Flatlays: 'hoe, waarom en waar haal ik inspiratie vandaan?'

Inmiddels is het niet geheel onbekend meer dat ik verslaafd ben geworden aan flatlay-fotografie. Bijna dagelijks vind je op mijn Instagra...

Inmiddels is het niet geheel onbekend meer dat ik verslaafd ben geworden aan flatlay-fotografie. Bijna dagelijks vind je op mijn Instagram-account foto's van spullen die ik van bovenaf gefotografeerd heb. Het is tegenwoordig zelfs best wel een dingetje aan het worden in blogland. Hoewel ik er dus al een tijdje mee bezig ben, vind ik het ook heel leuk dat anderen er mee aan de slag gaan! Maar, hoe maak ik nu eigenlijk zo'n flatlay, waarom maak ik ze en waar haal ik de inspiratie vandaan?

Hoe maak ik ze?
Ik maak bijna al mijn flatlay foto's met mijn iPhone 6 of Sony DSLR-camera. Ik probeer zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken en leg alles vaak op het marmerprintje van mijn bureau of op mijn bed. Verder gebruik ik alle tips die ik al eens eerder in dit artikel heb gegeven. Het bewerken van al mijn foto's gebeurt via het gratis programma Photoscape. Wat ik dan precies eraan verander? Vooral het licht en het grijs maken van de omgeving, waardoor andere kleuren in de foto eruit springen. Een filter gebruik ik eigenlijk zelden, vaak stuur ik de bewerkte foto van mijn Macbook weer naar m'n iPhone en plaats ik 'm op Instagram (zo simpel kan het zijn :P)Waarom maak ik ze?
Hoewel ik vaak genoeg complimenten ontvang over mijn creativiteit en originaliteit in flatlays, krijg ik ook vaak genoeg opmerkingen over waarom ik in godsnaam dat soort foto's maak. Toegegeven, je moet er natuurlijk van houden. Omdat ik als Instagrammer tegenwoordig vaak word gekoppeld aan 'flatlay's', heb ik ook vaak het gevoel dat ik moet verantwoorden waarom ik dit soort foto's maak. Ik kan er simpelweg mijn creativiteit in kwijt en ik vind het heerlijk om te stoeien met mooie composities en lichtinval. Ik vond dit soort foto's bij anderen altijd al ontzettend interessant om te zien en raakte ik geinspireerd door zo origineel mogelijk te zijn. Flatlays maken opzich is natuurlijk niet heel origineel meer, maar het geven van een eigen persoonlijke wending natuurlijk wel! :)Waar haal ik inspiratie vandaan?
In het begin haalde ik eigenlijk nergens mijn inspiratie vandaan. Ik verzamelde een aantal spullen waarvan ik dacht dat ze goed bij elkaar pasten, stoeide wat met de compositie en kwam uiteindelijk wel tot een foto waar ik tevreden over was. Pas sinds de laatste tijd zoek ik steeds meer op "#flatlay' op Instagram en ook via Tumblr kom ik vaak mooie plaatjes tegen. Overigens voor de echte liefhebbers, bekijk vooral de Instagram-accounts van Thepinkdiary, Alabasterfox. Lichipan, Yerdiansha, Thepaperbunny of gewoon het officiele Flatlays-account. Onderstaande foto is een typisch voorbeeldje van waar ik inspiratie vandaan haalde, maar waar ik wel een eigen draai aan gaf (want hé, je kunt nooit een foto helemaal hetzelfde maken als je niet dezelfde spullen in huis hebt, toch? Dat is wat flatlays zo lekker persoonlijk maakt)(Bron links: Instagram Emily Byrski)


Maak jij veel flatlays?

Related posts

18 reacties

 1. Leuk om te lezen!! Ik ben niet zo'n held in foto's maken en heb nu ook geen tijd om te experimenteren :( Ooit ga ik dat wel doen haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Flatlayqueen! Ik ben elke keer weer zo jaloers op je foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wist niet dat er speciale naam was voor dit soort foto's. Ik vind je foto's altijd erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik maak ze eigenlijk nooit, maar vind ze wel prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ze blijven mooi!
  Op instagram staan inderdaad een hele boel mooie en is zeker iets waar je genoeg inspiratie van krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind flatlays erg fijn om naar te kijken. Gewoon een foto van leuke spulletjes die mooi zijn neergelegd en inspireren. Why not!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik maak zulke foto's eigenlijk nooit. Vooral omdat ik hier niet goed in ben haha. Bij mij wordt het nooit zoals ik wil hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind jouw flatlays echt geweldig

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind jou flatlays altijd zo mooi, ik ben zo creatief niet :)
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind je flatlays erg mooi en creatief! Ik ben er ook een beetje mee begonnen. Ik vind het erg leuk om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je flatlays zijn altijd echt prachtig, ik hou van de marmer achtergrond!
  Liefs! Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het echt altijd super leuk om te zien dit soort foto's én het ziet er ook nog eens mooi uit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je maakt inderdaad prachtige foto's, leuk om te lezen hoe je aan je inspiratie komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk artikel Dapdap! Door jou ben ik ook verslaafd aan het maken van flatlays, maar ik zal nooit zo goed worden als jou, want die van jou zijn echt perffff <3

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel leuk om te lezen Daphne! Je foto's vind ik altijd zo mooi, echt top hoe je dat altijd doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik wist niet dat hier een speciale term voor was. Maar wat een mooie foto's seg, echt wauw.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vind jouw foto's altijd zo mooi! Ik vind het best speciaal dat je een Nederlands account bent met veel flatlays, die ben ik nog niet veel tegen gekomen. x

  BeantwoordenVerwijderen