Meet my Nikon D5300

Na lang, héél lang twijfelen (toch wel zeker een paar jaar) was het onlangs echt zo ver: ik ging een nieuwe camera kopen! Na meerdere dag...

Na lang, héél lang twijfelen (toch wel zeker een paar jaar) was het onlangs echt zo ver: ik ging een nieuwe camera kopen! Na meerdere dagen reviews lezen, rondvragen en camerawinkels bezoeken was ik er dan eindelijk uit: het werd de Nikon D5300; een volgens de verkoper 'prima camera met heel veel mogelijkheden' Dat klonk in ieder geval al super!


Hoewel ik sinds mijn veertiende al een prima Sony-model gebruikte (waar overigens de foto's uit deze blogpost mee geschoten zijn), begon de kwaliteit met de jaren te verslechteren. Ik ergerde me rot dat de camera die voorheen zo scherp leek te zijn, nu 9 van de 10 keer vage foto's afleverde. Zonde! Vorig jaar kwam ik pas voor het eerst in aanraking met een Nikon camera, die me destijds zo goed beviel dat het merk stiekem toch wel een streepje voorhad in de eeuwige Nikon of Canon-strijd.


De standaardlens die erbij inbegrepen zit is een 18-55 mm lens, waardoor ik wel een stukje minder ver kan inzoomen dan met mijn 18-70mm lens die ik met mijn Sony-camera had. Wel kun je altijd nog naderhand inzoomen, zonder dat de scherpte van de foto al te veel verloren gaat.

Vooralsnog is het een prima lens voor zowel foto's van dichtbij als van veraf. Door de verschillende onderwerpstanden kun je namelijk zelf instellen wat voor soort foto je maakt en past de lens zich daarop aan. 

Wat eigenlijk meteen mijn hart stal tijdens het bekijken van deze camera was het uitklapbare schermpje. Omdat ik nogal eens portretfoto's maak of close-ups van swatches, is zo'n schermpje ideaal. Je kunt er voor kiezen om alsnog door de zoeker te kijken, maar je kunt dus ook heel gemakkelijk alle instellingen op je scherm laten weergeven.


Het schermpje is trouwens op meerdere manieren uitklapbaar. Zo kun je er geen gebruik van maken en kun je 'm achterwaarts en voorwaarts klappen zodat je jezelf kunt zien als je de foto maakt. Ook voor bij het filmen zou het heel handig kunnen zijn. Enige minpuntje is dat het maken van de foto dan een iets langere sluitertijd heeft. Langer stilzitten dus!


Ja, jullie lazen het al goed: deze camera kan ook filmen. Het is eigenlijk mijn eerste camera ooit die deze optie heeft, maar vooralsnog zal ik er niet echt gebruik van gaan maken (tja, still not a YouTuber, sorry!) Wie weet dat ik een keer leuke sfeerbeelden wil maken tijdens vakanties om de functie toch nog een beetje uitgeprobeerd te hebben. En oh, Wifi is ook aanwezig op de camera; je kunt dus meteen foto's delen!


Andere bijzondere en wellicht handige aspecten van de D5300 zijn dat de camera supergoed functioneert bij weinig licht door een hoge ISO-waarde, hij maar liefst foto's maakt van 24.2 megapixels, op afstand bestuurbaar is (waardoor je dus zelf je zelfontspanner kunt bepalen), 16 onderwerpstanden heeft, dat je meteen effecten aan foto's kunt toevoegen en dat 'ie lekker licht weegt en dus makkelijk mee te nemen is.

Enige nadeel dat ik zou kunnen benoemen is dat de hoge ISO-waarde wellicht wat ruis met zich mee kan brengen, maar vooralsnog heb ik daar niet heel veel last van. Ook de lens kan bij close-up foto's niet helemaal optimaal werken, dus mocht ik een flinke financiele meevaller hebben en ik wil eens verder experimenteren, dan zijn andere lenzen natuurlijk een optie. 

Ik ben dus héél happy met mijn aankoop en heb er intussen al aardig wat foto's mee gemaakt. Zo ook toen in mijn nieuwe rokje en panty wilde fotograferen, waarvan ik één van de foto's op Instagram heb gezet (klik). Ook mijn flatlays maak ik tegenwoordig liever met mijn camera dan met mijn iPhone. Het was onlangs zelfs zo erg, dat ik overwoog om met mijn flatlays te stoppen (o.a. ook door gebrek aan inspiratie, maar vooral omdat ik me begon te storen aan de ruis van mijn telefoon). Thanks to Nikon ben ik nu een heel stuk tevredener met mijn foto's!

Related posts

10 reacties

 1. Wauw, wat een mooie camera. Ik vond je foto's altijd al erg mooi maar fijn dat je zelf nu ook echt verbetering ziet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaloers! Ik wil ook een nieuwe camera. Gelukkig heb je je flatlay inspiratie weer helemaal terug en kan je volop mooie foto's maken met je nieuwe camera!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige camera! Ik snap helemaal dat je er blij mee bent, is echt een pareltje. <3
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me een flinke investering, maar wel worth it :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie camera! En oooh een uitklapbaar schermpje.. zo fijn! Blij dat je niet bent gestopt met flatlays want ze zijn zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ohh zo mooi! En dat uitklapschermpje is heel handig! Ik leen nu een camera van school die dat ook heeft, en dat mis ik toch wel bij mijn eigen camera..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aaah, nu wil ik deze camera ook terwijl mijn Nikon nog prima werkt, haha! Fijn dat je nu weer lekker foto's kan maken waarover je tevreden bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Flinke investering maar dan kun je voorlopig vooruit :) Wat een fijn ding! Ik weet nog hoe blij ik was toen ik mijn nieuwe camera kocht <3

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Welcome to the nikon club! veel plezier ermee x

  BeantwoordenVerwijderen