Friday's Five: 5 misverstanden over een (pre)master aan de Uni

Tijdens mijn anderhalfjaartje Uni ben ik een hoop dingen tegengekomen die ook wel als groot misverstand kunnen worden gezien. Zo denkt men...

Tijdens mijn anderhalfjaartje Uni ben ik een hoop dingen tegengekomen die ook wel als groot misverstand kunnen worden gezien. Zo denkt men wel eens dat je echt geen sociaal leven meer overhoudt, of dat je er juist heel slim voor moet zijn. Ik bewijs vandaag het tegendeel!

Het is zwaar. Heel zwaar.
Ik weet het moment dat ik het idee kreeg om naar de Universiteit te gaan nog goed. 'Het is wel echt héél zwaar hoor, Daphne' of 'Weet je wel zeker dat je dit wil?' waren dingen die ik voortdurend tegen me aangegooid kreeg. Nee. Ik was vastberaden dit te gaan rocken, hoe zwaar of moeilijk het ook zou zijn. Ik had me dan ook best ingesteld op het ergste toen ik aan mijn premaster begon, waardoor het achteraf eigenlijk 'best' is meegevallen. Tuurlijk is er een hoop stof geweest die ik echt moeilijk of onbegrijpelijk vond, maar toch kun je dit - met veel overleg met studiegenoten - prima onder de knie krijgen.

Je hebt geen sociaal leven meer
Nee hoor, net als op het hbo heb je ook op de Uni best veel vrije tijd. Het is alleen de kunst om deze tijd zò in te delen dat je genoeg tijd hebt om de opdrachten voor je vakken bij te houden, de stof door te nemen èn tegelijk ook quality time kunt hebben met je vriend of vriendinnen. Aan iedereen die een opleiding doet of heeft gedaan: dit is dus echt niet anders op de Uni. Natuurlijk heb ik regelmatig dingen af moeten zeggen omdat ik de ochtend erna vroeg opwilde, maar ik ben ook genoeg feestjes afgegaan en heb heel veel leuke daagjes weg gehad.

Het is heel theoretisch
Als je dacht dat je van groepswerk af was als je van het hbo komt: nope. Ook hier zit je regelmatig in een projectgroep om samen aan een onderzoek te werken. Oké, dat het van theoretische en wetenschappelijke aard is is is wel voor het grootste deel waar, maar ik heb ook een social media-strategie moeten bedenken voor een uitzendbureau en een online PR plan moeten maken voor een organisatie waarin zich een crisis voordeed. Wat mij betreft dus helemaal niet alleen maar taaie stof, maar juist genoeg kansen om je creativiteit weer goed te benutten. Zo wonnen mijn onderzoeksgroepje en ik een best poster award tijdens de premaster èn bedachten een ander onderzoeksgroepje en ik één van de beste concepten waardoor we bij een bedrijf uitgenodigd werden om te presenteren :-)

Je hebt een streepje voor bij solliciteren
Eén van de grootste misverstanden die ik toch al wel enigszins heb ervaren is dat je met een master een streepje voor zou hebben op sollicitanten van het hbo. Nee hoor, je word gewoon als gelijke behandeld en het feit dat je universitair geschoold bent is toch echt regelmatig een punt dat bedrijven lastig vinden om mee om te gaan (vooral omdat ze vaak op zoek zijn naar praktisch ingestelde mensen). Natuurlijk komt het wel ambitieus over dat je na je hbo toch nog gekozen hebt om door te leren, maar het is echt niet zo dat je meteen aan de bak kunt zodra bedrijven zien dat je een master hebt gedaan. Ook voor de masters is het dus héél hard werken en op zoek gaan naar een baan die bij je past!

Je moet er heel slim voor zijn
Nee, ook niet waar. Op de Universiteit vind je lang niet alleen maar mensen die full-time met hun neus in de boeken zitten (ja, oke, als je in de bibliotheek loopt is het soms wel bizar). Sterker nog, het grootste deel van de mensen deelt hun tijd niet eens zo in en zijn supervriendelijk en sociaal (ik bedoel nu natuurlijk niet dat mensen die in de boeken zitten dat niet zijn hé! :P). Ik ben er zelf altijd van overtuigd geweest dat iedereen een master zou kunnen doen aan de Universiteit: je hebt er alleen een flinke dosis motivatie en doorzettingsvermogen voor nodig. En ja, de één moet er wat meer voor doen dan de ander, maar het zijn zeker karaktereigenschappen die iedereen wel in zich zou kunnen hebben!

Related posts

4 reacties

 1. Leuk artikel dit! Ik doe een bachelor aan de uni en heb ook regelmatig te maken met misverstanden. Ik moet zeggen dat het in fases wel echt zwaar is, maar dat is overal wel denk ik. En bij je laatste stukje klinkt het alsof je niet slim kan zijn en sociaal tegelijk haha, maar dat bedoel je vast niet zo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha oeps, zo bedoel ik het idd helemaal niet! Heb het er even voor de zekerheid bijgezet :)

   Verwijderen
 2. Wat een leuk artikel! Het lijkt mij super tof om door te studeren aan de uni.
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen