Alles over de stap van HBO naar Universiteit

De laatste tijd zie ik steeds meer mensen om me heen afstuderen, hun scriptie schrijven of juist denken aan wat ze na hun schoolperiode wi...

De laatste tijd zie ik steeds meer mensen om me heen afstuderen, hun scriptie schrijven of juist denken aan wat ze na hun schoolperiode willen gaan doen. Zelf heb ik pas na best lang nadenken besloten om toch niet te gaan werken, maar nog door te studeren. Onder andere door mijn leeftijd, maar ook omdat ik het gevoel had nog lang niet uitgeleerd te zijn. Vandaag vertel ik jullie alles over deze (best wel grote) stap.

In januari vorig jaar studeerde ik eindelijk af aan mijn opleiding HBO Communicatie. Vanaf toen was ik vrij en lag de hele wereld open. Ik heb toen meerdere artikelen gedeeld over het zwarte gat, de twijfels om te gaan werken en de uiteindelijke beslissing om toch verder te gaan studeren. Of het moeilijk was om een keuze te maken? JA. Absoluut ja. Ik heb - als echte piekeraar - dagenlang nagedacht, voor- en nadelen afgewogen en gezocht naar een passende oplossing voor na het HBO.

Over het stukje 'werken' was ik eigenlijk al vrij snel zeker. Hoe de één niet kan wachten om lekker het werkleven in te duiken na het afstuderen, voelt het voor de ander als een last. Voor mij is het in dit geval lastig, want hoewel ik twee superleuke stages heb gehad, was ik voor mijn gevoel echt nog niet klaar voor het 'echte leven.' Ik voelde me met mijn 21 jaar jong, nog helemaal niet ervaren genoeg (no shit) en wilde mezelf dan ook heel graag in andere mogelijkheden verdiepen. Bovenal was ik bang dat het werkleven me misschien wel heel snel tegen ging staan wat betreft moeheid, routine-ritme en het weer opnieuw mezelf bewijzen binnen een bedrijf.

Pas in maart begon mijn zoektocht naar een keuze die voor mij ook weer heel lastig was: een master aan de Universiteit. Meteen kwam ik ook achter een ander, zorgwekkend feitje: een afgestudeerde HBO-er moet altijd eerst een premaster volgen voordat hij/zij aan een master kan beginnen. En man, wat had ik horrorverhalen gehoord over zo'n premaster: onmogelijk, heel erg zwaar, ontzettend pittig en heel vermoeiend. Toch werd ik nieuwsgierig en bezocht ik de open avond in April, schreef me slechts een weekje later in en na een eindeloos lange periode van bijna 8 maanden, begon ik aan de Universiteit.

Het verschil met HBO vind ik best groot. Waar op het HBO vooral de focus ligt op groepsprojecten, persoonlijke ontwikkeling, sterktes/zwaktes van jezelf ontdekken, zelfreflecties en vooral een kijkje nemen in de (beroeps)praktijk is het op de Universiteit veel zelfstudie, elke dag vakken voorbereiden (anders bezoek je lessen echt voor niets), vooruitwerken, plannen en vooral prioriteiten stellen. De werkdruk op de Universiteit - en dan heb ik 'nog maar' een premaster gevolgd - ligt stukken hoger dan op mijn vorige opleiding en ik kon het ook goed merken aan de hoeveelheid deadlines. Let wel: het WO is niet per definitie 'meer' dan het HBO; daar heb je namelijk ook heel veel deadlines, je hebt waarschijnlijk meer vakken en je moet heel veel kennis meteen toepassen in de praktijk. Op het wetenschappelijk onderwijs is het allemaal minder beroepsgericht, heb je minder vakken maar zijn deze meer verdiepend en bekijk je alles volgens wetenschappelijke bewijzen.

