Zo kies je een sportoutfit die bij jou past

Of je nu net begint met sporten of al een tijdje bezig bent: een nieuwe sportoutfit is natuurlijk áltijd welkom. Maar waar moet je eigenlijk...

Of je nu net begint met sporten of al een tijdje bezig bent: een nieuwe sportoutfit is natuurlijk áltijd welkom. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden als je nieuwe sportkleding wil shoppen? Ik geef je een aantal handige tips. 

Tegenwoordig kun je op talloze webshops terecht voor een praktische én fashionable sportoutfit. Ook OTTO heeft een hele pagina vol met sportbeha's, sokken, leggings en tops. Maar hoe maak je nu eigenlijk de juiste keuze? Laten we aftrappen met wat er onder de sportoutfit zit: de sportbeha.

Sportbeha
Vaak biedt een normale beha niet genoeg ondersteuning tijdens het sporten. Daarom zijn er speciale sportbeha's te koop die je 'light', 'medium' of 'high' support kunnen bieden. 'Light' (of 'medium') support-beha's zijn geschikt wanneer je bijvoorbeeld (lichte) krachtoefeningen uitvoert of aan yoga doet. 'Medium' of 'high' (soms ook 'extreme') support-beha's zijn meer geschikt voor bijvoorbeeld cardio of HIIT work-outs. Ook voor dansen of hardlopen kun je kiezen voor een hoger 'niveau' aan ondersteuning. Natuurlijk staat bij een sportbeha altijd voorop dat je draagt wat jij het fijnst vindt. Draag je normaal gesproken bijvoorbeeld ook wat meer aangesloten beha's, of heb je iets grotere borsten, dan kun je misschien beter kiezen voor 'medium' of 'high' support. Je wil natuurlijk niet dat er van alles in de weg gaat zitten tijdens je work-out ;-)

Sportlegging of -broek
De ene persoon is meer een type voor een los vallende sportbroek, en een ander zal sneller kiezen voor een strakke sportlegging. Wil je wat meer bewegingsvrijheid, dan raad ik je eerder een legging aan. Je hebt hierin niet alleen de keuze uit allerlei kleuren en prints, maar ook uit verschillende hoogtes en lengtes. Een high-waist (of hoge taille) legging laat bijvoorbeeld je figuur nét iets beter uitkomen, maar als je totaal niet houdt van strakke kleding rondom je buik, kun je beter kiezen voor een mid-waist legging. Belangrijk aan een legging is dat deze niet afzakt tijdens je work-out. Als je bijvoorbeeld bij iedere jumping jack alles omhoog aan het hijsen bent, dan kun je misschien beter kijken voor een maatje kleiner. Zelf ben ik groot fan van high-waist leggings, ook omdat ik deze dan kan combineren met cropped tops en je hierdoor slechts een subtiel stukje buik ziet. Ook een puntje om rekening mee te houden is het doorschijnen van de legging - met andere woorden: is 'ie squat-proof?

Sporttop
Je outfit is natuurlijk niet compleet zonder een fijne sporttop. Zelf heb ik zowel mouwloze tops als tops met lange mouwen, cropped tops, strakke tops en losse tops in de kast liggen. Het is maar net waar ik zin in heb. Ook leuk: als je kiest voor een sportlegging is er vaak een bijbehorende top (en soms zelfs sportbeha) beschikbaar. Mijn advies zou zijn om zowel tops met korte als lange mouwen in je kast te hebben. Tijdens thuis work-outs draag ik zelfs helemaal geen top (en alleen een sportbeha) omdat ik het best snel warm heb. Maar mocht ik buiten willen sporten wanneer het iets kouder is, dan voelt een top met lange mouwen net wat fijner.

Sportschoenen
Naast de talloze sportoutfits die te koop zijn, kun je ook compleet verdwalen in de wereld van de sportschoenen. De keuze voor een goed paar sportschoenen is natuurlijk helemaal afhankelijk van waar je ze voor gaat gebruiken. Ben je een fanatieke (buiten) hardloper, dan raad ik je aan om advies te vragen bij een expert. Hij of zij kan je helpen aan de schoenen die het fijnst om jouw voeten zitten en de juiste demping bieden. Ben je meer een binnensporter en voer je krachtoefeningen uit in combinatie met cardio, dan kun je het beste voor een stabiele en flexibele schoen gaan waarmee je goed kunt springen en liften. Voor crossfit bestaan er zelfs speciale allround schoenen die ook genoeg demping bieden voor alle verschillende oefeningen die je uitvoert. Belangrijk bij alle schoenen is (je raad het al) dat deze niet te klein of te groot zijn zodat je geen blaren oploopt, dat deze goed aansluiten bij de hiel en een het liefst een zool met structuur hebben zodat je voldoende grip hebt. 

Waar komt jouw favoriete sportoutfit vandaan?

Related posts

1 reacties