Alle dingen die ik hoor nu ik afgestudeerd ben

Hoe cliché het ook klinkt: het zwarte gat na afstuderen bestaat zeker. Ga je beginnen met werken, neem je een tussenjaar of ga je op zoek...

Hoe cliché het ook klinkt: het zwarte gat na afstuderen bestaat zeker. Ga je beginnen met werken, neem je een tussenjaar of ga je op zoek naar een studie? Allemaal vraagtekens waar je liever nog even mee wacht als je net het heerlijke nieuws hebt gehoord dat je bent afgestudeerd. En zo zijn er wel meer dingen die ik in slechts een aantal dagen tijd heb gehoord..

"Je moet eigenlijk meteen beginnen met solliciteren, anders vragen bedrijven zich ook af waarom je na het behalen van je diploma zo lang niets hebt gedaan."
Ja, hier kan ik me zeker in vinden. Daarentegen is het zo dat ik echt wel voor mezelf als doel heb gesteld dit jaar te beginnen met zoeken en solliciteren, maar gewoon eerst oprecht van mijn rust wil genieten. Ik ben immers een heel stuk langer bezig geweest met afstuderen dan de rest van mijn studiegenoten, dus een beetje uitademen zou enorm fijn zijn.

"Ben je niet bang dat je jezelf gaat vervelen?"
Oh, yes. Absoluut ben ik bang dat ik in dat 'zwarte gat' ga belanden, dat ik niet meer weet wat ik met mezelf aanmoet en dat ik genoeg dagen thuis zal zijn. Ik heb nog het geluk dat ik een bijbaantje heb waar ik een paar keer per week terecht kan, maar natuurlijk is dat ook niet iedere dag. Natuurlijk zal het voorkomen dat ik mezelf ga vervelen, maar dan vind ik daar tegen die tijd echt wel weer een oplossing op - wie weet word ik eerder getriggerd om te beginnen met solliciteren.

"Ga je nog verder met studeren?"
Ik heb hier oprecht heel veel aan gedacht. Vooral omdat ik met mijn 21 jaar nog best aan de jonge kant ben als afgestudeerde dacht ik dat het misschien wel leuk zou zijn om nog een opleiding te volgen of om misschien zelfs voor de master te gaan. Maar het idee dat ik dan weer een scriptie zou moeten schrijven beangstigt me enorm. Jammer genoeg heeft het afgelopen jaar zo'n impact op me gehad dat ik echt even helemaal klaar ben met school. Maar opnieuw: wie weet denk ik daar later dit jaar opeens weer heel anders over.

"En nu, een baan? Andere mensen zijn kunnen blijven bij hun afstudeerplekje."
Het is superfijn om te horen dat anderen het geluk hebben dat ze mogen blijven bij hun afstudeerstage, maar ik heb er bewust voor gekozen om daar weg te gaan. Vooral omdat het afstuderen onverwacht langer duurde en ik er echt even geen stage bij kon hebben. En nee, ik kan met overtuiging zeggen dat ik op dit moment nog (even) geen (full-time) baan wil. Mede omdat ik het dus veel te druk heb gehad met het afstudeertraject, maar ook omdat ik nog geen flauw idee heb welke baan het beste bij mij past.

"Je weet toch wel wat je leuk vind op jouw vakgebied?"
Jazeker weet ik wat ik leuk vind, en ook weet ik wat ik niet leuk vind. Ik heb altijd erg veel interesse in social media gehad, maar ook op een redactie werken en de journalistieke kant van Communicatie vind ik heel erg bij mij passen. Ik heb een zeer brede interesse, vandaar dat ik ook ooit voor deze opleiding gekozen heb. Ook corporate communicatie vind ik een erg interessant onderdeel. Cijfertjes en veel kantoorwerk is iets minder mijn ding, ik ben graag een stukje meer 'in het veld' bezig voordat ik iets neerzet.

De vijf meest gestelde vragen heb ik dus even verwerkt in dit artikeltje, maar natuurlijk krijg ik de komende tijd nog steeds veel meer vragen over dat welbekende 'zwarte gat' na het afstuderen. Ontzettend begrijpelijk, maar het maakt me ook altijd wel een beetje onzeker. Voor nu is alles natuurlijk nog twijfelachtig en is steeds aan mijn antwoorden te zien dat ik het nog niet allemaal weet, maar daarom wil ik ontzettend graag de tijd nemen om te ontdekken wat ik nu echt wil en wat ik nu echt leuk vind. Ik leef en geniet nu voorlopig lekker van dag tot dag!

Related posts

21 reacties

 1. Ik denk dat je inderdaad lekker moet genieten van je rust! Ik ga bijna beginnen en krijg nu al de vraag wat ik daarna ga doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een vragen, nu al! En dan ben je pas net afgestudeerd haha. Eerst lekker genieten Daph!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje, wat een vragen! Pff, geniet van je rust hoor Daphne! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje, mensen vragen deze dingen nu al? Mag je niet even van het leven genieten?! Luister niet naar deze mensen. Geniet van je vrijheid en blijf zo ver mogelijk van die zwarte gat vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De onzekerheid in deze vragen snap ik. Toch lijkt het me fijn als mensen interesse tonen als ze dat niet op een bemoeiende manier doen. Ik ben in ieder geval ontzettend trots.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nu al vragen, dat kan soms lastig overkomen. Maar geniet nu vooral van je rust!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt je rut zó ontzettend verdient! En het lijkt me lastig om door al die vragen nog een duidelijk beeld te hebben van je toekomst. Soms moet je gewoon even helemaal terug naar de basis, en vanaf daar zie je het wel weer. Eerst helemaal tot rust komen dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat je gewoon even lekker moet doen wat JIJ wilt en niet wat de society verwacht haha! ik ging wel gelijk werken op mijn 21e omdat ik een baan aangeboden kreeg ik het ziekenhuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan me wel voorstellen dat het allemaal wat onzeker voelt. Gewoon lekker op je af laten komen wat er nu gaat gebeuren, lekker doen wat jij wilt nu! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kan me er inderdaad iets bij voorstellen, zo'n zwart gat. Ik zou nu in elk geval nog nagenieten van het feit dát je afgestudeerd bent en gewoon lekker die paar keer per week werken erin houden. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gewoon even je welverdiende rust pakken. Wat daarna komt, zie je dan wel weer ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lijkt me erg vervelend die vragen.. ik moet nog even en heb sowieso vertraging..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Herkenbaar artikel. Toen ik afstudeerde wist ik even niet goed wat ik wou doen. Uiteindelijk ben ik begonnen met werken en momenteel combineer ik het met een opleiding! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel logisch dat je lekker gaat genieten van je welverdiende vrije tijd! Na de carnaval moeten we eens een avondje drankjes plannen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als ik klaar ben, dan weet ik zeker dat ik eerst ook ga genieten. Een soort vakantie, want dat heb je gewoon verdiend. Op een gegeven moment krijg je vanzelf zin in iets nieuws, en wellicht komt er vanzelf wat leuks op je pad. Geniet ervan meid! x

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gewoon genieten van je welverdiende rust en dan ziet je wel wat je gaat doen, vervelend voor je dat je telkens van die vragen krijgt!
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je moet inderdaad nu even van je welverdiende rust genieten, meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Gewoon eerst genieten & dan de juiste keuze maken!

  BeantwoordenVerwijderen