Madrid: Do's & Don'ts

Madrid was tot vorige week nog één van de plekken die nog op mijn lijstje van 'bezochte Spaanse steden' miste. Valencia, Malaga, Ba...


Madrid was tot vorige week nog één van de plekken die nog op mijn lijstje van 'bezochte Spaanse steden' miste. Valencia, Malaga, Barcelona, Sevilla: ik heb hier allemaal hele fijne reisjes naartoe gehad. Inmiddels kan ik hier dus Madrid aan toevoegen. Wat zijn nu eigenlijk de do's en don'ts van de hoofdstad van Spanje? Ik zet ze op een rij!

DO: wandel/eet/drink in de wijken Chueca, La Malasaña en La Latina
Blijf zeker niet alleen rondom Sol en Gran Vía, maar duik ook eens de sfeervolle wijken Chueca, La Malasaña en La Latina in. Je vindt hier een hoop gezellige straatjes en pleinen met authentieke en hippe bars, café's en restaurants, unieke (vintage) winkels en kunstgalerijen. Een lekkere koffie met ontbijt. tapas met een drankje of een origineel souvenir heb je hier zó gevonden.

DO: bezoek de El Rastro vlooienmarkt op zondagochtend
Een begrip in Madrid is de El Rastro vlooienmarkt die iedere zondagochtend plaatsvindt rondom Plaza de Cascorro en Ribera de Curtidores. Zowel Madrilenen als koopjesjagers over de hele wereld trekken in alle vroegte hiernaartoe om de mooiste spullen op de kop te tikken. Of het nu om kleding, antiek, kunst, souvenirs of speelgoed gaat: je hebt het hier allemaal. Tipje: kom écht op tijd, want de markt stroomt al heel snel vol met mensen. Traditiegetrouw gaan de Madrilenen na de markt de wijk La Latina in voor tapas met een (of meerdere) caña(s)

DON'T: eten op Plaza Mayor
Plaza Mayor is het bekendste plein van Madrid en hier zitten dan ook veel café's en restaurants waar je iets zou kunnen eten of drinken. Maar: dit kun je beter ergens anders doen Je betaalt hier namelijk véél meer voor een hapje of drankje en de kwaliteit laat ook te wensen over. Je hebt op andere plekken in de stad zoveel meer goede restaurants waar je tegen een lagere prijs lekker kunt eten en drinken.

DO: boek een fietstocht 
Vorig jaar in Barcelona boekte ik er ook al een, maar nu in Madrid besloot ik weer een fietstocht te doen op mijn eerste volle dag. Helaas was ik de eerste avond niet helemaal lekker, dus de keuze tussen een fietstocht om 10.00 uur en 15.00 uur was snel gemaakt. Je kunt kiezen voor een Nederlandstalige gids en hij/zij neemt je mee naar een groot deel van de bezienswaardigheden van Madrid. Ik ging voor het laatste tijdstip, zodat ik nog rustig kon opstarten. Maar het was wel héél heet. Je stopt op meerdere plekken en die zijn niet altijd in de schaduw. Houd hier dus rekening mee en smeer je goed in! (wat sowieso belangrijk is natuurlijk :-p)

DON'T: ontbijten vóór 9 uur / dineren vóór 20.30
Spanjaarden leven volgens een heel ander ritme dan wij in Nederland. Ben je een vroege vogel en op zoek naar een plekje om te ontbijten? Houd dan rekening met dat de meeste (koffie)bars en restaurantjes pas om 10 uur opengaan (in sommige gevallen om 9 uur). Ditzelfde geldt voor het diner. De meeste Spanjaarden nemen de tijd voor een uitgebreide lunch, en nemen 's avonds bij een drankje tussen 21.00-0.00 nog wat tapas of een salade. Veel restaurants zullen zelfs ook pas rond dat tijdstip weer geopend zijn.

DO: neem de metro van het vliegveld naar de stad
Het lijkt zo aantrekkelijk om het vliegtuig uit te stappen en met een taxi gebracht te worden naar je verblijfsadres, maar weet wel dat je dan bijna 5 keer zoveel geld kwijt bent. Een taxiritje van het vliegveld van Madrid naar het centrum kost al gauw 30 euro, en met de metro ben je slechts tussen de 6 en 8 euro kwijt. De verbinding is makkelijk; de roze lijn 8 brengt je naar Nuevos Ministerios, en vanaf daar kun je overstappen op andere metrolijnen. 

DO: bezoek een museum
De drie bekendste musea in Madrid zijn het Museo Nacional del Prado, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia Museum en het Museo Thyssen-Bornemisza. Ik kan je zeker aanbevelen om één van deze musea te bezoeken, al is het alleen al omdat het hier binnen lekker koel is. Net als voor andere plekken in Madrid geldt: kom op tijd om zoveel mogelijk rijen en drukte te vermijden. 

Related posts

0 reacties