Mijn kijk op de hele 'mijn volgers en likes groeien niet meer'-frustratie

De welbekende 'mijn volgers/likes groeien niet meer'-frustratie lijkt een onvermijdelijk fenomeen geworden in blog-, Instagram- en...

De welbekende 'mijn volgers/likes groeien niet meer'-frustratie lijkt een onvermijdelijk fenomeen geworden in blog-, Instagram- en YouTubeland. Steeds vaker verdwijnt hierdoor de motivatie of zijn er zelfs meiden die compleet de stekker uit hun websites of kanalen trekken. Vandaag mijn kijk hierop!

Ikzelf ben ooit mijn blog begonnen als een hobby; een soort 'eigen plekje' waar ik mijn ei kwijt kon, mijn creativiteit in kon stoppen en waar ik oprecht blij werd als ik weer een artikel had neergezet waar ik 100% achter stond. En eerlijk? Tot op de dag van vandaag ben ik nooit van die visie afgeweken: ik blog al die tijd al omdat ik het leuk vind om me zowel visueel als in tekst uit te drukken, omdat ik het fijn vind om mijn inspiratie uit te werken en omdat ik vaak erg veel nieuwe dingen ontdek. Soms komen er talloze nieuwsgierige lezers naar mijn blog, maar soms valt het helemaal stil. Ondanks dat ben ik altijd blijven denken aan waarom ik ooit begon en wat me ooit zo gemotiveerd maakte.

Ik heb mezelf nooit gerekend tot de 'grote bloggers', en heb geaccepteerd dat ik ook nooit bij die groep zal horen. Maar aan de andere kant is dat ook nooit iets geweest waarnaar ik heb willen streven; met alle honderdduizenden blogs die we hier alleen al in Nederland kennen, is het voor mij - net als voor veel anderen - te lastig om 'eruit te springen' met een blog die praktisch gezien over van alles en nog wat gaat. Daarbij ben ik me bewust van het feit dat er zich steeds meer niches aan het ontwikkelen zijn, maar daar focus ik me liever niet op. Waarom? Ik vind nu eenmaal veel te veel dingen leuk om over te schrijven en mijn interesses zijn eigenlijk net wat te breed m de focus te leggen op slechts één topic. En buiten dat: afwisseling en variatie houdt een blog juist een beetje spannend (vind ik dan!)

Wat betreft Instagram heb ik sinds een kleine twee jaar helemaal mijn eigen stijl ontdekt. Ik stortte me destijds (jawel, back in 2015) op het maken van flatlays en merkte dat ik het uitdagend vond om constant een nieuw, origineel plaatje neer te zetten en het eindresultaat te zien in m'n Instagramfeed. Soms kwamen (en komen) ze tot stand met behulp van inspiratieplatformen zoals Pinterest, maar soms ook door eindeloos veel uitproberen. Ik voel me nog dagelijks enorm gevleid door de hoeveelheid complimenten die ik krijg op m'n foto's, vooral omdat ik hierin zelf altijd best bescheiden ben geweest en ik me juist altijd bedenk dat er talloze andere accounts zijn die iets soortgelijks doen.

Een hele tijd terug heb ik al mijn Instagram-notificaties uitgezet, omdat ik me niet meer bezig wil houden of wil laten leiden door hoeveel likes mijn foto al heeft behaald en of mijn volgersaantal hierdoor is verhoogd (and trust me: it works!). In tegenstelling hiervan, zijn er toch een hoop Instagrammers die àlles (en ja, ook echt ALLES) doen voor die ene extra 0 achter hun volgers-aantal. Vaak tot grote ergernis van andere Instagrammers die niet vallen voor dit soort 'kunstjes' en gewoon lekker blijven doen wat ze doen. Iets dat ik persoonlijk héél erg waardeer. Maar toch zijn er dus ook een hoop mensen die onzeker hiervan worden en zich afvragen of hun content wel genoeg wordt gewaardeerd..

Ik zal overigens niet onder stoelen of banken steken dat òòk ik een 'vastlopend' Instagram-account heb. Het feit dat er dus - zoals ik net al zei - tegenwoordig een hoop mogelijkheden zijn om aan volgers te komen en er ook mensen zijn die daar schaamteloos gebruik van maken, helpt hier niet echt bij. Maar op dat soort momenten bedenk ik me alleen maar: is het ooit mijn doel geweest om groot te worden en minstens 10.000 volgers te behalen? Nee. Ben ik mijn Instagram gestart voor het delen van mijn zelfgemaakte foto's? Ja! Ik zie Instagram dan ook meer als een soort grote verzamelplek voor mijn 'plaatjes' (zoals ik ze ook wel eens noem) en ik heb het eigenlijk al die tijd als een soort Pinterest-bord gezien waarop ik een collectie creër van soortgelijke afbeeldingen in één categorie (flatlays dus, in mijn geval) En ja, ik durf te zeggen dat ik harstikke trots ben op wat ik tot nu toe allemaal al heb gemaakt. Of ik nu 1 volger heb of honderdduizenden: ik zou nooit zomaar mijn grote verzameling aan artikelen en foto's weggooien.

Toch vind ik het jammer - en dat is nog een understatement - dat er veel collegabloggers, Instagrammers of YouTubers zijn die zich wèl laten leiden door een stel getallen, of deze nu een nulletje meer of minder heeft. Nu wil ik niet onbegripvol overkomen, want ergens snap ik die frustratie ontzettend goed. Met name als je kijkt naar de grens waarin bedrijven daadwerkelijk willen samenwerken met bloggers of Instagrammers. Die aantallen die voor bedrijven aantrekkelijk genoeg zijn lopen tegenwoordig tot zòver in de duizenden bezoekers- of volgersaantallen, dat het eigenlijk oneerlijk wordt voor de mensen die wel keihard werken om leuke, originele content neerzetten, maar helaas minder hard groeien. Soms denk ik ook dat het nu eenmaal een kwestie van geluk hebben is, maar dat neemt niet weg dat ik bij een aantal van die mensen die wèl duizenden volgers hebben steeds vaker opmerk dat 80% van de geplaatste posts juist gesponsord is. Voor mij doet dit wel afbreuk aan iemands oprechtheid; ik vind dan ook dat een blog pas leuk wordt als er ook een duidelijke persoonlijkheid achter schuilt die òòk artikelen produceert omdat het een passie is, in plaats van iemand die als een machine 15 posts achter elkaar plaatst met producten die zij van PR-bureaus heeft ontvangen.

Ondanks mijn mening hierover, zie ik de frustratie dus steeds vaker terug. Niet alleen in artikelen of tijdens WhatsApp-gesprekken met bloggers, maar ook in daadwerkelijke acties. Bloggers of YouTubers nemen regelmatig een 'pauze' om erachter te komen hoe ze wèl de content kunnen leveren die zorgt voor meer zichtbaarheid en waardering. Of, in het ergste geval trekken ze helemaal de stekker uit hun blog, YouTube of Instagram-account. Ontzettend jammer, gezien er vaak jarenlang is gewerkt om wekelijks (of soms zelfs dagelijks) al die filmpjes of die artikelen te produceren en te publiceren. Ik vind juist dat iedereen die een steentje bijdraagt aan online entertainment in wat voor vorm dan ook (foto's, artikelen, video's) juist trots mag zijn op datgene wat hij of zij levert. Ook vind ik dat iedereen oprecht een applausje voor zichzelf verdient wanneer zij ondanks alle drukte toch ervoor kunnen zorgen dat er weer iets prachtigs op het web verschijnt. You do you, ladies and gentlemen; en jouw creatieve uitspattingen neemt echt niemand zomaar van je weg. Nee, zelfs een volger of 1000 extra niet.

