Friday's Five: 5 dingen die ik waardeer in een vriendschap

  Vrienden hebben is voor mij eigenlijk niet altijd zo vanzelfsprekend geweest. Door de jaren heen ben ik er heel wat verloren en is mijn ...

 Vrienden hebben is voor mij eigenlijk niet altijd zo vanzelfsprekend geweest. Door de jaren heen ben ik er heel wat verloren en is mijn kring verkleind tot slechts een aantal mensen. Maar door die paar mensen weet ik precies wat ik ben gaan waarderen in een vriendschap..

1. Dat ik ze niet iedere dag hoef te spreken om te weten dat het goed zit en om te weten dat je nog steeds vriendinnen/vrienden van elkaar bent. Sterker nog, veel van de mensen om me heen spreek ik maar heel af en toe om eventjes te vragen hoe het met ze gaat. Misschien nog wel fijner: als ze zelf aan me vragen hoe het met me gaat! Dat draagt stiekem ook wel een steentje bij aan het besef dat die personen ook andersom de vriendschap nog steeds voelen.

2. Dat als ik met ze afspreek, het altijd gezellig is en ik me helemaal op m'n gemak voel. Ook al heb ik ze - door bijvoorbeeld puntje 1 - al een hele tijd niet gezien of gesproken, zodra we elkaar weer eens zien, heb ik het enorm naar m'n zin. Zo heb ik dit bijvoorbeeld ook met m'n oude collega-groep. Hoewel we elkaar voorheen wekelijks zagen (of dat nu op ons werk was of tijdens avondjes stappen), is dit met de maanden helaas onwijs verminderd. Maar als ik er dan weer een keertje bij ben, zijn dat vaak avonden om niet zomaar te vergeten.

3. Dat ik altijd mijn ei bij ze kwijt kan en eerlijk tegen ze kan zijn, zelfs als ik het even ergens mee oneens ben of me ergens toch niet helemaal zo lekker bij voel. Daarbij vind ik het superfijn dat ze niet zomaar zullen oordelen en altijd luisteren naar mijn - soms best wel aparte - verhalen. Zo heb ik in het verleden al vaak een mega lange mail gestuurd om mijn hart te luchten, en daar werd gelukkig helemaal niet vreemd op gereageerd (integendeel zelfs!). Dat maakt een vriendschap naar mijn mening zò waardevol, dat je ondanks wat mindere periodes er altijd voor elkaar kunt zijn.4. Dat als ik samen met ze ben, er niet constant gepraat hoeft te worden en het ook niet altijd 'gezellig' hoeft te zijn. Hoewel ik natuurlijk groot voorstande ben van puntje 2 en daarmee juist ook heel erg veel van gezelligheid houd, vind ik het ook belangrijk dat je gewoon lekker een avondje tv kan kijken zonder dat er met elkaar gepraat wordt (en natuurlijk zonder dat het ongemakkelijk is). Ook hoeft het niet altijd verplicht of geforceerd een leuke avond te worden, en is het soms juist ook heel tof om wat serieuzere dingen te bespreken in plaats van alleen de oppervlakkige dingen.

5. Dat ze me overal bij betrekken. Helaas is dit puntje nogal een ding geworden de afgelopen jaren, omdat ik heel vaak het gevoel had dat ik als 'minder belangrijk' werd gezien of dat men me soms zelfs buitensloot. Gelukkig kan ik ook dit prima bij ze kwijt en blijkt achteraf vrijwel altijd dat ze dit nooit zo hebben bedoeld. Daarom vind ik het misschien nog wel het meest waardevol in een vriendschap als er wederzijdse betrokkenheid is en er altijd aan elkaar wordt gevraagd om ook wat leuks te gaan doen. Want ik ben het stiekem wel eens met het gezegde 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd.'

Related posts

8 reacties

 1. Wat een fijne punten, ik vind het ook altijd erg fijn als mensen dingen aan mij vragen en dat niet alleen maar van mijn kant hoeft te komen, en dat het goed zit ook al spreek je elkaar een tijdje niet. <3
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me helemaal vinden in deze puntjes! Ik moest stiekem wel lachen om je 'best wel aparte' verhalen hihihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken sommige puntjes wel. Je hoeft ook niet iedereen elke dag te spreken om vrienden te zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De eerste 3 zijn voor mij zeker pijlers om te zien of mijn vrienden wel echte vrienden zijn. Leuk artikel!
  liefs,
  Yara

  BeantwoordenVerwijderen