La vie de vacances: Alle do's en don'ts van Málaga op een rij

Mijn vakantiereeks eindigt vandaag met een samenvattend artikel over Málaga. Hierin zet ik dan ook een aantal do's en don'ts op ee...

Mijn vakantiereeks eindigt vandaag met een samenvattend artikel over Málaga. Hierin zet ik dan ook een aantal do's en don'ts op een rij voor als je in deze stad verblijft. Enjoy reading en oh.. dankjewel voor al jullie reacties op mijn vakantie-posts de afgelopen weken!

Huur geen fiets!
Hoewel het in de korte tijd dat we in Sevilla waren onmisbaar was, is het in Málaga helemaal niet nodig om een je vakantiegeld uit te geven aan een fiets. Alles is namelijk op loopafstand: de haven en het strand liggen superdicht bij elkaar en bereik je via de Palmeral de las Sorpresas; de kathedraal, winkelstraatjes en het centrum liggen ook allemaal dicht bij elkaar en voor het Gibralfaro kasteel kun je een ander vervoersmiddel kiezen. Ga vooral lekker met de benenwagen dus!

Neem de trein van vliegveld naar centrum
Voor wie liever geen geld wil uitgeven aan een taxi, kan ik het heel erg aanraden om de trein te nemen vanaf het vliegveld. In slechts 12 minuten stap je uit aan de Alameda Principal (een belangrijke straat waaraan het centrum verbonden ligt), en hotels zijn hier nooit ver van uit de buurt. Een enkeltje kostte maar €1,80! (kan de NS nog wat van leren, haha!) Mocht je een hotel bij het strand hebben geboekt, dan is het wel ietsje verder en is het wèl slim om een taxi te nemen.

Feria de Málaga
Iets wat wij nèt hebben gemist, is het Feria de Málaga: een jaarlijks terugkerend feest in augustus waarbij de hele stad omgetoverd wordt tot een waar feestparadijs. Overal muziek, lampjes en mooie versieringen, flamenco-optredens op straat, vuurwerk op het strand, een heuse optocht en overal tentjes op straat waar je tapas en drankjes kunt nuttigen. Ik heb zelf in ieder geval de hashtag/locatie van het Feria de Málaga een hele week in de gaten gehouden en vond het er supergezellig uitzien! Dus als je een keer in de zomer naar Málaga wil, is het leuk om zo'n twee daagjes Feria mee te pakken. Maar: let wel op dat het dan overal enorm druk is en er de hele dag door veel lawaai wordt gemaakt.

Drink een drankje op een dakterras
Er zijn een aantal hotels in Málaga te vinden waar je ook als niet-gast de lift kunt nemen naar het dakterras. Zo weet ik dat dit onder andere mag bij het AC Palacio, het Room Mate Larios en het Room Mate Valeria Hotel (er zijn er nog véél meer!). Na een avondje uit eten besloten wij dan ook om bij het laatste hotel een lekkere verse sangria te drinken. Let wel op dat de cocktails er aardig aan de prijs zijn en dat je in vergelijking met het centrum waar je zo'n 3 euro weglegt voor sangria, op een dakterras zo'n 16-20 euro voor twee glazen neertelt. De complete ervaring en het uitzicht zijn daarentegen wel de moeite waard!

Ontbijten voor €1,90?
Het is af en toe eventjes zoeken, maar ontbijten in Málaga is echt héél goedkoop. Gebruikelijk is dat je het 'Desayuno'-menu neemt, waar meestal een jus d'orange, koffie/thee en een pitufo (klein broodje met beleg) bij zit. Zo was dit menu bij 100 Montaditos maar €1,90 per persoon, en op het Plaza de Merced ligt de prijs bij de meeste tentjes tussen de €2,- en €4,- per persoon. Voor de mensen die wat meer trek hebben, staan er vaak ook een hoop andere broodjes op de kaart.

Niet op zondag winkelen!
Hoewel wij op zondag dachten naar het winkelcentrum Larios Centro te gaan, bleek deze bij aankomst toch gesloten te zijn. En daarmee kan ik eigenlijk heel kort en duidelijk zijn over de rest van Málaga: praktisch alle winkels zijn dicht. Alleen aan de haven bij Muelle Uno heb je een aantal winkels die 7 dagen per week open zijn, maar dit zijn er met een drogist, KIKO en een paar onbekendere kledingzaken niet heel veel. De meeste mensen gaan dan ook op zondag lekker 'niksen' aan het strand of bezoeken een museum, de botanische tuin verderop in de stad, het Gibralfaro kasteel of gaan lekker een dagje naar het terras.

Reserveer tijdig
Voor heel wat restaurantjes in Málaga is het aanbevolen om tijdig te reserveren. Zo hebben we al een aantal keer meegemaakt dat er op sommige plekken een lange rij buiten stond, en wij geluk hadden met het feit dat we 's middags een mailtje of Facebookberichtje hadden gestuurd. Vooral bij tenten als Batik, Wendy Gamba en Casa Lola - en sowieso het centrum - kun je doorgaans niet 'zomaar' binnenwandelen zonder dat je dit van tevoren hebt laten weten, tenzij je er op tijd (tussen 20.00-21.00) heengaat.

