souvenirs in de Central Market Hall
Toen we op souvenirjacht gingen, hadden we al heel wat winkeltjes in de binnenstad gehad waar de prijzen heel ver uit elkaar lagen. De Central Market Hall kwam echter als winnaar uit de bus als het gaat om de meest betaalbare/goedkope souvenirs. Waar je in het centrum voor een paar leuk verpakte zakjes paprikapoeder zo'n 15 of 20 euro betaalde, lag dit in de Market Hall vaak op zo'n 25% minder. En het is er nog gezellig om rond te struinen ook :-)

DON'T: Houd geen taxi aan op straat
Er rijden heel wat taxi's rond in Budapest, maar slechts een paar maatschappijen zijn betrouwbaar. De bedrijven Fötaxi en City Taxi zijn voorbeelden van betrouwbare taxiservices. Ze zijn veelal te herkenenn aan hun gele kleur. Stap dus niet in een onherkenbare auto of een auto waar bijvoorbeeld het woord 'Freelance' op staat. Weet ook: de app Uber werkt niet in Budapest. DO: Bezoek Cinema Mystica
Heb je een regenachtige dag ertussen zitten bij je city trip? Plan dan een bezoekje aan een museum. Per toeval kwamen wij terecht bij Cinema Mystica, waar je je waande in een magisch sprookje. Je vindt hier verschillende kunst- en lichtinstallaties met subtiel geluid, en ze zijn ook nog eens héél fotogeniek. Het museum is niet heel erg groot, dus verwacht niet dat je hier uren rondloopt. Ik vond het ondanks dat zéker de moeite waard om gezien te hebben! 

Related posts

0 reacties