Hoe bedenk ik een flatlay?

De meest gegeven opmerkingen onder mijn Instagramfoto's zijn toch wel 'hoe ik toch altijd die flatlays maak en bedenk.' Vandaag ...


De meest gegeven opmerkingen onder mijn Instagramfoto's zijn toch wel 'hoe ik toch altijd die flatlays maak en bedenk.' Vandaag geef ik er antwoord op, en leg ik stap voor stap uit hoe mijn 'creatieproces' er nu eigenlijk uitziet!1. Mijn flatlays beginnen eigenlijk altijd vanuit één ding: dit kan een nieuw product zijn of juist een product waar ik erg blij mee ben, een leuke periode die eraan komt (zoals Parijs), een speciale dag waarop ik kan inhaken (kerst, valentijn), of gewoon een thema wat ik bij die dag vind passen (vrijdag is party time, zondag me-time etc.). In dit geval begon ik met een doosje macarons (het 'product' dat in dit geval nieuw was), die ik voor valentijn had gekregen van mijn vriend.

2. Naast het gekozen item of thema, bedenk ik altijd vooraf een kleurenpalet waarin ik de foto wil gaan maken. Mijn meest succesvolle (en ik denk ook wel mijn meestgebruikte) kleurcombi's zijn roze en rood samen met wit/zilver/zwart, maar toch vind ik blauw of nude ook altijd erg mooi. Voor deze foto wil ik het zo rustig mogelijk houden omdat de macarons al een kleurtje hebben, en kies ik voor zachte, rozetinten aan de ene kant en zwart-tinten aan de andere kant. Dit is overigens part of het nieuwe concept waar ik mee bezig ben; ik wil namelijk heel graag een uniek type flatlay gaan maken voor mijn Instagram. Het eerste idee is dus een halfgekleurde-half zwarte flatlay met aan de ene kant één kleur producten, en aan de andere kant (vanzelfsprekend) zwarte of donkere producten.

3. Rondom het item of thema verzin ik altijd iets wat hierbij past en koppel ik er andere steekwoorden aan. Als ik in dit geval aan 'macarons' denk, denk ik aan 'Frans', 'gezelligheid', 'koffiemomentje' of juist een 'momentje voor mezelf.' Deze dingen probeer ik dan ook vaak te verwerken in een foto. Zo zijn er al heel wat foto's met macarons in combinatie met koffie en een magazine voorbijgekomen! Voor wat extra inspiratie speur ik vaak Pinterest af, en de foto's die ik mooi vind sla ik op.

4. Vanaf dan begin ik eigenlijk met 'leggen.' Dit gebeurt eigenlijk vrij willekeurig, maar in deze stap wordt er ook regelmatig iets veranderd. Zo had ik eerst de metrokaart van Parijs als ondergrond, maar vond ik het met alle kleurtjes toch best wat te druk worden. Vervolgens heb ik meerdere magazine-pagina's uitgeprobeerd voor ik tot de juiste kwam. Ondertussen probeer ik ook de rechterkant wat meer op te vullen.

5. Nadat de 'grote' spullen gelegd zijn, denk ik ook altijd na over opvulling tussenin. 95% van de tijd zijn dit op mijn foto's sieraden en een hoop ringetjes die ik nog in een oud sieradendoosje heb bewaard. Mijn twee bangles zijn het meest gefotografeerde duo op mijn Instagram ever, en ook mijn horloges komen regelmatig voorbij. Als extra, hele subtiele Franse touch leg ik er nog mini-Eiffeltorentjes bij.6. Dit is de stap waarop ik eigenlijk mijn camera erbij pak om te kijken hoe de flatlay eruit komt te zien. Op dat moment beoordeel ik of er nog iets bijgelegd moet worden, of dat het goed zo is. In dit geval vond ik het magazine wat kaal, en koos ik voor nog een extra bril. Heel onopvallend, maar dit kan voor mij al best wat verschil maken. Ook links legde ik nog wat zwarte items erbij. Deze staan niet eens op de uiteindelijke foto (of maar voor de helft), maar gewoon het idee dat ze er liggen maakt de foto een stuk dynamischer.

7. Ik maak vaak tussen de 5-10 foto's waaruit ik de uiteindelijke flatlay voor Instagram kies. Yup, deze foto's verschillen minimaal en soms is het echt op basis van een kleine beweging in de foto dat ik toch net kies voor de andere, maar vaak gebeurt dit heel willekeurig. Als ik helemaal tevreden ben zet ik ze op de computer en kan het bewerken beginnen!Jarenlang gebruik ik een gratis bewerkingstool die nog steeds op mijn computer staat. In het verleden heb ik hier al eerder een post over geschreven, maar in het volgende deel zal ik stap voor stap toelichten hoe ik mijn flatlays uiteindelijk bewerk! (ook zo'n veelgevraagd artikel, haha :P)

Related posts

17 reacties

 1. Leuk zo’n kijkje achter de schermen. Jouw flatlays zijn altijd zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jouw flatlays zijn altijd zo ongelooflijk mooi! Tof om eens in je hoofd te kruipen. ;-) Goed dat je een origineel type flatlay bedacht hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te zien dit, ik vind jouw flatlays altijd mega origineel! Ik maak zelf wat meer 'lege' flatlays, maar het heeft allebei wel wat. Handige tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah super leuk,zo'n kijkje achter de schermen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat tof om te zien hoe jij je flatlays maakt! Ik ben echt nog maar een beginner en 'durf' nu nog niet zoveel producten te gebruiken. Maar als ik hier naar kijk krijg ik echt de kriebels om het toch maar gewoon te proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het begin maakte ik ook flatlays met maar 3 of 4 dingen erop; ik heb gemerkt dat het echt een kwestie van 'opbouwen' is ofzo (of hoe zeg je dat, haha :P). Zeker gewoon lekker blijven proberen!

   Verwijderen
 6. Ohhh ik vind dit zo leuk om te lezen! Probeer het zelf ook wel eens, maar het licht werkt bij mij nooit mee en dan ben ik er al snel klaar mee (ongeduldig type ;-)). Misschien dat ik toch nog eens een poging waag. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral proberen op zonnige dagen (de afgelopen week is dus ideaal geweest) hihi

   Verwijderen
 7. Ik vind je flatlays altijd erg mooi, leuk dat je erover hebt gescheven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind flatlays op zich wel mooi, maar vind het zo jammer dat het product waar het dan om gaat, uiteindelijk niet meer de ster van de foto is. Iets minder props vind ik vaak veel mooier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig zijn flatlays niet altijd alleen maar bedoeld om slechts één product te highlighten :) Vind het juist wel extra dynamiek geven als er 'veel te beleven' is op een foto (waar het dus niet draait om 1 ding, maar om het geheel)

   Verwijderen
 9. Zo leuk om te zien! Ben altijd zo jaloers en verliefd op jouw flatlays <3

  BeantwoordenVerwijderen