Neem de trein naar een andere stad
Ook in de do's en don'ts van Sevilla zei ik het al, maar ik kan niet vaak genoeg zeggen dat als je langere tijd in Málaga verblijft, het echt een aanrader is om de trein te pakken naar een andere stad in Spanje. Je kunt vanaf station Maria Zambrano onder meer naar Madrid, Córdoba, Sevilla en de hele Costa del Sol. Als je in zo'n stad één of twee overnachting(en) boekt in een Airbnb ben je ook nog een supergoedkoop uit. Prijzen voor treinkaartjes zijn vergelijkbaar met Nederlandse prijzen en zijn in veel gevallen zelfs net wat goedkoper. Voor onze reis Málaga-Sevilla waren we per persoon voor een retour iets meer dan €38,- kwijt en de trein deed er zo'n 2 uur en een kwartier over.

Shoppen is goedkoper
Leuk weetje is dat het grootste deel van de bekende kledingketens die van origine Spaans zijn (Mango, Zara, Stradivarius, Oysho, Bershka, Pull & Bear) goedkopere prijzen hanteren dan in andere landen. Zo heb ik al een aantal keer gehad dat kleding in Spanje zo'n €5,- tot €7,- scheelt met hier in Nederland. Reken er dus maar op dat als je hier bij Mango of Zara een shirtje van €25,99 afrekent, dit in Spanje altijd maar €19.99 is. Wie verhuist er met me mee?

Must-do-hotspots
Over twee van mijn bezochte hotspots hebben jullie inmiddels kunnen lezen (L'expérience en Wendy Gamba), maar bezoek ook zeker Casa Lola voor de meest lokale tapasgerechtjes ooit, Pepa Y Pepe voor de meest goedkope ervaring, La Canasta en Santa Canela voor topontbijtjes, de haven om een lekkere maaltijd te hebben met mooi uitzicht, El Pimpi of één van de dakterrassen voor een yummy cocktail en het Plaza de Merced voor fijne hapjes die ook nog eens goed zijn voor de portemonnee.

Related posts

22 reacties

  1. Wow wat chill dat de kleding bij de spaanse ketens goedkoper is! Love it!
    En het jaarlijkse feest lijkt mij heel erg leuk <3
    Liefs,
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Joee, dit klink alsof die op mijn reislijst moet! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede tips, dit! Ik ben nog nooit in Málaga geweest, maar het lijkt me wel wat – hoewel ik vroeger met m'n moeder echt veel te vaak naar Spanje geweest ben, haha.
    Feria de Málaga klinkt erg leuk en op en top Spaans! Erg tof als je dat kan meepikken, denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yes, het is alleen wel aan te raden niet de gehele week mee te pakken, anders word je echt he-le-maal gestoord van alle dronkelappen en lawaai op straat; zie het maar als een week waarbij je eigenlijk niet normaal de stad in kunt door alle drukte!

      Verwijderen
  4. Hoe meer je erover plaatst, hoe enthousiaster ik word! Bedankt voor deze goede tips!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. No thanks Simoon! Hopelijk bezoek je Málaga ooit nog eens!

      Verwijderen
  5. Wat een fijne tips! Echt oneerlijk dat het OV in het buitenland vaak veel goedkoper is dan in Nederland...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En wat je zegt over de Spaanse prijzen is inderdaad heel chill! Toen ik nog bij Zara werkte moesten wij bij de levering altijd handmatig (!) de Spaanse prijsjes eraf trekken (die zitten namelijk aan het Nederlandse kartonnen label vast haha). Soms kom je bij Zara dus wel een verdwaald kledingstuk tegen met de Spaanse prijs ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig dat je dat vertelt nu idd, want ik had laatst bij Mango dat er nog géén stickertje overheen zat, dus ik kwam bij de kassa met een prijsje van €9.99, en hij scande toch echt €12,99, dus ik in discussie met die medewerkster; heb 'm uiteindelijk toch voor die lagere prijs meegekregen, met als mededeling dat ik 'geluk had omdat het de Spaanse prijs was', hahah!

      Verwijderen
  7. Wat ideaal dat je deze tips met ons deelt!
    Toch nog maar eens terug naar spanje om goedkoper te shoppen :-)
    Liefs,Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha yes, wel pijnlijk voor je portemonnee, but it's worth it!

      Verwijderen
  8. Fijne tips! Zo fijn dat het in Spanje over het algemeen goedkoper is dan in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaa zou er bijna naartoe willen verhuizen zo :P Blijkbaar is zelfs buiten de deur eten nog goedkoper dan elke keer boodschappen doen..

      Verwijderen
  9. Hi, leuke tips! Eens wat anders. Pepa Y Pepe was ik ook een avondje gaan eten.. Vind het wel heel gezellig als je een avondje met vrienden bent maar voor het eten zou ik het niet persee doen!
    Maar I LOVE MALAGA. Maar 3 dagen geweest maar vond het echt top!

    Groetjes,

    Kiki
    www.awayofdreaming.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja precies! Je kunt er beter heengaan voor gezellig een drankje en als je trek hebt kun je er eventueel wat bijbestellen. Verder wel gezellig om mensen te kijken! Super dat je het naar je zin hebt gehad <3

      Verwijderen