Mijn brief aan 2015

Hoewel ik gisteren al een klein beetje heb teruggeblikt op het afgelopen jaar aan de hand van de Oud & Nieuw-tag, wilde ik vandaag op...

Hoewel ik gisteren al een klein beetje heb teruggeblikt op het afgelopen jaar aan de hand van de Oud & Nieuw-tag, wilde ik vandaag op oudjaarsdag ook een brief schrijven. Een brief aan het afgelopen jaar, waarin ik opnieuw terugga naar de mooiste momenten, maar ook de meest vervelende. Een brief die ik graag wil delen met jullie om te laten zien hoe mijn 2015 is geweest.

Lieve 2015,

Je begon eigenlijk heel vrolijk. Met nog steeds een weekendbaan bij Jeans Centre en ein-de-lijk een MacBook in de pocket kon januari niet beter beginnen. Dit was ook de maand waarin ik de eerste voorbereidingen trof voor mijn afstudeerstage die in het begin van de volgende maand zou beginnen. Een lang en hels traject waarover mijn docenten op school zeiden dat het afstuderen echt niet zo makkelijk ging zijn. De rest van januari besloot ik dus om nog maar even volop van de 'vrijheid' te genieten.

En zo begon mijn februari bij het full service social media bureau Your Social. De naam van het bedrijf waar ik tot op de dag van vandaag (op papier) nog dagelijks mee te maken heb. Een stage waarin ik in het begin erg moeilijk mijn draai kon vinden, maar wel met hele mooie merken heb mogen samenwerken. Hoewel het afstuderen zich afwisselde met leuke momenten op kantoor, kijk ik helaas toch met een dubbel gevoel op deze stage terug. Naast serieuze zaken, was februari ook de maand van Carnaval. Hoewel mijn carnaval de andere jaren nogal wat drama met zich meebracht, was dit het eerste jaar dat alles per-fect verliep. Gezelligheid, drankjes en dansjes: ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad. Carnaval, wat was je ontzettend fijn.

In maart tikte ik eindelijk de leeftijd van 21 aan, en dit heb ik dan ook weer durven vieren na de surprise party die vorig jaar voor me was gegeven. Een heleboel gezellige mensen bij mij in de woonkamer deed me toch echt even laten beseffen dat ik écht leuke vrienden om me heen heb. Ook het feit dat mijn vriend slechts 8 dagen na mij verjaarde maakte de maand maart extra leuk. Helaas eindigde de maand met wat vervelender nieuws. Mijn weekendbaantje bij Jeans Centre viel na een hele leuke periode van één jaar plotseling weg. Toch besefte ik me dat het ergens goed was om afscheid te nemen en me te volledig te focussen op het afstuderen.

April stond in het teken van eindelijk de knoop doorhakken wat betreft de zomervakantie. Na lang wikken en wegen boekten mijn vriend een tiendaagse trip naar Valencia. Met dit in mijn achterhoofd kreeg ik nog veel meer motivatie voor het afstuderen en had ik écht zin om geslaagd te zijn. Ik heb deze maand vol stress goed kunnen afwisselen met genietmomentjes zoals een wandeling in het bos, een groot stuk appeltaart, avondjes drankjes doen en talloze verjaardagen.

De daaropvolgende maand mei was niet heel veel anders. Weer een tikkeltje meer stress erbij, mijn stage die langzaam ten einde liep en last-minute dingen voor mijn onderzoek regelen. Ik wist écht soms niet waar ik mee bezig was en het feit dat school het zo vaak liet afweten maakte alles er ook niet beter op. Gelukkig zorgden het supergezellige personeelsuitje (en mijn eerste Escape Room!), het heerlijke diner ter ere van het halfjaar samenzijn met mijn vriend, de goed gevulde weekenden en de steeds zonnigere dagen voor wat afleiding. En echt, afleiding was echt datgene wat ik nodig had. Ik denk dat ik echt in een zwart gat was gevallen als ik mezelf al die tijd had opgesloten en mezelf geen leuke dingen gunde.

Juni was de maand van de eerste scriptie deadline, mijn laatste stagedag en het missen van mijn vriend tijdens zijn weekend Pinkpop. Gelukkig werd het gemis dubbel en dwars goedgemaakt door zijn kookexamen dat precies plaatsvond op de dag dat ik mijn scriptie had geprint. Héél erg genieten dus, en al helemaal extra leuk omdat hij in ieder geval al wel was geslaagd! Bij mij viel er de weken erna een last van mijn schouders. Ik heb de twee weken erna volgepropt met lunches, dagjes weg, shopdagen en drankjes op het terras. Eindelijk van al die stress af!

