Roadtrip door Europa: dingen om rekening mee te houden

Een roadtrip zou een roadtrip niet zijn als je onderweg wat obstakels tegenkomt. Denk aan valuta, coronamaatregelen, tol betalen... you name...

Een roadtrip zou een roadtrip niet zijn als je onderweg wat obstakels tegenkomt. Denk aan valuta, coronamaatregelen, tol betalen... you name it. Mocht jij ook de ambitie hebben om op autovakantie te gaan, dan heb ik alvast een aantal belangrijke punten op een rij gezet.

Tolvignet Oostenrijk
Voor veel mensen die regelmatig naar Oostenrijk of Italië reizen zal dit geen nieuws zijn: wanneer je door Oostenrijk rijdt, heb je een vignet nodig. Het beste is om deze voorafgaand aan je reis al aan te schaffen. Toch onderweg kopen? Dan kun je het vignet scoren bij de meeste tankstations in Duitsland en bij tankstations en postkantoren in de grensgebieden richting Oostenrijk. Heb je geen vignet en rijd je toch door Oostenrijk, dan riskeer je een boete van ongeveer 120 euro. Een vignet van 10 dagen kostte ons € 9,50. Tóch stukken goedkoper dus. 

Verkeersluwe zones Italië
Veel grotere Italiaanse steden (zoals Florence, Rome, Milaan, Pisa) hebben verkeersluwe zones (in het Italiaans ook wel Zona Traffico Limitato/'ZTL') om de gebouwen en het leefmilieu te beschermen van vervuilende uitlaatgassen. Dit betekent dat je in deze aangegeven gebieden niet met je auto mag komen, tenzij je een ontheffing hebt. Ook in Padova, waar wij voor 4 nachten verbleven, moesten we zo'n zone doorkruisen. Gelukkig hebben we met de Airbnb hosts kunnen regelen dat zij ons een ontheffing konden geven (zij gaven ons kenteken door aan de gemeentelijke politie). In veel situaties is het echter zo dat je je auto buiten een zone moet parkeren en op een andere manier de zone moet betreden (openbaar vervoer, te voet). De boete voor rijden in een ZTL kan flink oplopen, tot wel 300 euro. Op deze handige website check je of het gebied waar jij doorheen moet een 'ZTL' is.

Tolvignet Slovenië
Waar je in veel landen tolpoorten hebt waarbij je een kaartje trekt en die bij de volgende tolpoort afrekent, heb je in Slovenië een tolvignet nodig. Alle snelwegen en autowegen in Slovenië zijn namelijk tolwegen. Welk vignet je nodig hebt, hangt ook helemaal af van de hoogte en het gewicht van je auto. Wij werden bij een tankstation heel vriendelijk geholpen aan het juiste vignet. Voor een week waren wij met een auto van klasse '2A' 15 euro kwijt. Bewaar wel het bonnetje van het vignet; dit kan soms worden gevraagd wanneer je wordt aangehouden door de politie.

Coronamaatregelen per land
Hoewel we van tevoren de maatregelen per land globaal hadden opgezocht, hadden we niet echt rekening gehouden met dat al die landen natuurlijk óók tussentijdse persconferenties/aanscherpingen van de maatregelen kunnen hebben. Terwijl wij weg waren was de persconferentie in Nederland waarin de horeca weer om 20.00 uur moest gaan sluiten, maar ook wij merkten aanscherpingen toen we in het buitenland waren. Zo werd in Slovenië ineens overal waar je kwam je QR-code gecontroleerd en mocht je geen tankstation of (kleding)winkel meer binnen als je er geen had. Om het beste op de hoogte te blijven van coronamaatregelen per land, kun je de Reisapp downloaden (#nospon, gewoon handig)

Grenscontroles
De ene grenscontrole verloopt wat moeizamer dan de andere. Waar Duitsland, Oostenrijk en Italië niet echt een duidelijke grensovergang hebben (buiten de tolwegovergangen), was het met de grens tussen Slovenië en Kroatië wat strenger. Hier rijd je langs verschillende loketten waar je twee keer je paspoort moet laten zien en ook nog tol moet betalen. Let wel op dat de rijen bij de grenscontrole in drukke periodes flink kunnen oplopen!

Kroatische Kuna
Kroatië was het enige land waar je niet met de euro betaalt. Schrik dus niet als je voor het eerst gigantisch hoge bedragen in de supermarkt, bij een tankstation of in restaurants ziet. Op het moment van schrijven is 1 kuna ongeveer 13 cent, dus 100 kuna is ongeveer € 13,29. Valt allemaal reuze mee dus! Op de meeste plekken kun je wel pinnen, maar bijvoorbeeld bij bakkertjes of voor toiletten waar je alleen met muntgeld kan betalen kan het handig zijn om toch enkele munten te pinnen. Let wel op: vaak rekent je bank extra kosten als je een pinbetaling in vreemde valuta doet. Bij Rabobank ging dit om 1,71% bovenop de koers van de Europese Cenrtale Bank. 

Tanken
In Nederland is het bijna lastig om nog een tankstation te vinden waar de benzineprijzen onder de 2 euro liggen. Dat maakte ons des te blijer om naar het buitenland te gaan, want: goedkoper tanken! Tipje: tank wel wat verder van de snelweg af, daar zijn prijzen vaak aanzienlijk goedkoper. Ook langs de bergwegen in Oostenrijk stonden lange rijen auto's bij tankstations vanwege de goedkope prijzen. Onze goedkoopste keer tanken was in Slovenië, met een prijs van € 1,37 per liter scheelde dit een hoop met Nederland!

Related posts

1 reacties

  1. Wat leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven, grenscontroles moet je zeker met oppassen..Zeker nu met het corona gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen