Sardinie - Do's & Dont's

Voor ik begin met de 'echte' vakantie-artikelen, wil ik alvast de spits afbijten met een do's & don'ts-post met alle d...

Voor ik begin met de 'echte' vakantie-artikelen, wil ik alvast de spits afbijten met een do's & don'ts-post met alle dingen die ik je aanraad wel en niet te doen tijdens een vakantie in Sardinië. Plannen om daar ooit heen te gaan? Dan zou ik dus vooral verder lezen!


Huur een auto
Ik las het overal al, maar deze is zéker waar: wil je iets van het eiland zien, dan zul je toch echt een auto moeten huren. Hoeft niet eens per se voor de hele vakantie (relaxen mag natuurlijk ook), en wij kozen dan ook voor drie dagen, die we volplanden met activiteiten. Let wel dat alle bezienswaardigheden en strandjes vrij ver uit elkaar liggen en het dus echt enige tijd en geduld vergt om erheen te komen. Maar ik kan alvast verklappen: totally worth it.

Koop waterschoenen en/of een bamboe-matje
De eerste was eigenlijk vooral voor onze kust van belang, want in de zee waren enorm veel rotsen en zee-egels. Voelde toch een stuk fijner om waterschoentjes aan je voeten te hebben! Ook matjes zijn zeker aan te raden, vooral bij de stranden met witter zand waarbij het verboden is om met je handdoek op te gaan liggen. Dit heeft te maken met het feit dat je een boete kunt krijgen als je (te veel) zand uit Sardinië meeneemt (ik zou zeggen, lees dit artikel van Metro eens).

Openbaar vervoer is niet optimaal
Omdat wij in een dorp zouden verblijven, waren we natuurlijk best afhankelijk van het openbaar vervoer (nog voordat we bedachten dat we een auto konden huren). Echter rijden bussen slechts een paar keer per dag en als je er eentje mist, kan het best voorkomen dat je 4(!) uur moet wachten. Ook hadden wij maar twee keuzes waar je heen kon: Castelsardo en Sassari (of de peperdure excursies van Corendon :-P). Helaas viel het laatste stadje enorm tegen en bleek er weinig te doen te zijn, aangezien alles tussen 1 en 5 sluit. Houd hier dus rekening mee als je een stad bezoekt!

Bezoek Alghero en de Grotten van Neptunus
Na de domper van Sassari vonden we het lastig om weer de stap naar een nieuwe stad bezoeken te zetten. Toch werd het Alghero, de vijfde grootste stad van Sardinië. Tot onze grote verrassing was het er fijn wandelen met de haven, de talloze mooie steegjes, pleintjes, de vestingmuur en leuke terrasjes en winkeltjes. We hebben ons hier dus prima vermaakt! Vlakbij Alghero liggen overigens ook de welbekende Grotten van Neptunus. Het is een héle klim naar beneden en naar boven (twee keer 654 trappen in de brandende zon), maar de grotten zijn echt prachtig. Voor 13 euro kun je onder begeleiding van een gids de grot bezoeken. Klein nadeel: je gaat er in het hoogseizoen met enorm veel toeristen naar binnen, waardoor het verhaal van de gids niet altijd synchroon is met waar je loopt (wij waren één van de laatsten van de groep). Na zo'n 40 minuten sta je weer buiten en maak je de klim naar boven. Tip: neem genoeg water mee en smeer je goed in!

Klim voor de mooiste strandjes
Ook wij hebben de meest toeristische stranden bezocht, maar die ene keer dat we op een superklein, schattig strand terechtkwamen, was omdat we een flinke hike naar beneden hadden gemaakt. Met gevaar voor eigen leven waanden we ons tussen de rotsen, maar kwamen toen terecht op een strand met misschien 10 groepjes mensen (in plaats van eh... 2000?). Het water was helderblauw en het was het voelde supergoed om deze ontdekking gedaan te hebben! Wij waren overigens vlakbij Capo Testa en ons rotsenstrandje heette Cala Francese, vlakbij Santa Teresa Gallura.

Reserveer altijd!
Meerdere keren liepen we tegen de lamp toen bleek dat restaurants volledig volgeboekt waren. Af en toe hebben we gewacht (en vervolgens heerlijk gegeten), maar het leek ons toch slimmer om voortaan te reserveren. Soms best lastig om telefonisch te doen gezien 80% geen Engels spreekt, maar als je het restaurant op Facebook kunt vinden, is een berichtje al gauw gestuurd. Supermakkelijk èn je bent (als je op tijd bent) verzekerd van een plekje!

Ga niet de zee in bij rode vlag
Twee van mijn vriendinnen waren toch zo gek om het te proberen bij het strand La Marinedda, maar werden toen bedolven onder een drietal hele hoge golven. Het was ontzettend moeilijk om hieruit te komen, en het leidde zelfs tot twee weggespoelde zonnebrillen. Superzonde dus! Riskeer het dus maar beter niet om de zee in te gaan wanneer de rode vlag uithangt..

Engels wordt lastig verstaan
Ik zei het net al, maar op Sardinië is het toerisme nog niet zo groot (maar wel al enorm) als in andere Italiaanse steden (Milaan, Rome, Venetië). Hierdoor is het erg lastig je verstaanbaar te maken in het Engels, en waarderen de mensen op Sardinië het wèl heel erg als je een woordje Italiaans probeert. Verder kom je ook al een heel eind met gebarentaal en dingen aanwijzen. Gelukkig is iedereen op Sardinië supervriendelijk en behulpzaam en is zo'n lastige conversatie toch best wel grappig :-)

Neem een snorkel mee
Niet op alle plekken is veel te zien, maar bij ons in Lu Bagnu (de noordwest-kust van Sardinië) zweefden we boven hele scholen visjes, zag je prachtige rotsen en was het water heel blauw en helder. Ook bij ons mini-rotsstrandje bleek veel moois te zien.

Ga vooral vaker naar Sardinië om ook de andere kusten te bezoeken
Wij zaten zelf in het Noorden van het eiland, waardoor we dankzij de geringe tijd genoodzaakt waren om vooral dingen in dit gebied te bezoeken. Zo kwamen we niet veel verder dan Alghero, Stintino, Sassari en wat strandjes aan dezelfde noordelijke kustlijn, maar zo schijnt ook het oosten (bij Costa Smeralda, La Maddalena, Olbia, Orosei) en zuiden (bij Cagliari) erg mooi te zijn. Toch maar eens vaker heen dus... :-)

Related posts

6 reacties

 1. Wat leuk om te lezen! Het lijkt me een erg leuke vakantiebestemming!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de Grotten van Neptunus even opgezocht en wauw! Lijkt me inderdaad wel vervelend als het zo druk is, maar soms kan je nu eenmaal niet anders. En mag ik even zeggen dat ik het niet snap dat mensen tóch in zee gaan bij rode vlag? Het is verboden voor je eigen veiligheid, hoor. :') Ik ben nog nooit op Sardinië geweest. Zowel mijn vriend als ik hebben geen rijbewijs, dus het is misschien niet de juiste bestemming voor ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed om te lezen. Sardinië lijkt me een ontzettend mooie bestemming!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat super leuk om te lezen je hebt ook prachtige foto's daar gemaakt. hier wil ik ook nog een keer graag heen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat super leuk van die afgelegen strandjes! Ik hou ook echt van snorkelen <3
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een fijne tips, ik wil namelijk heel graag nog eens naar Sardinie! Wat een grappig verhaal van dat zand, haha! En inderdaad handig om te weten dat ze niet zo goed Engels spreken.

  BeantwoordenVerwijderen