Dus lieve mensen: neem die volgers toch eens wat meer met een korreltje zout, bedenk met wat voor reden je ooit begonnen bent met het creëren van de dingen die je al die tijd al deelt op het Internet en wees eens wat minder hard voor jezelf. De lat hoeft namelijk niet hoog te liggen om plezier te blijven hebben in het bloggen; zolang je jezelf de kans geeft te blijven ontwikkelen - op zowel persoonlijk vlak als online gebied - is dat toch stiekem eigenlijk al harstikke mooi? Daarvoor hoef je je aan niemand - nee, ècht niet - te bewijzen. You rock!

Related posts

32 reacties

 1. Heel goed geschreven! Ik deel precies dezelfde mening. Ook mijn Instagram loopt vast, erger me aan die kunstjes en mijn blog is verre van groot. Maar ik heb plezier in wat ik doe en dat is wat telt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah mooi dat jij er ook zo over denkt! Het is echt een bekend probleem geworden dat niemand echt meer veel groeit, maar so what? Vind het zonde als dat afbreuk zou doen aan iemands motivatie om nog foto's te maken en/of te delen.

   Verwijderen
 2. Heel goed geschreven, Daphne! Ik ben het helemaal met je eens. Waar ik me heel erg aan kan irriteren zijn die accounts die je volgen en meteen ontvolgen zodra jij ze terug volgt. Ik volg alleen accounts die ik leuk vind, niet in de hoop dat ze me terugvolgen zodat ik er weer een extra volgertje bij heb. Het is echt een soort populariteitwedstrijd geworden. Zo jammer want het gaat er voor mij nog steeds om dat ik mijn favoriete herinneringen en foto's kan delen. Het aantal volgers maakt me dan ook helemaal niet meer uit! (oeps, mijn eerste reactie ging niet goed, daarom heb ik hem weer verwijderd!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, ook het eeuwige volg-ontvolgspelletje is erg frustrerend; ik vind dat dat soort mensen alleen maar laten zien hoe onzeker ze worden van het feit dat ze eigenlijk in eerste instantie weinig volgers hebben, maar anderen gaan 'pesten' om zo meer volgers te krijgen Zielig, eigenlijk!

   Verwijderen
 3. Damn girl, dit heb je zó goed opgeschreven! Zelf gaat het mij ook om mijn eigen plezier, want om die reden ben ik inderdaad begonnen met bloggen en video's maken. Natuurlijk is het leuk als je meer volgers krijgt en dat bedrijven dat ook inzien, maar wat je zegt over al die gesponsorde artikelen merk ik ook. Ik zie zoveel bloggers die zo goed als alleen maar gesponsorde artikelen plaatsen en nooit meer iets van zichzelf of wat ze zelf hebben gekocht en dat vind ik oprecht heel jammer. Een niche zou ik ook nooit kunnen kiezen hoor, wat dat betreft zitten wij hetzelfde in elkaar en schrijven we graag over alle dingen die we leuk vinden, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de waardering is leuk, reacties krijgen is fantastisch, maar het bevestigt voor mij echt niet of ik goed bezig ben of niet. Dat is hopelijk iets dat bij de mensen zèlf ligt (want immers plaats je toch alleen artikelen of video's online waar je achter staat neem ik aan). En idd, die blogs die alleen maar gesponsorde zooi plaatsen kan ik zo benoemen, haha!

   Verwijderen
 4. Wauw zo goed heb je dit geschreven! Ik heb het met veel aandacht zitten lezen en ben het ook helemaal met je eens. Helaas ligt er tegenwoordig de lat zo hoog en gaat het allemaal maar om volgers of lezers, terwijl het belangrijkste is dat je veel plezier hebt in wat je doet en daar ook trots op kunnen zijn. <3
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah dankjewel dat je 't helemaal hebt gelezen! Vind het inderdaad, zoals ik al in m'n artikel zeg, jammer dat het 'plezier' nu zo gekoppeld is aan de hoeveelheid mensen die ergens op reageren, iets liken of iets bekijken. Dat moet inderdaad helemaal niet!