Wat ik daarnaast ook best pittig vond, was om na zo'n lange 'school-loze' periode, opeens weer in de schoolbanken te zitten. Het was niet alsof je weer aan 'een nieuw jaar' begon, maar het voelde echt als iets heel anders. Ik vond het in het begin dan ook moeilijk om het tempo bij te houden en opeens weer elke week met mijn neus in de boeken te zitten. Gelukkig lukte het elke week steeds een beetje beter en begon ik elk vak ook telkens wat meer te begrijpen (maar natuurlijk zijn sommige vakken nog steeds een beetje chinees voor me..). Ik ben er absoluut van overtuigd dat als je écht graag een vervolg wil op je HBO studie (en deze dus aan de Universiteit wil volgen), dit echt wel mogelijk is. Zolang je bereid bent om er het één en ander ervoor op te geven, echt gemotiveerd en geconcentreerd bent en ook je hand er niet voor omdraait om nog een stukje verder te gaan dan je eigen kunnen, weet ik zeker dat een (pre)master aan de Universiteit mogelijk is!

Binnenkort kan ik jullie eindelijk het nieuws vertellen of ik deze pittige periode goed ben afgegaan en of ik in februari aan mijn master kan gaan beginnen. Meer over deze master en welke vakken ik precies wil gaan volgen komt later deze maand op mijn blog!

Related posts

16 reacties

 1. Echt super knap dat je deze stap hebt gemaakt, heel veel succes met de pittige periode!
  You go girl!
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, die is gelukkig al afgelopen, ik wacht nu alleen nog maar op cijfers zodat ik aan hetgene kan gaan beginnen waar ik wél heel veel zin in heb!

   Verwijderen
 2. Ik wist absoluut niet dat universiteit zo hoog lag! Wat spannend! En wat knap van je dat je die stap alsnog hebt gezet. Succes met de komende periodes! Je kunt het!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt heel gaaf dat je deze stap hebt genomen. Succes, You can do it!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk om te lezen! Ik ben dit jaar klaar met mijn HBO, maar omdat ik een hele creatieve opleiding doe denk ik niet dat een universitaire opleiding hierop aansluit, haha. Ik zou in principe gewoon een hele nieuwe opleiding kunnen beginnen, aangezien ik een VWO diploma heb, maar ik denk echt niet dat het iets voor mij is... Ik vind het heel erg knap van je dat je deze keuze hebt gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn zelfs hele creatieve masters :) :) Haha nee kidding, lekker doen waar jij je helemaal goed bij voelt <3

   Verwijderen
 5. Herkenbaar dat de universiteit heel anders is dan het hbo. Ik ben zelf na mijn hbo-propedeuse overgestapt naar de uni (in een andere richting, want ik had al een vwo-diploma). Vond beide op hun eigen manier (te) moeilijk en heb dan ook niks afgemaakt. Van het hbo vond ik het groespwerken te moeilijk en ik dacht dus dat de uni veel beter bij me zou passen. Toch viel vooral het moeten plannen en vooruitwerken daarjuist weer enorm tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, ik hoor idd regelmatig dat de stap van propedeuse naar Uni heel erg groot is! En idd, beiden hebben absoluut hele lastige kanten..

   Verwijderen
 6. Interresant om te lezen. Ik heb niet eens op HBO gezeten en universiteit , maar ik hoor wel vaak dat het echt pittig is

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een goede en spannende overstap!! Ik zal voor je duimen dat je je pre-master gehaald hebt en in februari verder kunt. Succes met de zenuwen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh dit vind ik een heel interessant artikel. Ik zit nu nog maar in mijn eerste jaar van het HBO maar ik zat er over na te denken om misschien hierna nog kunstgeschiedenis te gaan studeren op de RUG. Nu hoef ik nog lang niet daar een keuze in te maken en ik hoef nog lang niet er over na te denken, maar toch vind ik het wel interessant om me er af en toe in te verdiepen. Knap van je dat je eerlijk zegt dat je het soms moeilijk vind om dingen te begrijpen en dat een aantal dingen echt als Chinees klinken, dat gaat sowieso voor mij ook zo zijn. Maargoed, wel heel leuk om alvast een deel van je ervaringen hier te lezen, veel succes! <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap dat je er nu ook al aan zit te denken; je kunt niet vroeg genoeg beginnen, toch? :)

   Verwijderen