Grotta di Nettuno

Wat eerst begon als een grapje van mijn broertje ('ga naar de Grotten van Neptunus, die zijn echt verbazingwekkend' - zonder dat hij...


Wat eerst begon als een grapje van mijn broertje ('ga naar de Grotten van Neptunus, die zijn echt verbazingwekkend' - zonder dat hij er ooit geweest is), werd toch werkelijkheid. Toen we een auto huurden, reden we op zaterdagochtend toch naar deze welbekende trekpleister.

Om bij de Grotten van Neptunus te komen, moet je niet de stad Alghero inrijden. Overal staat namelijk aangegeven dat het adres in Alghero is, maar ze zijn juist te vinden op een schiereiland Capo Caccia dat naast Sardinië ligt. Met de auto of een bus rijd je een gigantische berg op, waar je al snel de hele rij met auto's tegemoet komt. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen koop je een kaartje à €13,- per persoon (contant!) en wijst de gids je met een bemoedigende 'it only takes 10 minutes to go down' naar beneden. Man man man, wat was die trap er toch eentje zeg, met maar liefst 654 trappen omlaag in de brandende zon. Ook de hijgende mensen die weer terug omhoog kwamen lieten me realiseren dat ik die trappen naar boven nog wel even wilde uitstellen. Als je conditie niet zo op peil is, of als je slecht ter been bent, vertrekt er wel meermaals per dag een boot vanaf Alghero, die je afzet tot bij de ingang van de grot. Ideaal! Klein pluspuntje aan de trappen is overigens dat je overal een schitterend uitzicht hebt :-)Beneden bij de ingang sta je vervolgens samen met een paar honderd anderen te wachten op de start van de tour - je mag er immers alleen met een guide naar binnen en een tour start op ieder uur. Van tevoren had ik al gelezen dat de tours tussen 12 en 14 uur het drukst bezocht zijn, en wij hadden er dan ook net eentje van één uur 's middags. Met zo'n 300 anderen wandel je dus het nauwe pad van de grot over. De één vindt dit massatoerisme maar niks, maar de ander sluit er zijn ogen voor. Ik denk dat wij wel bij die laatste groep behoorden, want we waren maar wat blij dat we eindelijk iets meer van het eiland konden zien!De gids loopt helemaal vooraan de groep en vertelt (in het Italiaans en Engels) over de stalagmieten en stalactieten wanneer zij daar op dat moment loopt. Voor de mensen achteraan (wij dus :-P) was het daarom soms nogal onduidelijk wanneer die 'most beautiful part of the cave' zou komen. Verder is het hele verhaal best lastig te volgen omdat het binnen nogal echoot. Daarentegen keek ik wèl m'n ogen uit en had ik nog nooit zoiets in het echt gezien en was ik stiekem toch wel blij dat we hierheen waren gereden. Maar: ik kan òòk begrijpen dat als je al eerder een druipsteen-grot hebt bezocht, het niet heel spannend meer is.

Na zo'n 20 minuten heb je de hele grot bewandeld en keer je dezelfde route weer terug (de grot loopt namelijk dood). In totaal ben je dus een kleine drie kwartier binnengeweest, waarna je dus die helse 654 trappen omhoog mag lopen. Mijn tips: neem water mee, smeer je goed in en zet ter bescherming iets op je hoofd! Het is heel erg puffen en hijgen en ook wij waren maar wat blij toen we eindelijk weer bovenaan de trap waren :-)

Ben jij wel eens in een druipsteengrot geweest?

Related posts

5 reacties

 1. Druipsteengrotten vind ik altijd zo fascinerend! Ik heb ze ook twee keer bezocht op vakantie. <3
  Ziet er super mooi uit! Wel zwaar met de trappen, maar het was denk ik wel de moeite waard.
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi! Dat zijn die trappen, hoe zwaar ook, wel waard :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wauw wat prachtig om zo'n grot te zien zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige grot! Ik ben toevallig op Mallorca in zo'n druipsteengrot geweest, ik had het ook zeker niet willen missen!

  BeantwoordenVerwijderen