   Verwijderen
 5. Zo. Mee. Eens! Tegenwoordig lijk je bij veel bedrijven pas welkom van + 10K en anders tel je gewoon niet mee. Zo ontzettend jammer! Ik zeg. eerlijk, ik denk ook soms "jeetje, hoe kan een ander nu binnen een paar maanden naar 10.000 gaan en ik ben al 4 jaar actief en heb niet eens de helft". Zo onnodig eigenlijk, want zulke gedachten halen het plezier weg en overschaduwen de reden waarom je ooit begonnen bent. Want ik ben ook gestart doordat ik gewoon mijn foto's en passie wilde delen. Laten we dat vooral voor ogen houden :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerlijk.. ik tel nog liever 'niet' mee dan dat ik op een oneerlijke manier lezers of volgers bij elkaar heb verzameld, haha! Tegenwoordig kun je de mensen van het volg-ontvolgspelletje of de mensen die geld neerleggen voor volgers zo eruit halen; alleen jammer dat veel bedrijven dat niet zien!

   Verwijderen
 6. I couldn't agree more! Ik ben nog maar een kleine blogger en heb dus ook weinig instagramvolgers, maar ik merk nu al dat ik tegen die muur aanloop dat mijn cijfers niet groeien. Frustrerend? Ja! Een reden om te stoppen? Nee! Net zoals jij ben ik begonnen als hobby en vind ik het super leuk om te doen. Bovendien zie ik mijn aantallen via mijn blog wel groeien, dus dat vind ik dan hartstikke leuk. Ik denk dat je gewoon vanuit je originele motief (dus, bloggen omdat je het leuk vindt) moet blijven doorgaan, dan doen die cijfertjes er niet toe! En ik heb ook mijn notificaties op instagram uitgezet inderdaad, is zoveel fijner!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig vind jij het ook geen reden om te stoppen!! <3 Helaas zie ik dus veel mensen om me heen onzeker worden van het feit dat ze denken dat 'likes' of 'bezoekers' gekoppeld is aan hoeveel waardering ze nu eigenlijk krijgen op een post. Maar zo lang ze zelf achter een post staan, zou er eigenlijk niets mis moeten zijn; who cares hoeveel mensen deze nou bekijken?
   Fijn overigens hé, dat je geen notificaties meer krijgt!

   Verwijderen
 7. Ik had het niet beter kunnen verwoorden! Ik blog in de eerste plaats inderdaad voor mezelf. Natuurlijk is het fijn dat mensen de tijd nemen om te reageren, maar ik zou gewoon blijven gaan mocht ik maar 1 à 2 comments op een artikel krijgen. Ik vind schrijven en fotograferen veel te fijn.
  Zo zonde dat bloggers inderdaad de handdoek in de ring gooien omdat ze niet meer/niet snel genoeg groeien. Dat begrijp ik eerlijk gezegd niet. Zijn ze dan enkel en alleen beginnen bloggen omdat ze het wilden maken? Ik ben voor mezélf begonnen, omdat ik een creatieve uitlaatklep wou. Dat bedrijven me soms vinden en me genoeg waarderen om met me te willen samenwerken vind ik alleen maar leuk, maar dat is geen vereiste en al helemaal niet de reden waarmee ik met m'n blog begonnen ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies dat, ik ben ook echt voor mezelf begonnen, puur om een verzameling te creëren van al mijn foto's en teksten. Ik zie het soms zelfs als een soort dagboek en lees regelmatig dingen terug van een paar maanden of jaren geleden.. heerlijk om mezelf te vergelijken met hoe ik toen was en hoe ik mezelf inmiddels ontwikkeld heb!

   Verwijderen
 8. Amen! Ik zelf probeer me er niet zo druk om te maken, want ik kan het toch niet veranderen. Ik heb alleen de notificaties van mijn DM nog aan staan, de rest staat uit, omdat ik constant met Instagram bezig was. Nu post ik wel eens een dag niks. Wel vind ik het leuk dat er interactie is met mijn volgers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk gevoel hé, al die Instagram-meldingen uit! Ik reageer inderdaad ook eens in de zoveel tijd op volgers die reacties plaatsen, maar helaas lang niet altijd!

