Friday's Five: 5 flatlays van toen en nu

Reuze-enthousiast werd ik toen ik dit idee zomaar op een maandagmiddag bedacht, want hoe leuk zou het zijn om flatlay's van 2 jaar gel...

Reuze-enthousiast werd ik toen ik dit idee zomaar op een maandagmiddag bedacht, want hoe leuk zou het zijn om flatlay's van 2 jaar geleden helemaal na te maken met de skills die ik nu heb? Ik scrollde terug in m'n Instagramfeed en ging aan de slag...

Precies rond deze tijd van het jaar in 2015 ben ik begonnen met het maken van mijn eerste flatlays. Destijds waren ze nog vrij simpel en koos ik ervoor om slechts een paar items op beeld vast te leggen. Ook aan de compositie deed ik niet heel veel en legde maar een beetje dingen 'op de gok' weg. Daarnaast was ik - zoals ik wel bij meer van m'n foto's van 'eerst' heb - erg op de overbelicht-toer, ai! Ik besloot ze daarom na te maken met (bijna) exact dezelfde spulletjes om de kwaliteit van m'n iPhone en spiegelreflexcamera te vergelijken èn om te kijken of ze nu - 2 jaartjes later - wat mooier eruit 'rollen.'De eerste foto maakte ik op 27 november 2015, en de tweede op 2 oktober 2017. Zoals je ziet een iets ander kleurtje thee gepakt voor foto nummer twee, maar verder komt 'ie vrij goed overeen. Wat me meteen opvalt is het licht-verschil: hoe ik normaal echt kon genieten van het feit dat alles zo licht was, moet ik daar nu echt niets meer van hebben. Vind het juist wel wat hebben nu de marmerprint van mijn bureau beter zichtbaar is!Ook bij deze foto merk ik veel verschil qua exposure. De eerste is gemaakt op 15 december 2015 en de tweede op 2 oktober 2017. De tweede, meest recente foto is niet helemaal van bovenaf genomen, maar is zeker niet minder goed gelukt (al zeg ik het zelf). Tegenwoordig ben ik sowieso wat meer aan het experimenteren met foto's die vanuit wat andere perspectieven genomen zijn, and I kinda like that!Haha o ja, ik wist op foto nummer 1 (op 16 december 2015) nog goed hoe erg ik struggelde met alles recht op de foto krijgen. Zo zie je bijvoorbeeld dat het cameraatje niet 'recht' vanuit boven op de foto staat, en ik dit inmiddels wel wat beter onder de knie heb. Ook merk ik dat ik weer meer speel met kleur: op de bovenste foto maakte ik alle kleuren heel dof en neigde meer naar grijstinten en op de tweede foto (2 oktober 2017) zie je bijvoorbeeld dat de glazen van de zonnebril wel degelijk paars zijn. Vind het nu juist wel leuk, zo van die subtiele kleuraccentjes.Als ik moest kiezen vind ik dit wel één van mijn mindere flatlays (yep, ook de tweede!). Ik denk dat het komt omdat de spullen toch niet helemaal goed bij elkaar passen en ik destijds (op 30 november 2015) alleen maar deze foto maakte om 'wat uit te proberen.' Wel merk ik dat ik al wat vaker in thema's ging denken (hier dus roze), alleen qua compositie moest ik nog heel veel leren. Jaaa, één van mijn favoriete foto's van twee jaar geleden was deze, die ik op 28 november 2015 maakte. Alleen weer heel erg jammer dat ik de foto zo overbelichtte, waardoor je niet dezelfde details ziet als op de tweede foto die ik afgelopen maandag maakte. Ook merk je dat je veel blauwe delen op de achtergrond ziet, wat allemaal te wijten is aan het feit dat ik 'm zo licht maakte (zie je ook op de andere foto's goed!) Wel moet ik toegeven dat ik onderstaande foto meteen weer zou delen op Instagram! (wel op een zondag dan, haha)

Related posts

18 reacties

 1. Super tof, zo'n vergelijkingsartikel! Vind het heel mooi dat je foto's nu iets minder licht zijn, want dan is het toch ietsjes duidelijker. Ik moet echt nog oefenen met flatlays, want vind het zo tof, maar ik heb mijn draai er nog niet echt in gevonden..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind de verandering gelukkig ook wel een stuk beter, haha! En blijven oefenen, uiteindelijk word je ook steeds een beetje handiger erin!

   Verwijderen
 2. Wat tof, je bent echt gegroeid! Zo leuk om te zien.
  Ik vind je flatlays echt heel erg pretty. <3
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ontzettend leuk om deze vergelijking te zien! Ze zien er zo mooi uit allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat maak je prachtige flatlays! Leuk om deze vergelijking te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om die verschillen zo te zien, maar al om al je foto's zijn prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te zien. Ook leuk dat je de foto's nu twee jaar later opnieuw hebt gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vond je flatlays 2 jaar geleden al mooi, maar nu ik dit zo naast elkaar zie, wow! Je bent inderdaad gegroeid in het maken van flatlays. Mooi <3

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad super leuk om te zien! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik snap wel dat je enthousiast werd van dit idee, superleuk! Het is altijd leuk om te zien wat voor ontwikkeling je doormaakt hihi. Ik vond je flatlays toen al mooi, maar snap wel wat je bedoelt met overbelicht. Dat valt nu pas op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha hoe kan ik dat ooit mooi hebben gevonden.. zie het nu nog steeds wel eens bij anderen en dan denk ik: man, wat zonde!!

   Verwijderen