New York: Do's & Don'ts
06:30
Ter voorbereiding op ons reisje naar New York heb ik talloze websites afgestruind naar wat je wel en zeker niet moet doen in deze wereldstad. Een hoop van die do's en don'ts kan ik bevestigen, maar toch wilde ik ook mijn eigen lijstje nog met jullie delen
Toegegeven, tijdens onze heenreis namen we de Airtrain naar Jamaica Center en eenmaal daar waren we zó kapot dat we geen zin hadden om nog uit te zoeken welke metrolijn we daarna moesten nemen naar ons hotel. Resultaat? We namen de taxi, en waren eenmaal bij ons hotel omgerekend bijna 90 euro lichter. Oeps! Dat kan dus veel goedkoper. Want voor 8 dollar en 25 cent (Airtrain ticket) en een metro-enkeltje van 2 dollar en 75 cent kun je al in Midtown Manhattan staan. Zoek dus gewoon van tevoren uit hoe je bij je hotel komt; het kan je een hoop geld besparen :-) (op de terugreis hebben we dit wel gewoon gedaan)
DON'T: De Brooklyn Bridge bewandelen in de richting van Brooklyn
Zeker een do: een wandeling maken over de Brooklyn Bridge. Maar doe dit niet in de richting van Brooklyn. Het uitzicht vanaf Brooklyn naar Manhattan is namelijk met de skyline véél mooier (maar dat is mijn eigen mening). Ben je een echte wandelaar? Dan kun je de brug natuurlijk ook heen én terug lopen :-p
DO: Weet in welke richting de boroughs/wijkdelen van New York zich bevinden
Waar je in veel grote steden altijd naar het eindstation moet kijken om te weten welke metrolijn je moet nemen, is dat in New York een stuk lastiger om te ontdekken. De eindstations staan vaak pas op de perrons zelf aangegeven, en niet boven in de metrohal. Daar staan ze namelijk aangegeven als 'Uptown/The Bronx' of 'Downtown/Queens/Brooklyn.' Uptown betekent bijvoorbeeld 'alles dat parallel of aan de noordzijde van Central Park ligt.' Het gaat dus om de richting die jouw metro op zal gaan (naar boven, naar beneden, van Manhattan af...). Onderzoek dus goed van tevoren in welke richting je bestemming ligt, en voorkom dat je denkt dat je de juiste metrolijn hebt, maar op het verkeerde perron staat.
DO: Houd rekening met (extreem) lange wachttijden bij de paspoortcontrole
Dit is niet per se een 'Do' of 'Don't' voor New York zelf, maar wel eentje waar wij ons op hebben verkeken. Na een vlucht van bijna 8 uur (en natuurlijk al het vroege opstaan, de reistijd naar Schiphol en de wachttijd op Schiphol zelf), hoop je lekker snel door de paspoortcontrole te kunnen. Maar niets is minder waar. In een snikhete hal loopt de wachttijd op tot 1 uur, en bij ons werd het zelfs bijna 2 uur. Ze nemen daar goed de tijd je allerlei vragen te stellen over je bezoek, vingerafdrukken af te nemen en gegevens te controleren. En dat voor alle passagiers afzonderlijk van meerdere aankomende vliegtuigen.
DO: Eten in Hell's Kitchen
Als er één wijk is in Manhattan waar je qua restaurants wel goed zit, is dat Hell's Kitchen (zeker niet rondom of op Times Square trouwens). In deze wijk vind je verschillende keukens en kun je op sommige plekken ook zeker wat langer tafelen dan 'normaal' (want verder is het in New York allemaal heel 'vluchtig' eten). Voor ons ideaal, want Hell's Kitchen zat niet ver van ons hotel in Midtown, waardoor we ook niet al te ver meer hoefden te reizen voor een lekker hapje eten.
DO: Wees vroeg bij een museumbezoek
Dit geldt eigenlijk voor de meeste toeristische attracties (en met name musea): maar plan deze zo vroeg mogelijk op de dag. Wij bezochten het Metropolitan Museum of Art een uur nadat het open was en toen hoefden we nog nergens in de rij te staan. Amper twee uur later was de rij méters lang. Een andere tip: zorg dat je voor alles van tevoren (online) tickets koopt. Scheelt je weer wachttijd in de rij bij de ticketkassa's.
