Friday's Five: 5 x waarom je na je HBO een master zou moeten doen (en waarom niet!)

Nu ik alweer een tijdje een studente aan de Uni ben (blijft leuk om te zeggen, haha), leek het me leuk om eens wat dingen op een rijtje te...

Nu ik alweer een tijdje een studente aan de Uni ben (blijft leuk om te zeggen, haha), leek het me leuk om eens wat dingen op een rijtje te zetten over waarom je na je HBO een master zou moeten doen. Geheel persoonlijk natuurlijk, maar vandaag heb ik mijn beste 5 redenen op een rijtje gezet!

Ter verdieping en specialisatie
De main reason waarom ik voor een master koos, was omdat ik het tijdens mijn HBO-periode allemaal wat te 'algemeen' vond. Natuurlijk volg je uiteindelijk een aantal specialiserende minors, maar je gaat ook hierbij nooit echt de diepte in. Mij leek het daarom ontzettend interessant om juist met een gespecialiseerde master-course de dingen die ik leuk vind op een hele andere manier te benaderen. Als je dus voor je gevoel nog niet uitgestudeerd bent, en daarnaast wel geïnteresseerd bent in wat extra (theoretische/wetenschappelijke) verdieping, then go for it!

Dingen van een heel ander - wetenschappelijk - perspectief bekijken
En dat brengt me eigenlijk meteen op mijn tweede puntje. het HBO is natuurlijk ontzettend beroeps- en praktijkgericht, maar bij een master gaat het juist om de wetenschappelijke benadering. Ik kan eerlijk zeggen: het is héle andere koek en ook zeker niet makkelijk, maar het is ècht geen slecht idee om ook eens een wat minder beroepsgerichte kant te zien van het communicatievak. Daarbij vind ik het ergens wel fijn dat bijna alles berust op wetenschappelijke bronnen - ook al is dat heel moeilijk om uit te leggen!

Ontdek je grenzen/zelfdiscipline/je eigen kunnen
Na het hele scriptie- en afstudeerdrama tijdens mijn HBO-tijd had ik het echt compleet gehad met school. Toch ging ik - en ga ik nog steeds - tot het uiterste wat betreft mijn kunnen. Ik ben vaak nog wel wat onzeker over 'of ik alles wel haal,' maar ik heb al regelmatig erg verrassende resultaten behaald. Ik moet wel zeggen dat ik er aardig wat voor heb op moeten geven en m'n sociale leven ook echt wat plaatsen naar achter heb moeten schuiven (en dat voelt soms best naar), maar ik weet waar ik het voor doe. Als je niet vies bent van je eigen grenzen opzoeken, is een master absoluut een idee.

Twee diploma's is nooit mis!
Het is natuurlijk gemakkelijk om na het behalen van je diploma meteen te gaan werken, maar hoe gaaf is het om twee diploma's te hebben? Dit toont niet alleen aan dat je ontzettend veel zelfdiscipline hebt, maar voor bedrijven is het ook aantrekkelijk om op je CV te zien dat je jezelf door de jaren heen hebt ontwikkeld en je je horizon hebt verbreed.

Superveel nieuwe en internationale mensen
De eerste vier punten gingen vooral om de inhoudelijke dingen, maar daarnaast is het leven op de Universiteit ook oprecht gezelliger. Persoonlijk vind ik het zelfs nog wel een tikkeltje leuker dan mijn HBO-periode (maar die was dan ook niet om over naar huis te schrijven). Je ontmoet op de Uni superveel nieuwe en ook internationale mensen, je weet wat de ander doormaakt wanneer je het hebt over bijvoorbeeld 'statistiek,' maar je helpt elkaar ook met samenvattingen, opdrachten maken of een groepsproject. Yup, van dat laatste ben je ook niet volledig af als je besluit een master te gaan doen dus :P

Vijf positieve dingen aan een master zijn natuurlijk wel leuk om te horen, maar aan alles zit een keerzijde. Mijn persoonlijke mening is dat je beter niet voor een master kunt kiezen als..
- ... je enorm veel tijd in je sociale leven steekt en ook niet bereid bent om een deel hiervan op te geven.
- ... het niet helemaal in je financiële plaatje past (en om eerlijk te zijn hangt er inderdaad gewoon een prijskaartje aan, vooral als je al een HBO opleiding achter de rug hebt)
- ... je heel erg veel problemen hebt ondervonden in het bijhouden van les/tentamenstof op het HBO.
- ... je een héle grote hekel hebt aan veel zelfstandig werken en je liever je vrije tijd hiervoor niet opgeeft.
- ... je eigenlijk véél liever wil gaan werken (dan is het natuurlijk makkelijk!)

Wat ben jij na je HBO gaan doen of wat ben je van plan te doen?

Related posts

10 reacties

 1. Momenteel doe ik een MBO-opleiding, en dus duurt het nog even voordat ik mezelf naar het HBO wil gaan slepen. Of ik daarna nóg een stapje hoger wil, weet ik niet, maar het is altijd handig om er het een en ander van af te weten! Ik vind het ontzettend dapper dat jij na al die jaren knokken nog een master gaat doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah wat een mooi en lief compliment! Ik vind het ook al heel erg knap als mensen van MBO naar HBO gaan; vergt ook heel veel doorzettingsvermogen!

   Verwijderen
 2. Leuk om te lezen Daphne! Ik zit zelf in het eerste jaar van mijn universitaire opleiding (Liberal arts and sciences) en ik vind het echt ontzettend leuk. Ik vind het heel fijn dat ik veel verschillende disciplines leer (o.a. filosofie, geschiedenis, geowetenschappen) maar ik mis het gevoel van een vaste klas soms wel! Ik wil hierna ook sowieso een master gaan doen, dus ik ben nog wel even aan het studeren. En ja, daar zit inderdaad een flink prijskaartje aan haha, dat is inderdaad het nadeel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt echt als een gave en veelzijdige opleiding Saar! En ja, dat 'geen vaste klas hebben' herken ik wel, maar zo leer je wel in iedere klas weer nieuwe mensen kennen!

   Verwijderen
 3. Wat een fijn artikel! Ik zit op dit moment in mijn eerstejaar van het HBO, ben gelijk doorgestroomd na mijn MBO studie. Ik vind het HBO heel erg prettig en droom stiekem om misschien hierna nog naar de uni te gaan en psychologie te leren, ik vind de verdieping in theorie en de vakken zo prettig. Dat is iets wat ik heel erg miste op het MBO.

  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah wat onwijs knap dat je dat alsnog hebt gedaan! Wie weet.. je bent nog jong hé, dus alles is mogelijk!

   Verwijderen
 4. Ik ben gestopt bij MBO, ach soms is het niet voor iedereen.
  Ik vind het wel heel knap dat mensen zo ver komen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik moet nog 3 jaar op het HBO en heb wel over een master nagedacht. Maar als ik het zo lees, denk ik niet dat ik het ga doen. HBO kost mij al flink wat (vooral omdat ik alles gewoon zelf moet betalen) en ik heb op dit moment af en toe al geen sociaal leven meer haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik leef inderdaad ook niet meer zoals 'eerst', waarbij ik geld uit kon geven als water; soms belemmert me dat wel (en belemmert ook wel een beetje het sociale leven, want leuke dingen doen kost nu eenmaal soms wel eens wat!)

   Verwijderen