5 tips voor een soloreisje naar Barcelona

Ga je (voor het eerst) alleen op reis? Dan kan ik je Barcelona écht aanraden. De stad is lekker groot en er is genoeg te doen om jezelf prim...


Ga je (voor het eerst) alleen op reis? Dan kan ik je Barcelona écht aanraden. De stad is lekker groot en er is genoeg te doen om jezelf prima een paar dagen te vermaken. Vandaag zet ik 5 must do's op een rij voor als je naar deze Spaanse stad afreist.

1. Eet en/of slaap in de wijk El Born
El Born is een prachtig en bruisend wijkje boordevol restaurants,  tapasbars, boutiques en café's. Het ligt naast de wijk Barrio Gotico (ook een must see!) en je ziet in El Born nog een hoop middeleeuwse invloeden. Je kunt hier heerlijk verdwalen in alle smalle straatjes, waarna je ook weer op een gezellig pleintje uitkomt. In El Born vind je overigens ook het bekende Picasso en Moco Museum en de Santa Maria del Mar Basilica. Zelf overnachtte ik in een Airbnb vlak naast het imposante gebouw van het Centre de Cultura, wat voor mij telkens als me-ga handig herkenningspunt functioneerde. Tot slot was ik ook héél erg blij met het Parc de la Ciutadella vlak naast de deur, waar áltijd wel iets te beleven valt. Wil je dus lekker centraal zitten of juist gezellig uit eten? Dan kan ik El Born zeker aanraden!2. Doe zoveel mogelijk te voet
Oké, toegegeven: ik heb voor sommige stukjes wel de metro gepakt (of als mijn voeten gewoon heel zeer deden), maar het grootste deel van de tijd heb ik Barcelona te voet ontdekt. Tijdens het wandelen zette ik vaak een fijne muzieklijst aan, waardoor ik nu een hoop herinneringen aan de stad koppel aan de liedjes die ik heb geluisterd. Het is heerlijk om rond te dwalen, zo nu en dan een winkeltje in te gaan of een koffie te halen. Je ziet echt zóveel meer, en je kunt met een beetje geluk nog lekker van het zonnetje genieten ook! 

3. Tips voor alleen uit eten
Ik merkte dat ik aan het begin van mijn reis best een drempel over moest om restaurants binnen te lopen. Want: werd ik niet raar aangekeken dat ik alleen zou zitten? Hoe lang kon ik blijven? Hield ik niet een plek voor twee bezet? En zo had ik nog wel honderd vragen. Toch is het een kwestie van ervaren. Bij deze mijn tips:
- Ben je bang dat alleen aan tafel zitten saai is? Neem dan een boek mee. Verwacht sowieso niet dat je urenlang aan het tafelen bent, maar dat je 'net als thuis' puur komt om even wat te eten. Een boek biedt prima afleiding en ziet er wat minder ongeïnteresseerd uit dan de hele tijd op je telefoon kijken. Want ondanks dat ik met niemand was, vond ik het toch best gek om de hele tijd in mijn iPhone gedoken te zitten.
- Laat zien dat je binnenkomt. Vraag het personeel bijvoorbeeld naar een tafeltje voor 1, zodat ze je in ieder geval niet over het hoofd zien als je ongezien in een hoekje duikt. Op sommige plekken werd ik trouwens wel aan een tafel voor 2 gezet, en andere keren mocht ik aan een verhoging/soort bar zitten. 
- Kies (als er plek is en het lekker weer is) voor een tafeltje op het terras. Buiten lopen er toch net wat meer mensen voorbij en ook dat is - naast lezen - een fijne afleiding.
- Bezoek zéker een tapasrestaurantje als je alleen reist. Ondanks dat tapas best bekend staat als 'gerechtjes om te delen', kun je nu juist alles kiezen dat jij lekker vind. En het is ook nog eens ideaal voor de kleine trek: je hoeft geen heel bord paella te bestellen, want aan 2 of 3 van je favoriete tapasgerechtjes heb je ook al genoeg.


4. Chillen op het strand of het park
Even behoefte aan rust tussen het bezoeken van Parc Güell, de Sagrada Família of één van de musea? Ga dan zéker naar het Parc de la Ciutadella. Aan beide uiteinden van het park vind je hier de dierentuin en de Arc de Triomf, en in het midden heb je de prachtige fontein waar je niet alleen toeristen, maar ook locals voorbij ziet hardlopen, dansen of ziet genieten van de zon. En datzelfde geldt voor Playa de la Barceloneta. Bij de eerste zonnestralen ligt dit populaire stadsstrand al bomvol mensen, maar gelukkig is er door de grote oppervlakte altijd wel een plekje te vinden. Neem een goed boek mee of zet een podcast of muziek playlist aan, en er is zo weer een uur of twee voorbij!

5. Boek een fietstocht
Eén van de mogelijkheden om in contact te komen met andere soloreizigers is natuurlijk door te overnachten in een hostel, maar mijn voorkeur ging toch uit naar een Airbnb. Om toch wat onder de mensen te zijn, boekte ik op mijn eerste dag een fietstocht via Baja Bikes, waar een gids je in drie uur tijd meeneemt langs een paar highlights van Barcelona. Daar ontmoette ik ook meteen wat andere reizigers uit Nederland.  Ik vond het heel fijn om de stad wat beter te leren kennen en te weten hoe ver alles uit elkaar lag. Zo ging ik in ieder geval niet als een kip zonder kop op pad ;-)

Bonustip: GENIET vooral!
Ik vond niets heerlijker dan alleén de dingen doen die ik leuk vond. Ik hoefde met niemand anders rekening te houden, kon alles op mijn eigen tempo doen en voelde me niet verplicht om op bepaalde tijdstippen te eten of ergens heen te gaan. Mijn tip is dan ook om te luisteren naar waar je op dat moment behoefte aan hebt. Zin in een broodje van de bakker? Ga er lekker heen halen! Stiekem toch trek in een sangria op het terras? Niemand die je tegenhoudt!

Nog wat aanvullende informatie
- Vanuit de luchthaven rijden er treinen naar Passeig de Gracia, de grootste en langste winkelstraat van Barcelona. Een enkeltje kost € 4,60. Op dit station kun je op meerdere metrolijnen overstappen. 
- Wil je met de taxi vanuit de luchthaven naar het centrum/El Born? Dan betaal je ongeveer € 30,- / € 35,-
- Als je niet zovaak met de metro reist, kun je het beste telkens enkele reizen kopen. Deze zijn € 2,40 per keer.
- Haal wat grote flessen water (en een kleintje om mee te nemen) bij de supermarkt. Het kraanwater in Spanje smaakt namelijk niet heel lekker.
- In sommige Europese landen is een fooi bij het eindbedrag inbegrepen. In Spanje is het gebruikelijk om ongeveer 5-10% extra fooi bovenop de reguliere rekening te geven.
- Het klinkt als een open deur, maar let zeker goed op je spullen op drukke en toeristische plekken en in/bij de metro. 

Related posts

0 reacties