Inspired by-flatlays

Hoewel ik het grootste deel van mijn flatlays op Instagram helemaal zelf bedenk, zijn sommigen geïnspireerd op de foto's van anderen....

Hoewel ik het grootste deel van mijn flatlays op Instagram helemaal zelf bedenk, zijn sommigen geïnspireerd op de foto's van anderen. Om jullie een beeld te geven van hoe ik die inspiratie verwerk in mijn eigen flatlays, zet ik vandaag tien voorbeeldjes op een rij!

Even een kleine opmerking vooraf: de foto's aan de linkerkant zijn helaas niet van hele goede kwaliteit omdat ik deze van Pinterest en Instagram af heb moeten halen!


Een best recente flatlay die ik helaas ook alweer heb verwijderd omdat ik er niet helemaal tevreden mee was, was geïnspireerd op een foto waarvan ik helaas niet heb kunnen achterhalen wie 'm heeft gemaakt. De compositie heb ik geheel hetzelfde gehouden, en aan de onderkant alleen wat andere items toegevoegd. Waarom ik er niet zo tevreden mee was? Ik denk vanwege de reflectie van het tijdschrift!

Deze flatlay is geïnspireerd op een foto van @styletraces (tevens één van m'n favo Instagram-accounts!). Ook hier heb ik het grootste deel van de compositie hetzelfde gehouden, maar wel met een hoop andere items. Het tasje, de iPhones en de witte tubes zijn enigszins gelijk, maar ik koos voor m'n favo stippenblouse, een goudkleurige lipstick en een zilverkleurig horloge. Zo zie je maar dat het eindresultaat er toch heel anders uitziet!

Deze flatlay, geïnspireerd op een foto van - ik denk - @paula13t is uiteindelijk heel anders uitgepakt dan het origineel. Ik koos ervoor om sommige items hetzelfde te houden (de lens, macbook, kaars en het magazine), maar ook om wat te spelen met de compositie. Zo legde ik het horloge op mijn eigen foto wel recht, heb ik hier en daar wat extra items toegevoegd en heb ik ook de lensdop op een andere plaats gelegd.

Zo'n foto kon natuurlijk niet missen in m'n Instagram-feed, al heb ik helaas weer geen idee wie deze heeft gemaakt. Helaas beschikte ik niet over exact dezelfde items, maar heb ik mijn bruine paperbag gevuld met een iPhone, een horloge, een zonnebrillenkoker en wat notitieboekjes. De zonnebril heb ik op dezelfde manier aan de tas gehangen. Anders aan deze foto is ook de bovenkant, waardoor ik 'm meteen wat minder mooi vind van mezelf. Misschien had ik net als het origineel de camera, lens en lipsticks weg moeten laten zodat er ook wat ruimte overbleef. Wie weet dat ik nog een keer een tweede versie maak!

Deze best wel makkelijk na te maken foto is geïnspireerd op die van @pintsizedphoto. Haar foto straalt heel veel warmte en 'coziness' uit, waar die van mij wat koeler is. Verder is een flatlay met een kopje koffie erop altijd een goed idee :P

Ook deze foto is weer geïnspireerd op die van @paula13t. Ze is een enorme inspiratiebron als het gaat om flatlays en ik kan me nog goed herinneren dat dit één van de eerste was die ik probeerde na te maken. Ik merkte dat ik in het bezit was van een aantal soortgelijke items, en vind dit uiteindelijk dan ook één van mijn bestgelukte 'inspired by'-flatlays ooit. Zo simpel kan het dus zijn!

Het begint inmiddels saai te worden, want bovenstaande flatlay is ook geïnspireerd op een foto van @paula13t. Toen ik deze foto zag, sprong eigenlijk meteen het oogschaduwpalette eruit. Ik had er eentje met soortgelijke kleuren, dus ik moest en zou er mee aan de slag gaan! Hoewel zij heeft gekozen voor een marble achtergrond, had ik destijds nog heel oud marble plakpapier op mijn bureau wat niet heel mooi zou overkomen op beeld. Hierom koos ik een oud sjaaltje met vogelprint. Verder heb ik het stapeltje tijdschriften anders neergelegd en ook hier en daar wat gespeeld met de compositie van de items. Zo is het toch uiteindelijk weer een hele andere foto!

Bij de volgende foto raakte ik geïnspireerd door die van @alabasterfox, die overigens ook een waanzinnig mooi Instagram-account heeft. Het enige item dat meteen mijn aandacht greep was het boek Love, Style, Life, waarbij ik meteen dacht: 'hey, ik zou ook zoiets kunnen maken!' Verder voegde ik nog wat sieraden toe, heb ik een tijdschrift eronder gelegd en de foto iets meer van bovenaf genomen waardoor een achtergronddecor overbodig was.

Eén van de andere eerste foto's die ik ooit 'namaakte', was geïnspireerd op die van @rafaelaelia. Volgens mij heb ik destijds zelfs speciaal macarons gekocht voor deze foto en precies de bruintinten eruit gehaald voor deze foto. Ook had ik toen nog het horloge van mijn vriend in huis, die ik meteen mooi kon gebruiken als zwart item op de foto. Ik weet nog hoe leuk ik het vond dat zoveel items hetzelfde waren (armbandje, horloge, macarons, lipstick) en dat Rafaela zèlf ook helemaal enthousiast was!

Ook het account van @kirstenhartman volg ik inmiddels een tijdje en ik hou absoluut van haar minimalistische manier van fotograferen. Ieder plaatje heeft zoveel sfeer en dat maakt haar feed ook heel fijn om naar te kijken. De bovenstaande foto was één van de makkelijkere om na te maken, en omdat mijn feed over het algemeen wat koeler is koos ik ook voor een ander kleurschema in mijn foto en een andere achtergrond.

Wie is jouw grootste fotografie-inspiratiebron?

Related posts

22 reacties

 1. Wauw wat een mooie flatlays maak je! Leuk om te zien waar je je inspiratie vandaan haalt.
  Pinterest is mijn best friend wat betreft inspiratie. <3
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat grappig om dit te zien! Toffe inspiratie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk artikel zeg. Leuk om te zien dat je zoveel inspiratie kunt halen uit andere foto's en het worden toch total andere foto's die bij jou en jouw stijl passen (want jij maakt ze). Nu ik het zo lees lijkt het me net een beetje puzzelen met alle items en alles bij elkaar zoeken. Leuk!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah lieve reactie! Idd, eigenlijk vind ik het nog vaak leuker om zelf dingen bij elkaar te zoeken hoor, maar soms heb je nu eenmaal van die dagen dat het wat minder gaat; dan is het extra fijn om inspiratie te kunnen halen uit andermans foto's! <3

   Verwijderen
 4. Dit vind ik nu eens een leuk artikel, tof om te zien waar jij je inspiratie haalt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb totaal geen inspiratiebron, maar vind het wel erg leuk om flatlay foto's te bekijken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Me too! Ik volg zoooveel mooie accounts dat ik echt de tel kwijt ben haha!

   Verwijderen
 6. Mooie flatlays maak je! Heel inspirerend. Ik probeer ze soms ook weleens. Pinterest is voor mij 1 grote inspiratiebron :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Supermooi om te zien hoe je je eigen plaatje weet te maken! Stiekem vind ik die van jou soms nog net wat mooier, zoals die ene met het oogschaduwpalette op de tijdschriften.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahh zo cute, zelf zie ik eigenlijk totaal niet dat ik zoveel beter ben haha!

   Verwijderen
 8. Leuk dit! Je laat je duidelijke inspireren, maar geeft er ook weer helemaal je eigen draai aan, mooi om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw, zo mooi allemaal! Leuk om te zien ook, waar jij je inspiratie vandaan haalt. Ik heb spontaan zin gekregen om nu ook aan de slag te gaan met flatlays :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het erg fijn om te zien dat je je overduidelijk laat inspireren, maar dat je toch een volledig eigen draai aan je foto's geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk om te zien zo! Tof hoe je elke keer wel je eigen draai aan de foto's geeft, je flatlays vind ik altijd super! :)

  xx Alex
  (ps. ik heb nu een leuke winactie online staan!)

  BeantwoordenVerwijderen