La vie de Daphne - Mijn eerste week als Uni-studente

Toen ik voor vandaag mijn wekelijkse 'la vie de Daphne' in elkaar wilde flansen, kwam ik erachter dat ik de afgelopen week eigenl...

Toen ik voor vandaag mijn wekelijkse 'la vie de Daphne' in elkaar wilde flansen, kwam ik erachter dat ik de afgelopen week eigenlijk helemaal niet zoveel foto's heb gemaakt. Nu was mijn week vrij eentonig met naar school gaan, hoewel buiten dat ook de kermis in onze stad is begonnen, ik een moedervlek weg heb laten halen en weer een avondje en nachtje vriendlief opzocht. Maar vandaag focus ik op mijn allereerste weekje op de Universiteit!

Rooster
Onvoorbereid dat ik was, begon ik vorige week maandag op de Universiteit van Tilburg. Het eerste vak was wat onwennig, mijn 2,5 uur tussenuur die daarop volgde bracht ik met een medestudente in de bibliotheek door en het andere vak dat ik die middag nog kreeg, hoorde ik pas een uur van tevoren. Verder is mijn rooster Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Maandag heb ik les van 10.45 tot 12.30 en dan pas weer van 14.45-16.30. Dinsdag heb ik les van 12.45 tot 14.30 en dan pas weer van 16.45 tot 17.30 (al wordt dit hopelijk nog veranderd). Woensdag heb ik les van 9.45 tot 11.30 en dan van 12.45-14.30. Donderdag wil ik het liever niet over hebben (ahum 8.30-9.30 en 16.45-18.30)Reistijd
Om nog maar een beetje verder te klagen over mijn nieuwe bestaan als Universiteitsstudent: de reistijd. Dacht ik eerst dat Tilburg slechts drie kwartier was, doe ik er toch mooi even anderhalf uur over. Waar het aan ligt? Aan de absurd lange overstaptijd die ik op station Breda (of Tilburg, depends on my mood) heb om de sprinter te nemen naar Tilburg Universiteit. Echt. Niet. Handig. En mijn slaapritme raakt er ook helemaal in de war van. Zo komen er wekkers als 5.45 voorbij, en ben ik diezelfde - $@#%*&$ donderdag - pas om 20.00 thuis.Vakken
Zoals sommige van jullie weten, mag ik als HBO-afgestudeerde niet meteen beginnen aan een Master op de Universiteit. Hiervoor volg je eerst een schakeljaar, en ik volg de Premaster Communciation and Information Sciences. Yup, alles in het Engels. Letterlijk alles. De vakken die ik heb licht ik hieronder even toe:
Academic English: is heel handig voor je thesis en andere opdrachten en zorgt er eigenlijk voor dat je op een wetenschappelijke manier data, bevindingen en je rapport kunt weergeven in wetenschappelijk Engelse taal. Ik dacht in eerste instantie: fluitje van een cent. Maar het valt toch nog best tegen!

Data Science for Humanities: dit is het extra keuzevak dat is gebaseerd op wat je nog niet hebt gehad op het HBO. Om eerlijk te zijn snap ik nog steeds niet echt wat ik leer bij dit vak, maar weet ik wel dat het verrekte lastig is en heel veel moeilijke termen heeft. Ik denk iets van: data op een efficiente manier verzamelen, relevante informatie analyseren middels verschillende methoden en opnieuw de belangrijkste data vertalen in een onderbouwde rapportage. Ofzoiets.

Statistics: oei, oei, oei. Met stip op nummer één het zwaarste vak op de Universiteit (volgens meerdere studenten). Denk: SPSS, maar dan biljoen triljoen keer de diepte in. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het boek dat ik de komende 4 maanden moet leren maar liefst 900 bladzijden lang is.

Methodology: Natuurlijk heb ik methodologie gehad op het HBO, maar dat was puur het vak 'onderzoek' (en bijbehorende boek natuurlijk), maar opnieuw is dit ook weer enorm de diepte in. Ook een heel lastig boek (ik heb de eerste twee hoofdstukken inmiddels samengevat), waar ik ook nog eens iedere week een toets over krijg.

Fundamentals of Information Technology: Net als het vak Data Science droomde ik bij dit college een beetje weg. Wat ik er precies aan heb moet me nog duidelijk worden, maar ik weet in ieder geval dat het wat te maken heeft met search engines, using tools, structuring of data en een hoop andere ICT-termen. Best pittig.

