Friday's Five: Mijn 5 motivatietips

Beste afstudeerders, tentamen-stresskipjes of workaholics: dit artikel maak ik speciaal voor jullie. Oké, ook mede door de vraag waar ik t...

Beste afstudeerders, tentamen-stresskipjes of workaholics: dit artikel maak ik speciaal voor jullie. Oké, ook mede door de vraag waar ik toch in godsnaam steeds mijn motivatie vandaan haal, hoe ik altijd netjes mijn opdrachten doe en hoe ik ruim van tevoren met dingen begin. In deze friday's five dan ook 5 motivatietips van mij!

Ga de deur uit
'Huh, maar hoe doe ik dan mijn opdrachten?' True, maar tussen al het werk door even de deur uitgaan voor wat kleine boodschapjes, een lekkere wandeling of juist een kopje koffie in je favoriete lunchroom helpt ècht om vervolgens je aandacht er weer bij te houden. Het is dus absoluut waar wat ze zeggen: afleiding doet deugd. Bij mij is het dan ook key als het gaat om productief en gemotiveerd blijven en opdrachten vanuit een ander perspectief te bekijken.

Visualiseer je doel
Of het nu slagen, afstuderen of promotie krijgen is, het is belangrijk om ook in je natuurlijke omgeving (lees: thuis) dit doel voor je te zien. Maak het desnoods visueel op een kaartje waar je het altijd kunt zien, zodat je er iedere keer opnieuw aan herinnerd wordt. 'Weet waarvoor je het allemaal doet', noem ik het ook wel eens. Voor je het weet ben je dichter dan ooit bij je doel en wordt het steeds makkelijker om die te bereiken. Probeer dan ook aan 'dat moment' vast te houden, want het komt er echt wel als je er hard voor werkt! :)

Vooruitwerken in drukke periodes
Wil je volgend weekend twee daagjes écht vrij? Zorg er dan voor dat je de hele week ook 's avonds dingen doet, zodat je vrijdagmiddag met een gerust hart kunt zeggen dat al het werk gedaan is. Een drukke periode in het vooruitzicht? Probeer alvast vooruit te plannen en te werken, zodat je alvast een goede basis in je opdrachten of werk hebt, waar je later gemakkelijker op voort kan bouwen. Het helpt mij altijd heel erg om een korte termijn- en lange termijn-to-do-list te maken, waar ik een goed overzicht heb hoe lang ik over een bepaalde opdracht kan doen en wat ik per dag gedaan moet hebben. Mèt de benodigde vrije uurtjes tussendoor natuurlijk.

Beloon jezelf
Dit is ècht een methode die ik vaak gebruik. 'Als ik die hoofdstukken vandaag samen heb gevat, eet ik vanavond lekker ijs', of, 'Als ik de inleiding en eerste twee paragrafen voor die opdracht heb geschreven, dan mag ik daarna lekker wat uurtjes fotograferen of series kijken.' Beloningen kunnen zò klein zijn, maar gek genoeg helpen ze bij mij wel. Bij wat grotere dingen zoals het 'halen van mijn premaster' kocht ik bijvoorbeeld een nieuwe MAC lipstick (dat moet je natuurlijk ook niet te vaak doen, haha!), maar met kleine dingetjes kan het dus ook!

Plan leuke dingen in het vooruitzicht
Mij helpt het altijd heel erg om op korte termijn leuke dingen te plannen, of het nu met m'n vriend, vriendinnen, moeder, collega's of klasgenoten is: een gezellig etentje, filmavondje, middagje shoppen of koffie-date verveelt niemand! Vooral het spontaan plannen van dingen zorgt ervoor dat ik - helemaal happy - net een beetje extra hard werk, zodat ik ook met een extra fijn gevoel mijn plannen kan voortzetten en niet in de stress schiet over hoeveel dingen er nog gedaan moeten worden. Jullie zouden eens moeten weten hoe overdreven vrolijk ik afgelopen december het tentamen van statistiek aan het leren was toen mijn vriend en ik eindelijk kaartjes voor de Winterefteling hadden besteld..

Wat is jouw beste tip om gemotiveerd te blijven?

Related posts

12 reacties

 1. Deze tips gebruik ik ook al-tijd! Vooral het belonen van jezelf en het plannen van activiteiten waar je naar uit kunt kijken! Super handige tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fijne tips! Die kan ik zeker gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw hele fijne tips! Ik moet mezelf tijdens het studeren altijd wat meer afleiding gunnen.
  Ik neem de tips mee! Ik vind deze rubriek trouwens zo leuk! You go girl!
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoewel ik veel dingetjes wel al doe, vind ik het toch altijd fijn om te lezen hoe andere mensen dat aanpakken! Zeker in deze periode kan ik wel wat tips gebruiken, hihi. Leuk artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een fijne tips! Vooral die van de beloningen haha, ik herken dat zo erg bij mezelf (guilty).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je komt precies op het juiste moment met dit artikel. Ik had wel wat motivatietips nodig. Handige tips! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede tips! Deze hanteer ik zelf ook voornamelijk. De laatste tijd, omdat het weer wat warmer is, ga ik regelmatig even een rondje lopen. Ik denk over wat dingen na, maak m'n hoofd leeg en kan daarna weer hard aan de slag. x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke dingen plannen in het vooruitzicht helpt mij altijd

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hele goede tips meid, hier ben ik het geheel mee eens :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De aller eerste tip vind ik zelf inderdaad heel erg belangrijk. Het is zo goed om even de deur uit te gaan, al is het inderdaad voor een kop koffie. Ik doe het zelf regelmatig en het doet me zo goed. Goeie tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een fijne tips, deze komen voor mij nu zeker van pas, aangezien ik druk bezig ben met mijn scriptie!

  BeantwoordenVerwijderen