Tuesday's Thesis Update

Na het onstuimige afstuderen op het hbo is het nu op de Uni ook weer aangebroken: de masterthesis! In deze dinsdagse update hou ik je zo n...

Na het onstuimige afstuderen op het hbo is het nu op de Uni ook weer aangebroken: de masterthesis! In deze dinsdagse update hou ik je zo nu en dan op de hoogte van mijn vorderingen, ideeën en frustraties. Vandaag bijt ik de spits af met een algemene 'ins en outs'-post!

Het begon eigenlijk zo'n anderhalve week geleden al, toen ik door een enorm lullige fout vanuit school niet het onderwerp toegewezen kreeg dat oorspronkelijk gezien mijn eerste keuze was. Ik baalde oprecht als een stekker, vooral aangezien ik enorm m'n best had gedaan op mijn research proposal en deze nooit bekeken is omdat ie.. nooit goed was aangekomen. Vreemd, want ik ging er vanuit dat dit goed was gegaan nadat ik de bevestiging ontving met wat ik had ingeleverd. De vraag 'is het afstuderen me überhaupt wel gegund?' is dus vervolgens stiekem wel meerdere keren door m'n hoofd gegaan.

Ik besloot niet meteen bij de pakken neer te zitten en ging vol goede moed naar m'n eerste thesismeeting vorige week donderdag. Gelukkig werd ik na die sessie al iets meer enthousiast over mijn huidige onderwerp, die immers toch wel een tweede plaats in mijn lijstje had. Ik mag namelijk gaan onderzoeken of er cultuurverschillen te ontdekken zijn als het gaat om het gebruik van celebrities of influencers in marketingcommunicatie-uitingen. Dat laatste kan echt van alles zijn: van reviews en blogposts tot advertenties en gesponsorde posts op Instagram en van merkreclames op billboards tot aan webshops die veelvuldig gebruik maken van celebrities bij het aanprijzen van hun producten (denk bij dat laatste maar eens aan Anna Nooshin/Pamela Reif met Hunkemöller of Gigi Hadid met Tommy Hilfiger). Point is eigenlijk dat ik ga kijken of een bepaalde manipulatie in deze advertentie - achtergrondkleur, uiterlijke kenmerken, gezichtexpressies, jong of oud, informeel of formeel, identificatie etc. - zorgt voor verschillen in kennis, houding en gedrag bij consumenten van (twee?) verschilende culturen.

Zo'n masterthesis is dus ook wel andere koek dan een hbo-scriptie. Waar het afstuderen op hbo gaat om het uitvoeren van praktijkonderzoek en vervolgens uitbrengen van een advies voor een bedrijf, is het afstuderen op de Uni geheel gebaseerd op het uitvoeren van een onderzoek of experiment dat bijdraagt aan bestaande wetenschappelijke literatuur. M'n masterthesis zal dus globaal gezien gaan bestaan uit een introductie van het onderwerp, een strak afgebakend theoretisch kader met daarin theorieën over cultuurverschillen in consumentengedrag en hoe dit toegepast kan worden op marketingcommunicatie-uitingen waarin celebrities, bekende personen of andere invloedrijke individuelen voorkomen, maar ook theorie over de manipulatie van de marketingcommunicatie-uiting die ik op dat moment gekozen heb. Klinkt nu allemaal heel breed, warrig en lastig, maar het lijkt me juist onwijs interessant om te onderzoeken hoe verschillen in consumentengedrag tot uiting komen. De precieze richting en het thema wordt als het goed is aankomende donderdag besproken en afgebakend, zodat we snel aan de slag kunnen.

En met snel bedoel ik dan ook héél snel. Hoewel in de reguliere thesis-planning staat dat in week 8 een progressiedocument moet worden ingeleverd voor een Go of No-Go, heeft mijn begeleider besloten dit al in week 6 te doen (wat dus al over 4-5 weken is). Dit progressiedocument bestaat eigenlijk al uit bijna 40-45% van je hele thesis en vormt als het ware 'de fundering' van het hele onderzoek. Hierna is het praktisch gezien uitvoeren van het onderzoek, statistische analyses draaien en een conclusie en disussie schrijven. Je kunt begrijpen dat ik dus wel lichtelijk in de stress schoot toen ik donderdag na die meeting naar buiten liep. Hopelijk is het allemaal realistisch en haalbaar; keihard knokken en werken gaat het in ieder geval sowieso wel worden!

Ik moet toegeven dat ik het hele proces allemaal reuzespannend en ook wel een beetje eng vind, (vooral met het oog op 'toen') ook al ben ik me er wel bewust van dat dit eigenlijk helemaal niet te vergelijken is. Wel weet ik dat dit enorm veel discipline vergt en dat het nog een halfjaartje (zeg maar gerust 4 maanden) alles geven wat ik in me heb is, waarna ik hopelijk enorm trots kan zijn op het eindresultaat en eindelijk kan zeggen dat ik mijn masterdiploma binnen heb. Let's do this!

Related posts

14 reacties

 1. Ik kan me voorstellen dat je door die fout niet zoveel zin had om eraan te beginnen.. Zo te lezen wordt het heel hard werken de komende weken, maar dat gaat vast goed komen! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, was even een flinke domper! Ik hoop idd dat het goedkomt, kan nu al niet wachten op het moment dat het helemaal af is!

   Verwijderen
 2. Oh wat ontzettend rot dat school zo'n fout maakt zeg. Maar ik vind dat je alsnog een heel tof onderwerp hebt, het klinkt super interessant! Het gaat je lukken girl <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig lijkt het er heel veel op en moet ik alleen het 'culturele' gedeelte erin verwerken. Is een stuk lastiger, maar zeker interessant inderdaad! Dankjewel <3

   Verwijderen
 3. Ik snap dat je het ontzettend spannend vind, vooral na onze horror afstudeerperiode's op het HBO maar ik weet zéker dat helemaal goed gaat komen! Fijn dat je je ook in dit onderwerp nu wel kunt vinden, het lijkt me eigenlijk ook hartstikke interessant om te onderzoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahah ja, het is inderdaad ook niet echt te vergelijken! Gelukkig is het interessant :)

   Verwijderen
 4. Oh ik vind je onderwerp heel interressant klinken! Echt bizar dat je zo weinig tijd krijgt voor zo'n groot aantal procent! Ik vind het nu al knap van je en je gaat het sowieso knallen! Succes girl🤗

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you! Ja.. en dat te bedenken dat m'n begeleider voor kerst al alles wil zien! Dankjewel <3

   Verwijderen
 5. Wat spannend allemaal! Fijn dat je uiteindelijk toch wel enthousiast bent over je onderwerp. You can do this!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoewel je in eerste instantie niet dit onderwerp wilde, vind ik het wel écht superinteressant klinken! Heeeeel veel succes lieve Dap. Dat we over 4 maanden gezellig samen kunnen proosten op ons afstuderen ! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Spannend! Goed dat je intussen toch ook enthousiast bent over dit onderwerp. Het klinkt in ieder geval erg interessant. Succes, Daphne!

  BeantwoordenVerwijderen