Tuesday's Thesis Update: Moeilijkste ooit!?

Na m'n update van twee weken geleden is er inmiddels een hoop gebeurd. Zo leverde ik mijn eerste concept in voor m'n theoretisch k...

Na m'n update van twee weken geleden is er inmiddels een hoop gebeurd. Zo leverde ik mijn eerste concept in voor m'n theoretisch kader, kreeg ik daar heel veel feedback op en ging ik weer opnieuw aan de slag. Alle gebeurtenissen (maar vooral stress) moest ik weer even van me aftypen..

In mijn vorige thesis-update konden jullie al lezen dat mijn onderzoek gaat over het gebruik van celebrities in Instagram advertenties en wat de effecten hiervan zijn op consumenten van verschillende culturen. Dat klinkt al als een hoop, maar intussen is daar een nieuw - en héél interessant - onderwerpje bij gekomen om het onderzoek nòg specifieker te maken. Ik heb het namelijk altijd al fascinered gevonden dat er in sommige advertenties een glimlach weergegeven wordt, en in sommige advertenties juist serieus gekeken wordt. Nu ligt dat natuurlijk best wel aan het product dat verkocht wordt (want ik bedoel, bij een tandpastamerk is het waarschijnlijker dat er een lachend model wordt gebruikt in vergelijking met een haute couture-merk), maar ik vraag me ook af of lachende versus niet glimlachende celebrities in Instagram-posts een bepaald effect hebben op consumenten van verschillende culturen.

Wow. Dàt is in ieder geval afgebakend. Ik ben na 7 september hard aan de slag gegaan met mijn theoretisch kader en verzoop nog net niet in alle theorieën over gebruik van celebrities in advertenties, over Instagram en consumentengedrag, over glimlachen en over culturele verschillen onder consumenten. Uren- en dagenlang was ik ermee bezig, wat uitiendelijk resulteerde in heel wat pagina's tekst die ik vorige week woensdag vol goede moed inleverde. Spannend wel, want ik zou meteen een dag later alweer een hoop feedback naar me toegegooid krijgen. En ergens wist ik ook wel dat ik me moest voorbereiden op het ergste, maar stiekem hoop je wel dat je 'iets' goed hebt gedaan.

Dat laatste was voor eh.. 20% het geval, maar gelukkig was ik niet de enige die eigenlijk meer rode strepen op d'r papier had dan eigen tekst (haha). Na 2.5 uur kwamen we er wel weer achter dat de begeleider hartstikke gelijk had over alle punten en dat 'ie het alleen maar goed bedoeld heeft, maar het zorgde er wel weer meteen voor dat de stress toe sloeg. Ik vind dit denk ik wel oprecht, met stip op nummer één, het allermoeilijkste dat ik ooit in m'n leven gedaan heb. Trust me guys, het lijkt makkelijker dan het is om even je onderwerp aan te kondigen en daar theorieën omheen te zoeken, maar het gaat veel verder dan dat. En stiekem zijn dat dingen die ik wel een beetje onderschat heb.

Maargoed, ik ging vanaf vrijdag weer aan de slag en probeerde hier en daar wat verbeteringen toe te passen. Uiteindelijk gooide ik héél veel om en heb ik heel veel herschreven. Enige jammere is dat je totaal geen idee hebt of je nu eigenlijk goed bezig bent, en of je aan het werken bent naar een goedkeuring van het document (wat overigens ook alweer bijna is..!). Daarom hoop ik, dat als ik het morgenochtend weer inlever en donderdag nieuwe feedback ontvang, het iedere keer een klein beetje minder wordt om te verbeteren. But we'll see!

Voorlopig is er dus nog heel wat werk aan de winkel voor ik eindelijk 'ècht' kan beginnen met mijn onderzoek en het zoeken van respondenten. Zo moeten alle materialen nog gemaakt worden, een vragenlijst opgesteld worden en een cultuur, celebrity en product worden gekozen. De laatste dingen staan pas over een maand op de planning, waarna we hopelijk opnieuw hard aan de slag kunnen. Master diploma, I'm coming for ya!

Related posts

16 reacties

 1. Een thesis schrijven is zo'n pittige periode.. Ik heb het 1,5 jaar geleden gedaan en vond het echt een hele lastige tijd. Veel stress en frustraties.. Veel succes komende tijd, het gaat je vast lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh nooo, wat een voorbode voor mij nu ik nog ver aan het begin sta.. Ik hoop dat het goed gaat komen en ik uiteindelijk steeds meer het licht ga zien. Dankjewel!

   Verwijderen
 2. Wow, klinkt best wel heftig eigenlijk! Fijn dat je de feedback zo goed oppikt, het komt vast en zeker helemaal goed. Super trots op jou, na ons horror hbo avontuur!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms denk ik wel eens 'heb ik er wel goed aan gedaan na zo'n rottijd weer opnieuw aan een scriptie te beginnen?' Haha, maar goed; extra cool als ik het wèl haal natuurlijk!

   Verwijderen
 3. Oh ik voel zo met je mee! Het lijkt eerst allemaal makkelijker dan het lijkt. Ik heb het met een onderzoek gehad. Pfff. Als ik daar nog aan terug denk....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hopelijk kan ik straks ook hierop terugkijken en denken: "ohh, toen was ik ZO aan het stressen, dat is nu allemaal voorbij gelukkig!" Can't wait!

   Verwijderen
 4. Ik vind de positiviteit heel knap van je! :-) Hou dat vast meis dan komt het allemaal goed, heel veel succes de komende periode!

  Liefs, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vind dit zo interessant om te lezen. Door jou verhalen ga ik nog meer twijfelen of ik die master wel wil gaan doen, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha oeps, hopelijk niet in al te negatieve zin! Maar ècht: alleen doen als je er ook echt motivatie voor hebt en tijd voor over hebt (HEEL veel tijd!: P)

   Verwijderen
 6. Spannend! Wat een interessant onderwerp, ook. Lijkt me fijn om te onderzoeken. Succes, Daphne!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw wat een tof onderwerp! Hopelijk lukt het je om aan de juiste data te komen..
  Geloof me, achteraf is heel je scriptieproces echt heel leerzaam en viel het ook eigenlijk allemaal wel mee!
  You can do it!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ik hoop idd dat ik over een halfjaar op zo'n manier kan terugkijken! Dankje :)

   Verwijderen
 8. Hoewel ik een hbo-scriptie aan het schrijven ben en dat waarschijnlijk niks is vergeleken zo'n masterthesis, moet ik toegeven dat ik dit ook wel heb onderschat. Ik vind het echt veel moeilijker dan ik had gedacht. Hopelijk zitten we allebei een beetje op de goede weg en kunnen we in februari samen proosten op onze diploma's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg hé.. hoe we in eerste instantie denken 'oh, moet te doen zijn toch?' en je vervolgens keer op keer met je neus op de feiten wordt gedrukt.. Ik hoop het ook, maar dat moet echt lukken!

   Verwijderen