Friday's Five: 5 dingen die ik heb geleerd van naar de Uni gaan

Naar de Uni gaan was absoluut een keuze waar ik lang over heb na moeten denken (en veel over heb getwijfeld!), maar spijt heb ik nooit geh...

Naar de Uni gaan was absoluut een keuze waar ik lang over heb na moeten denken (en veel over heb getwijfeld!), maar spijt heb ik nooit gehad. Daarbij heb ik de afgelopen anderhalf jaar een hoop dingen geleerd, en in deze Friday's 5 vertel ik je wat precies :)

Zelfdiscipline en doorzettingsvermogen
Dankzij de Uni heb ik een flinke dosis aan zelfdiscipline en doorzettingsvermogen erbij gekregen. Er worden eigenlijk bijna geen lessen gegeven, maar wel wordt er van je verwacht dat je iedere week de stof netjes bijhoudt en jezelf alles 'aanleert.' Zo heb ik tijdens m'n master ontzettend veel YouTube-video's gekeken over statistiek en heb ik zo uiteindelijk - zonder enige les te hebben gevolgd - mijn tentamen met bijna een 9 gehaald. Toegegeven, het is best lastig om veel aan zelfstudie te doen en een hoop van je vrije tijd daarvoor op te geven, maar het zorgt er uiteindelijk wel voor dat je mooie resultaten kunt behalen!

Ritme krijgen
Waar ik 'vroeger' nog prima kon uitslapen tot 10 of 11 uur, is dat nu al onwijs lang niet meer voorgekomen (op avonden dat ik het laat maakte na dan). Om puntje 1 te kunnen doen, is het natuurlijk wel belangrijk dat je ook een vast ritme krijgt. Hoewel ik al een hele tijd geen les meer heb, sta ik nog steeds - òòk op vrije dagen - tussen 8 en 9 naast m'n bed (en anders iets na 9 uur). In de ochtend ben ik ook nog eens het meest productief en geconcentreerd. Jammer genoeg zakt dat na 14.30 al wel weer in..

Plannen en to do-lists maken
Vroeger was ik absoluut geen planner en deed ik gerust 50 dingen door elkaar op 'n dag. Wat ik dankzij de Uni heb geleerd, is dat het best belangrijk is om gestrucutreerd te werk te gaan, te plannen wat je wanneer wil doen en to-do lijstjes te maken per dag. En guess what? HET WERKT EN IK KAN HET! Soms plan ik al voor een hele week allerlei taken in, en het voelt dan zò goed om uiteindelijk alles af te kunnen strepen. Op deze manier kun je ook af en toe een lekker dagje vrij plannen en quality time met je vriend/vriendinnen hebben (want geloof me, ook dat heb je nodig als je zoveel moet studeren!)

De lat heel hoog leggen 
Vanaf dat ik begon te merken dat het 'hoge cijfers' halen me best goed af ging, is de druk om te presteren op de Uni alleen maar groter geworden. Het voelt soms best als een nadeel om de lat zo hoog te leggen voor mezelf en dan teleurgesteld te zijn als ik een cijfer lager dan 7 haal. Af en toe moet ik echt even relativeren en me beseffen dat ik wel wat milder mag zijn voor mezelf en het helemaal geen schande is om een opdracht of tentamen te herkansen. Gelukkig hoef ik me hier bijna niet meer druk om te maken (hopelijk), maar dit is denk ik wel iets wat ik (bijna onvermijdelijk) mee zal nemen in de beroepswereld.

Iedereen kan het
Als er ìets is dat ik heb geleerd van mijn tijd op de Uni is dat iedereen het kan. En dat meen ik ècht. Natuurlijk zal de één er wat meer voor moeten doen dan de ander, maar ik ben groot voorstander van het motto 'als je het echt wil, dan kun je het.' Het kost tijd, het vergt kilo's aan doorzettingsvermogen en je zal er ook een aantal dingen voor moeten opgeven, maar het is wel iets waar je achteraf enorm trots op kunt zijn. Ik in ieder geval wel straks :)

Related posts

12 reacties

 1. Ben het met allemaal eens! Studeren is zo leerzaam en niet alleen wat betreft het vak wat je leert maar ook voor je werkhouding en persoonlijkheid. Vooral mijn doorzettingsvermogen is afgelopen jaren flink op de proef gesteld!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb idd zeker een grote persoonlijke groei doorgemaakt! Erg fijn dat dat ook allemaal door het studeren komt :)

   Verwijderen
 2. Wat leuk om te lezen! Zelf heb ik na mijn VWO niet gekozen voor een universitaire opleiding, omdat ik zo klaar was met theorie! Ik zou natuurlijk alsnog een studie kunnen oppakken, maar ik heb mijn HBO en ik vind het zo wel best haha :D. Discipline en doorzettingsvermogen is zo ontzettend belangrijk! Dat gaat je op meerdere gebieden goed van pas komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha snap ik, achteraf weet ik ook niet heel goed wat zo'n Universitaire opleiding me gaat brengen! Maar dat wijst zich hopelijk vanzelf uit :)

   Verwijderen
 3. Wat een fijn artikel! Ik moest mezelf een heel nieuw ritme aanleren in de middelbare school, doordat ik om 6 uur moest opstaan en pas om 18 uur 's avonds thuis was. Maar in de hogeschool is mijn doorzettingsvermogen nog verder gevorderd.
  Liefs,
  Yara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Poeh, dat klinkt echt alsof je heeeele lange dagen maakte, zo vemoeiend!

   Verwijderen
 4. SUper leuk om te lezen ik ben niet verder gekomen dan de MBO hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw volgens mij heb je echt superveel gehad aan naar de uni gaan! Zelf zit ik er nu ook een halfjaartje en het gaat echt heel goed. Met planningen werken lukt me prima en ik ben er zo blij mee! Ook de to-do-lists zijn bij mij echt een must geworden, superleuk dat jou dat nu zo goed lukt. Ga zo door meid! Malou x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik dit weer zo lees, ga ik stiekem toch wel twijfelen. Maar ik denk gewoon dat het niks voor mij is. Superfijn dat je er nooit spijt van hebt gehad en veel hebt geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi ja twijfelen heb ik ook genoeg gedaan, maar dan de andere kant op :P

   Verwijderen