   Verwijderen
 9. Mooi artikel! Ik ben tegen adviezen in juist nu nog met een nieuwe blog gestart! Van veel mensen om me heen hoorde ik "ja je bent nu eigenlijk wel al een paar jaar te laat"...
  Te laat waarvoor? Om groot te worden misschien wel, oke! Maar te laat om je hobby eindelijk door te zetten is het nooit toch? Ik merk in ieder geval dat ik nu al heel veel energie van mijn blog krijg, en dat is voor mij waar het om gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaaf, you go girl! Trek je inderdaad niets aan van de mensen die zeggen dat je te laat bent; het is nooit te laat!

   Verwijderen
 10. Heel goed artikel en goed geschreven Daphne! Ik was de afgelopen tijd ook enorm gefrustreerd, maar probeer mij er minder mee bezig te houden. Het was immers ook nooit mijn intentie om bij de 10K Instagrammers te horen of zoiets dergelijks. Trouwens, best een goede tip. Al je notificaties uitzetten. Ga ik proberen! Merk dat ik toch steeds op Insta ga kijken om mijn likes te checken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het helpt echt enorm! Voorheen ontplofte m'n telefoon echt maar ergens was die 'kick' er al heel snel af bij mij, vond het juist vreselijk om alleen maar van die meldingen te zien verschijnen ipv WhatsAppjes die ik dan daardoor miste!

   Verwijderen
 11. Ik had in het begin wel wat meer gehoopt dat ik 'iets' groter zou worden dan dit, maar ik heb mij er ook gewoon bij neergelegd. Het is gewoon een erg leuke hobby die je soms doet laten twijfelen, omdat je op dat moment denkt van ik wil net zo groot worden als hun, maar je moet het natuurlijk voor je zelf doen. Jij bent trouwens mijn flatlay queen hihi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja en je bent echt niet de enige die twijfelt daaraan hoor! Veel mensen zullen me juist tegen willen spreken en zeggen 'je wil toch wel dat de artikelen die je maakt of foto's die je deelt door een aantal mensen worden bekeken?' Ja, ik heb dat ook nooit ontkracht, maar ik wil inderdaad wel meegeven dat de reden waarom je dingen deelt juist moet zijn dat je er zelf trots op bent, zelf achter staat en er ook je plezier uit haalt. Dat is idd zoo belangrijk! En suuuperlief girl <3

   Verwijderen
 12. Ben het wel met je eens. Goed geschreven ook. Al geef ik wel eerlijk toe dat ik veel naar cijfertjes kijk en ik denk ook niet dat dat snel zal stoppen. Het is en blijft een heerlijk hobby, maar om eerlijk te zijn zou ik er liever wat meer geld mee verdienen zodat ik er uiteindelijk meer tijd in kan steken zonder dat ik altijd 'overwerk'. Daar horen helaas getalletjes bij en ik vind het dan soms zo enorm frustrerend als iemand volgers koopt en ik en heel veel anderen er dan zo hard voor knokken. Ach ja. We doen het inderdaad omdat we het leuk vinden en daar gaat het natuurlijk om. <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit artikel is inderdaad meer een beetje uit 'hobby'-perspectief geschreven. Als je er echt ietsje meer van wil maken (en als het echt een belangrijke verdienste in je leven is) ligt het natuurlijk héél anders; dan snap ik maar al te goed dat het frustrerend kan zijn als het allemaal een beetje tegenzit. Maar goed, gelukkig vind je het in ieder geval nog wel leuk!

