Zo bereid je je voor op een reisje naar New York

The Big Apple, 'The City That Never Sleeps' of kortweg 'The City.' Als je een reisje naar deze wereldstad gepland hebt staan...


The Big Apple, 'The City That Never Sleeps' of kortweg 'The City.' Als je een reisje naar deze wereldstad gepland hebt staan: su-per-gaaf. Inmiddels ben ik al 1,5 week terug van deze bucketlist trip en ben ik een aantal dingen tegengekomen die belangrijk zijn voor de voorbereiding. Die tips zet ik op een rij!

1. Regel je ESTA
Ook al blijf je maar een aantal dagen in New York: je hebt hoe dan ook een ESTA nodig. Op deze website vraag je je ESTA aan. Houd bij het invullen verschillende gegevens bij de hand, zoals je paspoortgegevens, verblijfsadres, contactgegevens van personen uit je omgeving, je thuisadres, werkadres, enzovoort. Een ESTA kost 21 dollar (omgerekend iets meer dan 20 euro), die je aan het eind van het invullen afrekent met je creditcard. Het duurt maximaal 72 uur voor je ESTA is beoordeeld. Vergeet 'm ook niet voor de zekerheid te printen en mee te nemen in je handbagage.

2. Vraag een creditcard aan
In New York (en sowieso in de VS) wordt je reguliere betaalpas lang niet op alle plekken geaccepteerd. Vraag dus voor de zekerheid een creditcard aan. Zo weet je zeker dat je pas overal geaccepteerd wordt. Vergeet ook niet in te stellen dat je de pas wereldwijd kunt gebruiken. Ditzelfde geldt voor de 'werelddekking' op je reisverzekering trouwens!

3. Zes uur tijdsverschil (zomertijd 5 uur)
Houd er rekening mee dat het in New York zes uur vroeger is dan in Nederland. Dit zou dus kunnen betekenen dat je de eerste nachten héél vroeg wakker bent of al redelijk vroeg op de avond het gevoel hebt dat je wil slapen. De ene persoon heeft hier natuurlijk meer last van dan de andere persoon. Probeer in ieder geval alvast een beetje te wennen aan het nieuwe ritme en niet meteen - als je in de middag aankomt - te gaan slapen. 

4. Geen mobiel internet
Oh, hoe heerlijk dat je in vrijwel alle Europese landen lekker van alles kunt opzoeken terwijl je op straat wandelt! Helaas kan dit in New York niet (tenzij je een internetbundel koopt natuurlijk). Je bent veel afhankelijker van WiFi-netwerken van hotels, bezienswaardigheden of restaurants. Wil je toch bijvoorbeeld de weg kunnen vinden in deze grote stad? Download dan van tevoren de offline kaart van New York. 

5. Print je QR-code
Vanwege puntje 4 kan het zo zijn dat je corona QR-code niet wil laden als je in New York landt. En laat de VS nu net een werelddeel zijn waar gevaccineerd zijn nog verplicht is voor reizigers die het land willen bezoeken. Druk daarom je QR-code(s) voor de zekerheid af en neem ze mee in je handbagage.
Update: per mei 2023 is een QR-code niet meer nodig 

6. Wil je écht graag naar een restaurant? Reserveer van tevoren
Bij restaurants die populair zijn bij zowel New Yorkers als toeristen kun je nog weleens te maken krijgen met een wachtrij. Wil je echt graag een bepaald restaurant bezoeken tijdens je reis? Zorg dan dat je van tevoren een reservering maakt om verzekerd te zijn van een tafeltje. Óf kom vroeg op de avond. Soms wil je dan nog weleens het geluk hebben dat je de drukte vòòr bent.

7. Koop van tevoren tickets voor bezienswaardigheden 

Je wil bij het bezoeken van een bezienswaardigheid voorkomen dat je nog een uur in de rij moet staan voor de ticketbalie. Plan daarom van tevoren op welke dag je een museum of uitzichtpunt wil bezoeken en koop je tickets online. Sommige plekken, zoals de Top of the Rock, werken met time slots waardoor je sowieso niet heel lang hoeft te wachten. Hierbij is wel het advies: kom niet té vroeg, anders sta je alsnog te wachten tot 'jouw tijdslot' aan de beurt is om in de rij te gaan staan.

8. Koop een/meerdere wereldstekker(s)
Deze valt écht in de categorie: níet vergeten. Wil je je telefoon op kunnen laden, je stijl- of krultang kunnen gebruiken of je scheerapparaat kunnen gebruiken, zorg dan dat je een of meerdere wereldstekkers aanschaft. Ook de stroomsterkte is in de VS anders, waar dit in Nederland 220 volt is, is dit in de VS 110 volt. Kijk dus goed of je elektrische apparaten ook op 110 volt werken. 

9. Ga niet te lang, maar ook niet te kort
Wat is nu eigenlijk de ideale reisduur voor New York? Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoeveel je wil doen, maar ik zou een weekendje of drie dagen aan de weinige kant vinden mocht je het meeste van New York willen zien. Tien dagen is daarentegen weer aan de lange kant. Een weekje is eigenlijk prima, waarbij je natuurlijk wel rekening moet houden met aankomst- en vertrekdagen. Mocht je toch langer op reis willen (want toegegeven: het is wel een stuk vliegen), dan kun je New York ook nog combineren met andere steden in de VS.

10. Check goed in welke tijd van het jaar je je reis naar New York plant
Het klimaat in New York is héél wisselvallig. Zo kun je 's winters het ene moment te maken krijgen met sneeuwstormen, maar is er de volgende dag weer niets aan de hand en schijnt de zon. Neem dus voor verschillende temperaturen en weersinvloeden kleding mee (laagjes zijn ook een goed idee!). Ook qua prijs kan het heel erg verschillen in welke periode van het jaar je een tripje naar New York boekt. Zo is het in het hoogseizoen en in de vakantieperiodes/rondom de feestdagen vanzelfsprekend duurder dan in de 'rustigere' maanden. Ook geldt natuurlijk: hoe verder je van tevoren boekt, hoe meer 'geluk' je hebt op een betaalbaarder ticket. 

Related posts

0 reacties