Research Seminar: Jammer genoeg heb ik deze eerste les gemist, maar de naam zegt in mijn ogen al wel wat er tijdens dit vak geleerd wordt: onderzoek doen en uitvoeren. Ik geloof dat je leert diverse methoden toe te passen in eigen onderzoeksopdrachten.Werkdruk
Tijdens mijn eerste week zijn er al een hoop deadlines, assignments en exams in mijn gezicht gegooid. Zo heb ik van het vak Methodology iedere week een toets (13 in totaal!) van hoofdstukken en artikelen, heb ik 3 thuistoetsen van Statistiek waarvan de eerste al eind deze maand is, heb ik iedere week een hoop te lezen en bij te spijkeren en komen er ook nog eens een hoop tussendoor-opdrachtjes die moeten leiden tot een eindopdracht (zowel individueel als in een groep).

Daarbij is het tempo een stuk sneller, wordt er een hoop basiskennis van je verwacht (gelukkig pik ik redelijk snel dingen op en heb ik al aardig wat 'oja!'-momenten gehad vanuit mijn HBO-tijd) en zit er nog hogere druk achter vanwege het principe dat je alles uit de Premaster dient te halen, aanbevolen in één keer, om een Master-opleiding te kunnen beginnen. Herkansingen zijn schaars.Mijn eerste week
Conclusie: mijn eerste week was dus al pittig. Vroeg eruit, laat thuis en al heel veel lezen en beginnen met opdrachten maken. Alsnog altijd bang dat ik een deadline mis of opdracht verkeerd begrijp. Ik wil me voorbereiden op een intense en drukke periode, maar soms weet ik nog niet goed hoe. Ik ben in ieder geval blij dat mijn inschrijving voltooid is en ik dus officieel student mag zijn aan de Universiteit en de Premaster volg. Vandaag begint de tweede week. Een week waarin ik dus al één toets heb, waarin ik een heleboel hoofdstukken gelezen moet hebben en ook al voorbereidingen moet hebben getroffen voor research questions, onderwerp voor een analysis paper en SPSS moet bijhouden. Wish. Me. Luck.

Related posts

11 reacties

 1. Pfoeeeh meid, ik lees nu al dat dit niets voor mij is, ik denk dat ik hier geen zin meer in zou hebben. Ik vind het super dat je dit wél doet, veel succes <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Phoeee klinkt heftig zeg! Ik studeer zelf deeltijd naast een Fulltime Baan (en blog, whaha!) en dat kan af en toe ook best pittig zijn. Ik ben dan ook vooral blij als ik klaar ben. Heel knap dat jij toch hebt besloten nog een studie er achteraan te doen. You can do it! Succes meis x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is inderdaad pittig mop maar ik heb er alle vertrouwen in! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt heel erg vervelend dat die van die stomme lestijden hebt en dat het openbaar vervoer ook niet meevalt, maar heel veel succes in ieder geval in deze gelijk al pittige tweede week!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt wel vermoeiend allemaal zeg! Vervelend dat je zo lang moet reizen, maar de lestijden die je hebt komen ongeveer overeen wat ik normaal ook heb. Een beetje balen af en toe, maar in de tussenuren kun je wel weer je volgende college voorbereiden wat ik juist wel fijn vind. Ik ga nu naar het tweede jaar van de uni dus ik weet niet of je dat een beetje kunt vergelijken met een premaster, maar het gaat je vast wel lukken! In het begin is alles lastig en wennen, maar het komt wel goed :) Succes in ieder geval! Ik begin vandaag weer voor het eerst haha...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow klinkt heel pittig! heel veel succes ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt inderdaad als een pittige opgave, maar het gaat helemaal goedkomen! Keep it positive <3

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pfffff, Daphne! Dat klinkt inderdaad allemaal heel pittig! Hopelijk weet je je er doorheen te slaan! You can do it! Luister goed naar jezelf ;-) X

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje, wat klinkt dit allemaal heavy! Ik wens je heel veel succes! x

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Pfoh, als ik dit allemaal lees dan krijg ik echt weer flashbacks naar mijn schakeljaar en premaster. Dat was voor mij ook echt ontzettend bikkelen. Ik herken me dus echt in jouw verhaal. Ik wens je heel erg veel succes met dit nieuwe avontuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oei, het klinkt heel pittig. En dan ook nog je rooster, my god. Hopelijk heb je het er wel naar je zin! Veel succes. :)

  BeantwoordenVerwijderen