   Verwijderen
 13. Goed geschreven girl! Ik moet zeggen dat jij wel een heel mooi aantal volgers hebt op je Instagram hoor! En dat die stomme algoritmes er denk ik ook voor zorgen dat bepaalde foto's/accounts minder goed gezien worden. Ik geloof dat het nu meer moeite kost dan vroeger om zichtbaar te zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik vind Instagram heel leuk maar het is ook wel wat overweldigend hoor. Zelf post ik meestal 2 keer per week niks en kijk ik die dag soms ook niet op Insta, want hoe leuk het is het leidt me wel af en neemt veel tijd in beslag! Maar mijn blog volgers groeien ook bijna niet meer, heb ook het idee dat bloglovin alweer een soort van ouderwets is of zo. De meeste mensen zitten toch wel op Instagram of kijken YouTube. Misschien is het ook wel iets van onze generatie haha, dat blogs lezen. Zo gek hoe snel dat dan kan veranderen. Soms denk ik wel eens jeetje, als ik er vroeger wat harder aan had getrokken hoorde ik misschien ook bij de grote blogs, ik had er meer uit kunnen halen. Maar goed, zou ik dan gelukkiger zijn of zo? Ik denk het niet. Bloggen is en blijft voor mij het leukste wat er is. Instagram vind ik nu ik afgestudeerd ben veel leuker, ik heb meer tijd om foto's te maken waar ik echt tevreden over ben en ik vind het ook tof om meer van mijn stijl te laten zien, wat ook wel weer handig is in mijn vakgebied natuurlijk. Ik vind vooral die interactie zo leuk! En inspiratie opdoen natuurlijk, love it.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, ook algoritmes zijn een lastig ding geworden de laatste tijd! Bloglovin' volgers heb ik eerlijk gezegd al een halfjaar niet meer naar gekeken omdat ik daar al helemaaaal geen waarde meer aan hecht, haha! Uiteindelijk ben ik ook gaan merken dat ik niet elke blog die ik lees ook echt volg via dat platform, en vaak gewoon daadwerkelijk naar blogs surf.
   Precies wat je zegt; het moet wel leuk blijven en daarom vind ik dat men wel eens de lat wat minder hoog voor zichzelf mag leggen en best trots mag zijn in plaats van onzeker over wat hij/zij levert!

   Verwijderen
 14. Wat een super fijn artikel om te lezen.. ik heb een periode gehad dat ik het zo frustrerend vond om te zien dat ik niet snel genoeg groeide zeker omdat bijvoorbeeld mijn vriendinnetje wel binnen no-time van 4000 volgers naar 12.000 volgers ging! Nu heb ik dit kunnen accepteren en ben ik net als jou blij met mijn zelfgemaakte foto's en zie ik het als een verzameling.
  Wat een super fijn artikel om te lezen en we mogen allemaal zo trots onszelf zijn, en wat ben ik toch ook trots op jou! Je schrijft hele leuke artikels en hebt echt een uniek concept voor je blog en foto's!:-)
  Liefs, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve reactie Nathalie! Ik snap je frustratie dat een ander die net begint je zo voorbij gaat qua aantal volgers, dat lijkt soms zooo oneerlijk. Daarom moet je je eigen accounts of blog noooit vergelijken met die van een ander, dat kan je ook zo gek maken!

   Verwijderen
 15. Dit vind ik zo'n goed, mooi en sterk artikel van je Daphne! Ik heb ook het idee dat er veel mensen zijn die een blog / social media account / youtube kanaal starten omdat het zo populair is en dan dénken dat het heel erg leuk is. Dat er in de realiteit heel veel werk in gaat zitten en dat je het echt heel leuk moet vinden om vol te kunnen houden is zeker terug te zien in het aantal mensen dat ook weer stopt na korte tijd. Ik moet zeggen dat ik zelf terug blijf komen bij het bloggen en dat het combineren van tekst en beeld hetgeen is wat mij het meest trekt. Daarnaast haal ik veel meer voldoening uit leuke, lieve en fijne reacties op mijn blogs dan uit het aantal bezoekers of volgers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook echt hartstikke leuk dat je weer een beetje opnieuw bent begonnen met bloggen. Voordeel van 'even eruit zijn' is denk ik wel dat je erachter komt dat je het eigenlijk wel heel erg leuk vind! Ik vind reacties van trouwe lezers of bezoekers ook altijd onwijs leuk trouwens, daar hoeven mijn analytics ècht niet ineens hoog voor te zijn!

   Verwijderen