"Ik ben het kwijt"

Nu ik dit schrijf is het zondag 30 oktober. Als dit online komt al 1 november, en eerlijk? Dat idee beangstigt me enorm. Vooral vanwege he...

Nu ik dit schrijf is het zondag 30 oktober. Als dit online komt al 1 november, en eerlijk? Dat idee beangstigt me enorm. Vooral vanwege het feit dat ik nog ZO veel in korte tijd moet doen en er nog ZO ontzettend veel druk op mijn schouders ligt. De laatste week ben ik het eventjes allemaal kwijt en is het héél ver zoeken naar de benodigde motivatie en concentratie.

Het idee dat dit blogje typen eigenlijk onder de noemer 'studieontwijkend gedrag' valt, wil ik liever even achterwege laten. Ik moet dit even kwijt, want na 8 weken fully motivated zijn, lijkt het nu een beetje stil te vallen. Met de grote hoeveelheid zin en passie die ik aan mijn universiteitsperiode begon, hoe moeilijker en zwaarder het nu voor mij wordt om 'bij' te blijven met mijn volledige aandacht. Moeilijk, want natuurlijk zou ik op een vrije weekenddag even alles weer herhalen voor mezelf, oefenen en lesstof bijspijkeren waar nodig is. Maar het komt er gewoon simpelweg eventjes niet meer uit.

Waar dat aan ligt? Ik heb geen flauw idee. Ik denk dat ik stiekem toch ook nog soms mijn leven zonder school en verplichtingen mis. Het onbezorgd afspreken met vriendlief, gezellig lunchen of winkelen met vriendinnen of gewoon even zelf naar de stad. Alle leuke dingen die ik doe knagen weer net zo hard aan me als toen ik vorig jaar in mijn scriptie-periode. Stom natuurlijk, want ik heb hier zelf voor gekozen én wist dat dit een bijna onmogelijke (maar zeker wel mogelijke) 'hel' zou worden. Oké. Relativeren. Ik moet mezelf op dit soort momenten niet meer voor de gek houden en eraan denken dat ik mijn leven zonder school destijds ook niet ideaal vond. Het werken was voor even prima, maar toch is dat nu ook nog niet helemaal mijn ding. Het gedeelte 'geen verplichtingen' was heerlijk, maar het idee van 'naar werk moeten' gaf me ook geen rust.

Toch wil ik nog steeds HEEL. GRAAG. deze premaster afronden, zodat ik aan mijn master kan beginnen. Opnieuw iets waar ik stiekem toch wel tegenop kijk. Een veel hoger tempo, meer stress, lastigere stof en bovenal: wéér een scriptie. Wat ik voor mezelf wel continu blijf herhalen is dat het doodzonde zou zijn als ik het allemaal niet zou afmaken en de handdoek in de ring zou gooien, terwijl ik al een heel eind op weg ben. Acht weken Universiteit (deze week al de negende!) is immers niet niks, en ik heb ook al aardig wat opdrachten in moeten leveren en ook al een heleboel mooie cijfers teruggekregen. Tot nu toe weinig om me zorgen over te maken eigenlijk..

Het enige dat ik lastig vind zijn dus de minder gemotiveerde periodes zoals deze. Ik ben snel moe, denk steeds vaker dat iets me niet lukt, schuif sneller dingen vooruit en ben ook steeds sceptischer over cijfers die ik nog terug moet krijgen. En dan werken al die deadlines en assignments tussendoor ook niet heel erg mee. En ik weet echt dat ik het kan, ik weet dat ik het in me heb, maar soms komt het er gewoon niet uit en heb ik het gewoon nodig om even met mijn neus op de feiten gedrukt te worden, zoals nu. Maar soms.. soms zou het toch zo fijn zijn om ook weer een dagje 'helemaal niets' te kunnen doen..

Related posts

12 reacties

 1. Ik hen zó trots op jou Daph. We soreken elkaar nu misschien wat minder en we hebben elkaar al bijna een jaar niet meer gezien maar ik ben zo trots!! Je bent in dat jaar zo gegroeid en dat je hier maar weer met volle 100% instapt laat zien wat voor een power jij hebt. Jij kan dit. Met de 10000% aandacht die je eerst had tot het moeilijke momentje nu. Je kan het. <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zet 'm op Daphne! Je kant het! Deze periodes zijn het zwaarst maar je komt er wel doorheen! You can do it babe! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je doet het hartstikke goed mop. Het gaat misschien nu niet zoals je wilt maar je vind je motivatie wel terug! Denk aan alle mooie cijfers die je hebt gekregen en die je in de toekomst nog krijgen moet. Je kan dit, ik weer het zeker! <3 ik geloof in je, nu moet je zelf nog geloven!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik begrijp wel dat het zoveel is dat je zoiets hebt van eeeeeh help! Zet door meid, als je dit wilt, dan kun je dit ook <3

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik begrijp ergens je gevoel wel, ookal heb ik nooit hogere studies gedaan. Momenteel zit ik op werkgebied ook niet lekker in mijn vel en zoek 'k een uitweg. Maar jij moet doorzetten, ondanks je moeilijke momenten. En je kan 't, omdat jij dit zo graag wil. Go for it!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel herkenbaar! Soms zou ik ook het liefst alles lekker laten voor wat het is, maar dat is gewoon geen optie als je een diploma wilt halen. Ik hoop dat je er snel weer bovenop komt <3 Wat bij mij altijd helpt is na een dagje heel hard studeren mezelf te belonen met iets leuks, iets lekkers of noem het maar op. Het begin is altijd moeilijk, maar je kunt het <3

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jij komt er wel meid. Je bent zo gemotiveerd en positief dat je daar wel doorheen komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oef, ik weet hoe je je voelt. Bij mij sloeg ik tijdens mijn premaster en master echter juist door in "over motivated". Ik heb zó hard gestudeerd dat het echt niet meer gezond was. Je moet echt de balans tussen studeren en ontspannen vinden en dat is super lastig. Zo lastig dat ik het nooit heb gevonden. :') Ik wens je heel veel succes met deze struggles, want dat het niet gemakkelijk is dat is één ding dat zeker is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het zou echt onwijs zonde zijn om nu te stoppen meid! Je moet blijven herhalen dat je dit kan en dat is ook zeker zo. Je kan het! <3 even doorbijten en doorbikkelen. Het is lastig en ben op dit moment ook in een dip beland. Belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf en echt wel wat tijd gunt om leuke dingen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je kunt het, Daphne! Het is even zwaar, maar daar kom je wel doorheen! Gaat helemaal goed komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik weet echt precies hoe je je voelt, maar denk eraan dat je al KEIHARD hebt gewerkt! Het is echt geen probleem is als het een dagje niet lukt. Ik weet zeker dat jij het wel weer terugkrijgt. Je hebt er zo hard voor gewerkt en je wil zo graag die master gaan doen, dus houd dat in gedachten. Je kan het! <3

  BeantwoordenVerwijderen