La vie de vacances: Alle do's en don'ts van Sevilla op een rij

Na mijn 3 Sevilla-artikelen bomvol foto's, heb ik vandaag een samenvattend stukje met alle do's en don'ts van deze wereldstad ...

Na mijn 3 Sevilla-artikelen bomvol foto's, heb ik vandaag een samenvattend stukje met alle do's en don'ts van deze wereldstad die ik tegenkwam. Zo is er één plekje waar je het beste ijs kunt eten, en is het ietsje minder slim om in hartje zomer de stad te bezoeken..

Huur een fiets
Hoewel het niet overal in de stad goed te doen is met de fiets, is het toch één van de makkelijkste vervoersmiddelen om jezelf van A naar B te verplaatsen in Sevilla. Persoonlijk vind ik dat bezienswaardigheden best ver uit elkaar liggen, en wandelen in de hitte vind ik net wat vervelender dan fietsen (want met de fiets heb je nog enigszins de 'wind' in je haren). Overal in het stadscentrum zijn puntjes waar je gemakkelijk een fiets kunt huren. Tip: zoek vantevoren wel even op waar je je fietsen huurt, want wij dachten in eerste instantie vlakbij station Sevilla Santa Justa iets te hebben gevonden. Achteraf bleek het na meerdere rondjes te hebben gelopen echt onvindbaar, waarna we toch genoodzaakt waren een taxi te nemen naar onze Airbnb.

Boek een Airbnb
En dat brengt me eigenlijk meteen bij mijn tweede puntje: ik raad je zeker aan om een Airbnb te boeken! Zo zorg je ervoor dat je niet al je geld uitgeeft aan een (veel te) duur hotel, plus het is ook nog eens een ontzettend leuke ervaring om in een authentiek Spaans huis te verblijven. Enige tip die ik wel mee kan geven is om een appartementje te zoeken dat dichterbij de stad ligt. Die van ons lag best in een buitenwijkje en daarom was het nog best een gedoe om naar het centrum en de bezienswaardigheden te gaan. Al met al vond ik ons 'huisje' zeker het geld waard, want voor maar 21 euro per persoon konden we gebruik maken van alle faciliteiten, hadden we een lekkere airco, een dakterras en een superfijne regendouche!

Eén van de casa's bezoeken
Of je nu Casa de Pilatos of Palacio de las Dueñas bezoekt, ze zijn allebei ontzettend mooi! Voor beide huizen betaal je dezelfde prijs (zo'n €8.-, en inclusief guided tour €10,-), en op z'n minst een bezoekje aan één van de casa's raad ik je dan ook zeker aan. Het is prachtig om te zien hoe er vroeger geleefd is en hoe de huizen er vanbinnen uit zien, en natuurlijk is het ook leuk om je helemaal uit te leven met je fotocamera.

Zoek de verkoeling op
Hiermee bedoel ik niet alleen dat je in deze bloedhete stad ervoor moet zorgen dat je liters (water) drinkt, maar ook regelmatig jezelf de rust moet gunnen op een terrasje. Overigens zijn alle terrassen in Sevilla uitgerust met parasols waarin een sproeisysteem zit verwerkt, dat ook voor de nodige verkoeling zorgt. Ook zijn er in sommige stukjes van de stad tegelvelden aangelegd waaruit water gesproeid wordt. Trust me, al deze dingen zijn hier zò onmisbaar!

Vroeg op stap, laat uit eten
In de vroege ochtend is het nog prima te doen in Sevilla, maar op het midden van de dag zou ik aanraden niet teveel inspannende dingen te doen. 'Laat' uit eten is in Spanje natuurlijk sowieso al gebruikelijk, maar in Sevilla blijft het ook 's avonds nog erg warm en benauwd. Het is dus helemaal niet gek om pas rond een uurtje of 10 aan je diner te beginnen!

Met GPS fietsen of lopen: niet doen
We hebben genoeg toeristen ditzelfde probleem zien hebben, maar in heel veel delen van de stad - en dan met name de kleine straatjes - werkt geen enkele GPS naar behoren. Dit resulteerde in dat we maar liefst 3 keer zijn verdwaald en we hier amper meer uitkwamen! Mijn tip is dus om van tevoren even op te zoeken hoe je een bepaalde plek wil bereiken en je het je niet onderweg moeilijk moet maken met die stomme telefoon-GPS.

