Friday's Five: 5 x redenen voor een langere citytrip

Niet langer dan een weekend in een grote stad verblijven? Onzin! Ik heb nu al een paar keer een langere citytrip gedaan en iedere keer is ...

Niet langer dan een weekend in een grote stad verblijven? Onzin! Ik heb nu al een paar keer een langere citytrip gedaan en iedere keer is het me ontzettend goed bevallen. Vandaag geef ik je vijf redenen waarom je dat ook eens zou moeten doen!

Je ontdekt het niet-toeristische gedeelte
Vaak zijn stedentripjes er voor gemaakt om je langs alle toeristische plekjes te sturen. Met andere woorden: plekken waar het wemelt van de mensen met high-tech camera's, selfiesticks en zelf meegebracht eten, maar ook talloze groepsreisjes (inclusief leiding met paraplu) en families met kinderen. Wanneer je langer in een grote stad zou verblijven, heb je ook de kans om de wat minder toeristische plekjes te bezoeken. Denk aan straatjes of pleintjes waar echt geen hond te bekennen is, een rustig stukje strand of een wijkje met allerlei leuke winkeltjes. Ik hou er in ieder geval ontzettend van!

Je kunt het combineren met reizen naar een andere grote stad
Als je geen zin hebt om 10 dagen in dezelfde stad te verblijven en bang bent dat je 't er al snel gehad hebt, kun je ervoor kiezen om een mini citytripje tijdens je citytrip te boeken (ehh.. volg je het nog?). Zo reisden mijn vriend en ik afgelopen zomer niet alleen naar Màlaga, maar was Sevilla met de trein ook prima te doen (we waren in een kleine drie uur van bestemming A naar B). Zo weet ik ook dat Valencia en Madrid niet heel ver van elkaar ligt en dat Rome en Florence ook amper twee uurtjes met de trein is. En hoe leuk is het om te zeggen dat je twee vakanties in één hebt gehad?

Je hebt geen haast
Je hoeft je dagen niet overvol te proppen om alles te kunnen doen wat je op de planning hebt staan. Vaak is een citytrip toch al niet echt 'ontspannend' te noemen en kom je vaak nòg meer moe thuis dan dat je erheen ging. Als je ervoor kiest om langer op citytrip te gaan, kun je de iets drukkere dagen dat lekker afwisselen met rustigere om weer even helemaal op te laden (en als je vlakbij een strand zit is dit al helemaal fijn!). Of, nog beter: je kunt de dingen die je wil doen lekker verdelen! Pluspuntje dat ik zelf heel fijn vind: je hoeft ook niet per se op tijd uit bed, wat bij een kortere citytrip bijna wel moet om alles gezien en gedaan te hebben.

Je kunt veel meer leuke hotspots ontdekken
Wie herkent het ook dat je bij een citytrip vaak in restaurants belandt waar het bomvol zit van de toeristen? Deze 'fout' ben ik meerdere keren begaan, omdat het al snel aantrekkelijk is om in de buurt van een bezienswaardigheid even snel iets te eten (wat je overigens ook vaak een flinke deuk in je portemonnee oplevert). Wie langer op citytrip gaat, zal de èchte parels ontdekken. En daar bedoel ik de restaurantjes en bars mee waar de locals te vinden zijn. En dat is wat een vakantie in het buitenland nòg leuker maakt.

Goedkopere vluchten
Wie een weekendje weg boekt, zit vaak vast aan het 'vrijdag weg - zondag terug'-principe. Ik heb altijd het idee dat vliegmaatschappijen hier slim op inspelen door tickets voor deze dagen ook voor een hogere prijs dan normaal aan te bieden (tenzij je een superaanbieding te pakken hebt natuurlijk). Voordeel van een langere citytrip? Je kunt gaan wanneer je wil, en weg wanneer je wil. Ik ben inmiddels twee keer op een random doordeweekse dag aangekomen en weggegaan, waardoor ik de vliegtickets destijds voor een spotprijsje heb kunnen scoren.

Ben jij al eens langer dan de gebruikelijke 3 of 4 dagen op citytrip geweest?

Related posts

13 reacties

 1. Wij gaan ook altijd langer op citytrip. Meestal een dag of vijf – een kleine week, zeg maar. :-) Laatst waren we toevallig tegelijkertijd met een bevriend koppel in Praag. Wij bleven er twee dagen langer en ze wisten ons na afloop te vertellen dat ze ook liever een dagje extra gebleven waren. Ze waren nog niet "klaar", terwijl mijn vriend en ik alles wat we opgelijst hadden op ons gemakje kunnen doen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 5 dagen vind ik ook nog best weinig! Maar ligt er maar net aan hoe groot de stad is waar je heen gaat natuurlijk, en hoeveel je wil zien!

   Verwijderen
 2. Mij lijkt dat inderdaad heel erg fijn! Dan kan je veel meer van de stad ontdekken en op je gemakje rondlopen. <3
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind een langere citytrip ook echt ideal! Op deze manier ben ik naar New York gegaan voor 4/5 dagen, wat uiteindelijk perfect was. Alleen is New York iets te groot om echt alle buurten en winkels te kunnen bezoeken.
  Liefs,
  Yara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, ik vind 4/5 echt nog heel weinig haha! Heb het nu echt over 10-12 dagen!

   Verwijderen
 4. Ik ben zelf nog nooit echt op een lange citytrip geweest, maar het lijkt me zeker leuk om eens te doen! Zo wil ik graag eens naar Valencia, maar dat wil ik ook zo'n 10 dagen doen. Leuk artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Langere citytrips zijn echt mijn favoriet! Het enige wat ik lastig vind is dat ik zit met mijn studie en dus niet veel tijd heb om lang weg te gaan. Al lijkt dat me wel helemaal heerlijk om alle redenen die jij beschrijft! Malou x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb beide citytrips dan ook als 'zomervakantie' gepland toen! :)

   Verwijderen
 6. Wat een fijne tips! Toevallig heb ik net een stedentrip naar Lissabon geboekt. Wij gaan 5 dagen, ik hoop dat dat lang genoeg is! Bij dag 6 werd het ineens een stuk duurder, haha. Gelukkig vliegen we in de avond terug, waardoor we echt het maximale uit onze dagen kunnen halen. Ik vind het ook altijd belangrijk om te kunnen genieten in plaats van hotspot naar hotspot te bezoeken, dus wat dat betreft kan ik me helemaal vinden in je artikel!

  BeantwoordenVerwijderen