Friday's Five: 5 verhalen en weetjes achter mijn oude camera's

Mijn plank met m'n camera-verzameling is al een tijdje één van mijn favo hoekjes uit m'n kamer, en achter ieder exemplaar schuilt...

Mijn plank met m'n camera-verzameling is al een tijdje één van mijn favo hoekjes uit m'n kamer, en achter ieder exemplaar schuilt natuurlijk wel een verhaal of een weetje. In deze Friday's Five behandel ik dan ook 5 camera's met ieder hun eigen background story.


De meest dierbare camera die ik in mijn bezit heb is deze Ilford Sportsman, die jullie vast al heel wat keren op mijn Instagram-account voorbij hebben zien komen. Deze is namelijk van mijn opa en oma geweest en deze is vroeger jarenlang gebruikt om de jeugd van mijn moeder op beeld vast te leggen. Toen mijn opa een kleine twee jaar geleden overleed, kreeg deze camera extra veel betekenis en waarde. Als het goed is doet deze camera het nog wel, maar ik ben veel te bang dat er iets mee zou gebeuren. Voorlopig heeft deze een heel mooi plaatsje in mijn kamer!

Héél vintage of retro zijn deze digitale cameraatjes van Kodak natuurlijk niet, maar het zijn wel de eerste camera's ooit waar ik alle foto's mee schoot als ik met vriendinnen afsprak of als ik portretten deelde op Hyves (en dat laatste deed ik héél vaak). Helaas is de onderste een keer tijdens een bezoek aan een outletcentrum door de harde wind omgevallen (wat waarschijnlijk ook de verklaring is voor het missende batterijklepje), waardoor ik de bovenste van mijn moeder overnam. Pas rond mijn 15e of 16e kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera en zijn deze twee beland in mijn 'oude camera'-collectie.


Ik heb in mijn verzameling heel wat camera's waarvan ik geen idee heb of ze het nog doen, maar eentje die het sowieso nog doet is deze Pentax-camera. Leuk weetje is overigens dat dit de eerste in mijn collectie was waarvan ik de merknaam al kende; voor de andere camera's (Konica Pop, Hanimex, Voigtlander etc.) heb ik wel wat extra research moeten doen. Dit was ook de eerste camera waar ik een bij de kringloop gescoord filmrolletje in probeerde te stoppen. Missie mislukt, want ik had geen idee hoe dit eigenlijk moest en hoogstwaarschijnlijk is dit erin gepropte rolletje toch al verpest. Iets te enthousiast dus..

Ook het verhaal achter deze Polaroid camera blijft leuk om te vertellen. Remember the days dat V&D de faillissementsuitverkoop hield? Een vriend van mij was in het filiaal in mijn eigen woonplaats aan het werk en hielp daar ook mee met het magazijn opruimen. Op één van zijn werkdagen spotte hij een doos in een verstopt hoekje in dit magazijn, waarin deze originele Polaroidcamera zat. En ik mocht 'm zomaar hebben; hoe gaaf!! Mijn doel is om ooit te laten nakijken of deze nog werkt en om te kijken of hiervoor nog grotere polaroid'kaartjes' te koop zijn. Lijkt me supertof om hiermee te schieten!

De eerste en enige analoge retro camera waar ik daadwerkelijk ooit mee heb geschoten, is deze Praktica. Inmiddels had ik uitgevonden hoe het rolletje in de camera moest en heb 'm samen met de fotografiewinkel waar ik op dat moment was 'ingesteld' - inclusief rond knoopbatterijtje. Ik heb 'm eigenlijk alleen tijdens een vakantie twee jaar geleden gebruikt, maar ik heb de foto's nooit ontwikkeld. Waarom niet? Omdat de klep aan de achterkant plots openging, waardoor de kans groot is dat alle foto's overbelicht zijn. Gelukkig heb ik nog wel een ander rolletje liggen, en kan ik de huidige - zodra deze vol is - ooit wel een keer laten afdrukken. 

Related posts

23 reacties

 1. Wat een leuk artikel en mooie camera's met een bijzonder verhaal. Die Kodak camera heb ik ook gehad. Maar deze ging ook helaas stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Omg, ik vind je cameratjes stuk voor stuk geweldig! Heel leuk deze verzameling. Hebben ze ook allemaal mooie plekjes in je kamer?
  Zo gaaf dat je die polaroid gewoon mocht hebben! Heel tof.

  Liefs, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yesss ik heb er op dit moment zo'n 15 en ze staan op een aantal mooie plankjes in m'n kamer. Helaas is m'n collectie al een tijdje hetzelfde nu, maar ik hoop er meer op de kop te tikken en er later in een eigen woning ook een mooi plekje voor te vinden!

   Verwijderen
 3. Bijzonder dat er achter al deze camera's een verhaal zit. Vooral die die je van je opa en oma gekregen hebt, vind ik erg bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo tof, dit soort camera's! Echt leuk dat je hier een artikel aan wijdt. Ik ben dol op fotografie, dus echt leuk om dit te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om te lezen! Lucky you dat je die polaroid camera gewoon zomaar kreeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw wat een toffe en mooie camera's heb je! Leuk artikel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Door jou wil ik ook oude camera gaan verzamelen haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Superleuk en origineel artikel! Ze zien er allemaal zo cool uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk artikel! Echt super leuk om te lezen. Heel tof om je verzameling te zien

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ah, wat een leuk verhaal dat met die Polaroidcamera in de V&D. Ah, vond dat zo verdrietig trouwens dat die de deuren moest sluiten. Niet dat ik er nu vreselijk kwam of zo....maar al die mensen die daar jaaaaren gewerkt hadden, heel triest. Maar een Polaroidcamera dus, dat staat echt nog op mijn lijstje, lijkt me ontzettend tof om te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook zooo jammer dat V&D wegging! Ik liep er toch altijd eventjes binnen als ik in de stad was, en het voelt nu nog steeds dat ik 'iets' oversla zodra ik er weer ben. Gelukkig heb ik iets aan het drama overgehouden inderdaad :)

   Verwijderen
 11. Superleuk om te lezen! Jij hebt echt een supermooie collectie met oude camera's.

  BeantwoordenVerwijderen