Alles over mijn Master aan Tilburg University

Nu ik weet dat ik het zware traject dat 'premaster' heet achter de rug heb, mag ik officieel aan een master op de Universiteit be...

Nu ik weet dat ik het zware traject dat 'premaster' heet achter de rug heb, mag ik officieel aan een master op de Universiteit beginnen. Een hele nieuwe, spannende periode waar ik heel erg veel zin in heb maar waar ik ook ontzettend zenuwachtig voor ben! Welke master ik ga doen, welke vakken ik ga volgen en hoe mijn aankomende weken eruit gaan zien vertel ik vandaag in dit artikel.


De master zelf

Voor de mensen die niet goed weten wat een master is: dit is het traject na een normale bachelorperiode op de Universiteit of dus - zoals ik het heb gedaan - na een HBO periode en een daaropvolgende schakelperiode: de 'premaster.' Het is eigenlijk het laatste stukje onderwijs van de Universiteit (al kun je natuurlijk altijd nog kiezen om verder te gaan studeren), die je eindigt met een 'masterproef', oftewel een wetenschappelijk onderzoek en thesis. Zo, een hele mond vol dus. Ikzelf koos voor de mastertrack Communication Design, wat onderdeel is van Communication and Information Sciences; dit was een heel logisch vervolg op mijn HBO-opleiding Communicatie die ik volgde in Rotterdam. Jammer genoeg vond ik dat daar niet heel erg was ingegaan op het creatieve aspect en de onderliggende psychologie van design en tekst, dus met mijn mastertrack hoop ik dan ook lekker veel verdiepende kennis te krijgen over deze onderdelen.

De vakken
Voorafgaand aan je master mag je zelf je gehele vakkenpakket samenstellen. Aangezien er meerdere mastertracks zijn in het domein van Communication and Information Sciences en ze best vaak met elkaar overlappen, mag je ook vakken daaruit kiezen. Wel is het belangrijk dat - zolang je straks op je diploma de titel 'Communication Design' wil hebben - je minstens 4 vakken uit deze track moet kiezen. Gelukkig lukte me dit aardig goed en heb ik voor aankomend halfjaar (dus van eind januari tot aan de zomervakantie) de vakken Digital Storytelling, Overtuigen door Beeld, Interactive Visualization, Social Media Marketing en de research-vakken Analysis of Variance (een soort verdieping van statistiek) en Design and Analysis of Questionnaires. Het zijn allemaal vakken die in mijn ogen heel erg veel met elkaar te maken hebben, en ik maakte er dan ook bijna een grapje van door de duidelijkheid welke richting ik op wil: 'Met interactieve beelden een verhaal vertellen via social media en een doelgroep overtuigen en beinvloeden.' :)

Na dit halfjaar
Ik weet eigenlijk slechts tot aan de zomervakantie welke vakken ik ga volgen, en vanaf september is het weer van belang om je te gaan storten op het afstuderen. Je moet in totaal tijdens een master 6 reguliere vakken hebben gevolgd (2 in het eerste blok, 2 in het tweede blok, 1 in het derde blok en 1 in het vierde blok) en 2 research-vakken hebben gevolgd (1 in het eerste blok, 1 in het tweede blok). In het derde en vierde blok, wat voor mij dus van september tot aan februari gaat zijn, gebeurt er iets heel anders spannends: de master thesis.

Master thesis
De master thesis is eigenlijk hét eindproject waarmee je je hele opleiding afsluit. Wat voor HBO het 'afstuderen en scriptie' is, is dit op het WO dus een thesis. Dit is een wetenschappelijk onderzoek - maar niet voor een bedrijf - dat je uiteenzet door middel van bestaande bewijzen en andere onderzoeken. Belangrijk hierin is wel dat je het onderzoek zodanig benaderd dat dit nog niet eerder is gedaan door middel van experimenten, surveys, analyses, literatuur etc. Voordeel is wel (als je dit een voordeel kunt noemen) dat er vooraf een hele lange lijst met topics beschikbaar is gesteld, waaruit je dus als student moet kiezen. Hopen dus dat ik tegen die tijd een supertof onderwerp kan scoren!

Deadlines, werkdruk, stress!
Afgelopen maandag heb ik alles even op een rijtje gezet voor het allereerste blok dat tot eind maart zal duren. Het zijn slechts drie vakken, maar de deadlines die ik nu allemaal al heb gezien zijn écht al heel dichtbij en het zijn er ook écht heel veel. Het wordt dus weer - na een fijne periode van anderhalve maand - heel erg hard bikkelen en werken om dit een succes te laten zijn. Gelukkig zijn sommige onderdelen groepsprojecten, dus ik hoop dat ik ook een leuke groep bij elkaar kan vinden. De rest is vooral héél veel individueel werken, alles stof bijhouden en iedere les voorbereiden aan de hand van artikelen. Een hoop werkdruk en stress waarschijnlijk, maar na die premaster denk ik wel dat ik heel wat aankan!

Na de master: een baan?
Hoewel ik nog moet beginnen, is het natuurlijk onvermijdelijk om na te gaan denken over wat ik na mijn master wil gaan doen. Ik ben als het goed is 23 (of net 24), wat alsnog heel erg jong is om klaar te zijn met twee opleidingen. Wel denk ik dat ik tegen die tijd eindelijk voldoening heb wat betreft mijn hele schoolcarriere. Ik heb mooie dingen kunnen doen, heel veel geleerd, ben gevallen en opgestaan, heb mezelf keer op keer keihard bewezen en ben er stiekem ook wel een beetje trots op. Gelukkig is de baankans met mijn mastertrack vrij goed en kan ik aan het einde (als het goed is dan hé.. :P) op een gedegen en professionele manier aantrekkelijke teksten schrijven, bedrijven adviseren over hun communicatiestrategie, designmanager worden en zelfs verder onderzoeken doen naar de combi van design en communicatie. Ik weet heel goed dat je het grootste deel ook wel met het HBO zou kunnen doen, maar ik ben juist heel erg op zoek naar die verdieping, en ik weet dat ik die met deze master heel erg goed kan vinden. Een hele uitdaging dus, maar ik weet in ieder geval welke kan ik op wil!

Related posts

14 reacties

 1. Wow! Super goed dat je na het HBO zo ver bent gekomen! Daar mag je trots op zijn! :)
  En heel fijn dat je al een beetje weet wat je hierna wilt doen.

  Liefs, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou ik vind het knap hoor meid, ik zag het zelf niet meer zitten!! Good luck <3

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super goed dat je weet wat je wilt. Heel veel succes met je master :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aah het klinkt echt superinteressant en wil me meteen gaan verdiepen in de masters, terwijl ik nog moet beginnen aan m'n hbo-scriptie, haha. Heeeel veel succes alvast! Ik weet zeker dat jij het kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knap hoor! Nu ik dit zo lees heb ik toch weer de neiging om voor een master te kiezen na mijn hbo opleiding... Of toch gaan beginnen met werken? lastige keuzes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die keuze vond ik ook zooo lastig; het liefst denk ik nu echt nog niet aan over een jaar wanneer ik waarschijnlijk écht moet gaan beginnen met werken..

   Verwijderen
 6. Wat interessant om te lezen! Ik ben dit jaar afgestudeerd, maar ik heb werkelijk nog geen idee wat ik ga doen, haha! Er is ook niet echt een master die aansluit op mijn studie en ik zou niet weten wat ik nog zou willen doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat super goed dat je deze keuze hebt gemaakt!
  Verdieping is zo goed, en heel fijn dat je weet wat je wilt, dat is zo fijn!
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen