Curaçao - Do's en Don'ts

Twee weken op Curaçao. Dan maak je inderdaad een heleboel mee. Naast alle tips die ik al heb gegeven in de vorige artikelen, zijn er nòg mee...


Twee weken op Curaçao. Dan maak je inderdaad een heleboel mee. Naast alle tips die ik al heb gegeven in de vorige artikelen, zijn er nòg meer 'do's' (en ook wel een paar don'ts) die ik je kan vertellen over het eiland. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!


Huur een auto
Ik kan het niet genoeg benadrukken: maar huur een auto om het eiland te verkennen! Tenzij je écht bent gekomen om te 'niksen' of al talloze keren op het eiland bent geweest en het niet per se meer nodig vind. Voor ons was het in ieder geval geen moeilijke keuze. We kwamen terecht bij Correct Carrental en konden daar een stoere, open Jeep Wrangler huren. Omdat deze auto de laatste twee dagen al verhuurd was, deden ze niet moeilijk om ons voor die dagen nog een Kia Sportage mee te geven. Met een beetje prijsvergelijken bleek uiteindelijk dat wij - mét een allrisk verzekering - helemaal niet zoveel geld kwijt waren (€ 145,- per persoon voor 7 dagen) én we kregen ook nog eens een 'gratis' dag erbij. Aanradertje dus!

Smeer jezelf in met...
... zowel zonnebrand als deet. Dat eerste is met een gemiddelde temperatuur van 30 graden logisch, maar deet is ook geen overbodige luxe. Vooral als je naar het Christoffelpark gaat. Ik werd te grazen genomen bij één bepaald stukje in de autoroute, waarbij je bij een van de uitkijkpunten via een trap naar beneden kunt om een klein, verlaten strandje te bezoeken. Resultaat? Misschien wel 15 vreselijk grote en pijnlijke muggenbulten... Het duurde wel een aantal dagen voor het minder werd, en uit wanhoop heb ik bij een apotheek een duur zalfje moeten kopen om het iets draaglijker te maken.


Blue Curaçao-tour bij Landhuis Chobolobo
Hoewel ik vroeger maar wat vaak een mixdrankje dronk met Blue Curaçao erin, had ik toendertijd nooit door dat het natuurlijk op dit prachtige eiland gebrouwen en geproduceerd werd (inmiddels denk ik: 'No shit...') Bij Landhuis Chobolobo kun je (letterlijk) een kijkje in de keuken nemen van het verpakken van Blue Curaçao. Een super enthousiaste tourguide neemt je daarnaast mee in de geschiedenis van het drankje, het proces van destilleren en het maken van de fles. Tot slot krijg je drie smaken te proeven en sluit je de dag af met een cocktail naar keuze. Zorg wel eerst voor een goede bodem, anders kunnen de drankjes nogal hard aankomen ;-)

Bezoek een lokale supermarkt of souvenirwinkel
Ja, je hebt een Albert Heijn en Carrefour op het eiland en ja, je kunt bij een übertoeristisch winkeltje (waar je nog niet eens kunt pinnen) je koelkastmagneet of sleutelhanger scoren, maar het is toch stiekem veel leuker om 'lokaal' te winkelen? Onze boodschappen deden we daarom bij de 'boulevard marketplace', waar je naast dat je niet overweldigd wordt door de keuzes, ook nog eens een fijner prijsje betaalt voor de producten die je koopt (een voorbeeld: brie kostte bij de Carrefour omgerekend € 7,-) Hetzelfde geldt toen we op pad waren in Willemstad voor souvenirs. Bij toeval kwamen we terecht bij een lieve vrouw die zelf typische Curaçao-uitzichtjes en teksten schilderde op sloophout. Inmiddels prijkt er een kleurrijk, gepersonaliseerd huisnummer naast mijn voordeur waardoor ik nu iedere keer herinnerd word aan deze mooie reis.

Reserveer op tijd
Gelukkig hebben wij weinig misgegrepen als het ging om een plekje in restaurants, maar dat kwam vooral doordat wij elke avond ergens reserveerden. De meeste restaurants hebben wel Facebook of een reserveringsmogelijkheid op hun website. Stuur hen gewoon een berichtje met het aantal personen en het tijdstip en een plekje is (bijna altijd) nog wel beschikbaar. Toch van plan om op de bonnefooi ergens binnen te stappen? Kom dan wat vroeger, of houd een plan B achter de hand. 

Struinen in kleurrijk Otrobanda
Deze tip kun je beter uitvoeren als het wat drukker is, want ons werd het (achteraf, dat wel) afgeraden om door deze wijk in Willemstad te wandelen. Wel wordt je hier, als je van tevoren goed opzoekt waar ze te vinden zijn, getrakteerd op een aantal prachtige muurschilderingen en felgekleurde huizen. Kleurrijke Instagram-foto's gegarandeerd.

Pin met je pinpas
De valuta in Curaçao is de Antiliaanse Gulden. Toch worden prijzen 9 van de 10 keer ook aangegeven in dollars. Let wel: je bent duurder uit als je met je creditcard (dus in dollars) betaalt. Probeer dus zoveel mogelijk te pinnen met je pinpas. Maar ook hier geldt: check even voor je op reis gaat of jouw pinpas VPAY heeft of niet. Als dit wel zo is, zal ieder pinapparaat op Curaçao je pinpas weigeren. Passen met een Maestro logo worden wel geaccepteerd. 


Koop een full face snorkelmasker
De meesten hebben wel een snorkel ergens in een lade of op zolder liggen, maar een grote ontdekking die op Curaçao zéker van pas kwam, is het full face snorkelmasker. Ik kocht hem voor de reis bij Decathlon voor € 25,-, en het is z'n geld meer dan waard. Je zicht is beter, het masker beslaat niet en het ademen gaat hartstikke goed (misschien wel beter dan met zo'n normaal masker). Ook weer een aanradertje dus!

Related posts

0 reacties