Midden in de zomer naar Sevilla
Als ik één ding heb geleerd van ons tripje naar Sevilla is dat het er eigenlijk in de zomer ondraaglijk warm is. Met temperaturen van 40 tot 43 graden is het in zo'n binnenlandse stad amper vol te houden en werd het meteen een stukje minder leuk om hier op minivakantie te zijn. Voor de mensen die gaan raad ik het dus aan om in het vroege voorjaar of zelfs de winter de stad te bezoeken (iets wat ik zelf ook nog graag wil om alles in te halen!); in januari of februari ligt de temperatuur nog rond de 17 graden! Mocht je toch in hartje zomer de stad willen bezoeken, dan raad ik je zeker puntje 4 en 5 aan!

Een ijsje eten bij Amorino
Amorino is niet voor niets één van de beste ambachtelijke ijsboeren van Spanje, en ook in Sevilla zijn er een aantal filialen gevestigd. Daarbij maken ze van het ijs de meest prachtige bloemenkunstwerkjes en kun je ook nog eens ervoor kiezen om macarons bij je 'helado' te doen. Uit eigen ervaring weet ik in ieder geval te zeggen dat het ijs ècht goddelijk is!

Neem de trein!
Per trein kun je in Sevilla vrijwel naar iedere grote stad in Spanje afreizen: Madrid, Barcelona, Cordóba, Valencia en dus ook Málaga. Verblijf je dus voor een wat langere tijd in één van die steden? Dan is het zeker de moeite waard om er ook wat daagjes Sevilla bij te doen. Van station Málaga Maria Zambrano naar Sevilla Santa Justa was het bijvoorbeeld zo'n 2.5-3 uur reizen met de trein; de snellere trein doet er iets minder dan 2 uur over, maar is wel ietsje prijziger. Wij hadden geluk bij een ongeluk toen onze trein op de terugweg niet bleek te rijden, en we gratis een ticket voor de snellere trein kregen die 2 uurtjes later ging, en er dus sneller over deed. Uiteindelijk verloren we maar 1.5 uur reistijd. Win!

Wat is jouw ultieme do of don't in een grote stad?

Related posts

12 reacties

  1. Vroeg op stap is echt essentieel als je een stad bezoekt in de zomermaanden. Ik was in juni in Parijs en daar was het 34 graden. We bezochten 's ochtends wat bezienswaardigheden, en vanaf de middag kon je ons vinden op terrasjes en in een park in de schaduw.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Handig! Ik vind vroeg op stap altijd goed als je op vakantie bent. Zo heb je de hele dag nog. Deden wij ook op Gran Canaria. Dan gingen we vroeg op stap, 's middags een frisse duik nemen in het zwembad en dan gingen we weer op stap! Maar daar was het gelukkig geen 40-43 graden :o

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Handige do's en enn dont's! Ik vind een fiets huren altijd heel erg leuk en natuurlijk super handig. En een airbnb wil ik ook een keer huren!
    Liefs,
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mits er te fietsen valt natuurlijk, haha! Op sommige plekjes was het best onbegaanbaar en zelfs gevaarlijk met de fiets. Een Airbnb kan ik je sowieso aanraden!

      Verwijderen
  4. Dit artikel ga ik er zeker bij pakken als ik een keer naar Sevilla ga! En ik ga ook vaak in een voorjaar naar een warm land, zo ga je niet dood als de zon schijnt inderdaad haha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was inderdaad vrij heftig, ik heb op plekken gezweet waarvan ik niet eens wist dat ik er kon zweten :P

      Verwijderen
  5. Wat een superleuk lijstje om te lezen en vooral ook handig! Ik wil ook echt nog een keer Spaanse steden gaan bezoeken, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker doen, ook al ben je zo'n Italië-liefhebber: ik denk dat je Spanje ook wel nice gaat vinden!

      Verwijderen
  6. Wat leuk dat je zo enthousiast bent over Sevilla, ik ben er nu ook heel erg nieuwsgierig naar! Fijne tips :-) Wat erg dat het zo ontzettend heet was, pff!

    BeantwoordenVerwijderen