DO: Let extra op bij het kopen van tickets voor de Top of the Rock
Ga je in maart naar New York, onderzoek dan goed wanneer de zon ondergaat als je tickets wil boeken voor één van de hoge observatiepunten in de stad. De Top of the Rock sunset tickets zijn namelijk 10 dollar meer dan de reguliere tickets en waren in de eerste week van maart dat wij er waren geldig van 3 uur 's middags tot ongeveer 5 uur 's middags. Maar de zon is dan nog helemaal niet onder. Wij kozen daarom voor een tijdslot van half 6, omdat we in de gaten hadden gehouden dat de zon pas onder zou gaan tegen kwart voor 6. Eenmaal boven werden we - tegen de reguliere ticketprijs - getrakteerd op misschien wel één van de mooiste zonsondergangen van die week.
Toevoeging: een week later was de sunset time alweer verzet naar half 7 voor 10 dollar meer. Prijzen kunnen dus verschillen hoe langer het licht blijft. Ik denk dat wij net in een overgangsweek zaten en geluk hadden met deze prijzen én zonsondergang.
DON'T: Voor ieder stukje de metro nemen
Oké, waar ik me in eerste instantie verkeek op hoe ver Midtown en Chinatown uit elkaar liggen (ruim een uur lopen), hoef je echt niet voor ieder stukje de metro te nemen. Sterker nog: probeer het meeste lekker wandelend te doen! Zo is het heerlijk om te lopen langs het water in Brooklyn en kun je de wijken Williamsburg en Dumbo goed combineren, en zijn de High Line, Chelsea en the Meatpacking District ook leuk om wandelend te verkennen. En vergeet ook zeker Central Park niet :-)
DO: De gratis ferry nemen naar Staten Island om het vrijheidsbeeld te zien
Het vrijheidsbeeld staat best een eindje van Manhattan vandaan, dus kans om er vanaf het eiland een goede foto van te maken is er vrijwel niet. Wil je toch een foto van Lady Liberty, maar geen (dure) tour naar Liberty Island boeken? Neem dan de Staten Island ferry. Helemaal gratis brengt deze veerpont je in 20 minuten naar de overkant, én vaart deze langs Lady Liberty. Het is dan misschien wel wat verder weg, maar je hebt 'm in ieder geval gezien. Aan de overkant is overigens niet veel meer te doen, dus vrijwel alle toeristen nemen vaak de eerste ferry weer terug.
DON'T: Alleen op Manhattan blijven
New York heeft zoveel meer te bieden dan alleen Manhattan. Oké, toegegeven: de wijken Chelsea, the Meatpacking District, Chinatown, West/East Village en Greenwich zijn erg leuk maar ga ook ab-so-luut eens van Manhattan af. De wijken Williamsburg en Dumbo in Brooklyn zijn bijvoorbeeld ook heel leuk om eens doorheen te lopen. Unieke (vintage) winkeltjes, street art, galerieën, cadeaushops, hippe koffiezaakjes: je vindt het hier allemaal.
DO: Tips (oftewel fooi) geven
Waar het geven van fooi in restaurants in andere landen niet altijd de gang van zaken is, is dat in de Verenigde Staten wel heel belangrijk. Sterker nog, het gaat vaak om percentages van 18-25% bovenop de totaalprijs. Let dus op dat je bovenop de eindafrekening nog eens die percentages erbij op moet tellen. Vaak kun je op het pinautomaatje zelf al kiezen voor een 'suggested tip,' waardoor het je wat makkelijker wordt gemaakt.
DON'T: Alleen bij bekende fastfoodketens eten
Ja, je komt in vrijwel elke straat in New York wel één van de bekende Amerikaanse fastfoodketens tegen en het is heel verleidelijk om erheen te gaan voor een snelle hap. Maar New York heeft zóveel meer te bieden! Wij gingen iedere dag via Tripadvisor op zoek naar leuke restaurants, en zijn zeker terechtgekomen bij een aantal verborgen pareltjes. Heb je mijn vorige post hierover al gelezen?
0 reacties