In juli werd die last die zo van mijn schouders af was gegleden weer direct teruggegooid. Scriptie niet gehaald, en ook nog eens met een verbazingwekkend laag cijfer en bergen met kritiek. De sippe bui kon niet heel lang duren, want de vakantie stond voor de deur! Ik scoorde nog op de valreep een weekendbaantje in een lederwaren-winkel voor in de vakantie, sloot het dansseizoen af met een leuke en gezellige show, maakte voor het eerst zelf pizza en deed mijn laatste vakantie-aankopen in Rotterdam. En toen begon eigenlijk de reis naar Valencia die letterlijk alles goedmaakte. Bloedheet, maar man: wat een geweldige stad. Per fiets ontdekten we ieder straatje en pleintje en belandden we bij de mooiste restaurantjes en gezelligste café's. Van het 's ochtends opstaan tot het 's nachts weer in bed belanden: ik heb nog nooit van iedere minuut ZO genoten <3

Eenmaal terug van deze wolk begon meteen de maand augustus. Een maand waarin ik maar moeilijk op gang kwam en pas in de tweede helft weer iets aan mijn scriptie durfde te doen. Mijn nieuwe aanpak zag ik glashelder in en ik was vastberaden dat het deze keer wel ging lukken. Ook mijn weekendbaantje verliep oké, maar toch merkte ik dat ik het niet helemaal naar mijn zin had. Daarom besloot ik de maand erop dat ik op zoek wilde gaan naar iets anders. De rest van de maand had nog een aantal fijne momenten zoals een bezoekje aan de Markthal, een barbecue bij vrienden thuis, het einde van de parkconcerten en heerlijk een paar keer buiten de deur eten. Het zonnige weertje deed me opvallend goed, maar toch leek het schuldgevoel steeds meer aan me te kleven. 

In september ging ik weer vol aan de bak. Met de deadline die nu voor 30 september stond moest er nog een hoop gebeuren, maar ik was er heilig van overtuigd dat dit toch echt 'mijn kans' ging worden. Ik lichtte mijn bijbaan waar ik al zo over twijfelde in over het feit dat ik op zoek ging naar ander werk, en kreeg vervolgens een heleboel gezeik over me heen. Ik was geschrokken, en besloot dat dat echt het moment was om héél snel weg te gaan daar. Verder was het kermis in mijn woonplaats, wat altijd weer één en al gezelligheid is. Ik ging daarnaast weer een aantal keer heerlijk uit eten, ontving prachtige bloemen van mijn vriend (op het juiste moment!) en bekeek het prachtige afsluitende vuurwerk van de kermis. De tweede helft van de maand was door alle deadline stress een heel stuk minder vrolijk. Letterlijk alles op persoonlijk gebied verliep moeizaam en ik merkte dat ik er echt even compleet doorheen zat. Gelukkig kon ik mijn geluk niet op toen aan het einde van de maand opnieuw mijn scriptie was ingeleverd.

Oktober begon dus weer heerlijk relaxed. Voor het eerst zag ik Najib Amhali's show in het theater, sleepte ik een nieuw bijbaantje in de horeca binnen en beleefde meteen mijn eerste proefdag. Wauw, wat was het zwaar, maar wat een gezellige mensen! Ik merkte dat ik weer helemaal opbloeide en dat ik stiekem héél blij was dat ik de keuze had gemaakt bij dat andere baantje te stoppen. Ik merkte dat ik weer zin kreeg om naar mijn werk te gaan en ook kon ik weer oprecht genieten van dingen, zoals het etentje ter gelegenheid van mijn broers verjaardag. Het meest leuke vond ik dat mijn moeder en ik zijn verjaardag gingen vieren bij mijn opa en oma thuis met allerlei lekkers, terwijl hij er zelf niet eens bij was. Wat een feest!
Net over de helft van oktober kreeg ik helaas weer rotnieuws. Alweer gefaald voor dat stomme @#$*$#%-document. Het kwam nu nog een heel stuk harder aan dan de vorige keer, maar ik kon niet te lang sip blijven. Ik ben diezelfde avond goed opgevangen door vrienden en die zondag sprak ik voor het allereerst af in Arnhem met een hoop lieve blogmeiden. Nooit had ik durven dromen dat ik meiden die ik eigenlijk via internet ken zou ontmoeten, maar het was oprecht héél erg gezellig. Ik geloof dat hieruit vriendschappen zijn ontstaan die nog wel eens heel lang kunnen gaan duren! <3

Tegen het einde van oktober begon ik ook meer toe te leven naar het jaartje samen met mijn vriend. Toen ik zag dat ik 'opeens' vrij was in het weekend van 5 t/m 7 november, begonnen er al wat belletjes te rinkelen. Het zou toch niet...? Hij bleek dus een verrassingsreisje naar Parijs te hebben geboekt! Alle zorgen waren weer voor een groot deel weg en ik merkte dat dit echt pre-cies op het goede moment kwam. Na een aantal gezellige avonden op het werk (en het ging steeds beter in de horeca!) was het tijd om te vertrekken naar de stad van de liefde, waar ik opnieuw met volle teugen heb genoten. Bijna ironisch dat ik dit jaar vlak nadat ik twee keer slecht nieuws heb gekregen, weg ben gegaan. Echt exact wat ik nodig had om even niet te hoeven denken aan alle zorgen die nog gaan komen. Vlak nadat ik terug was begonnen jammer alle zorgen weer opnieuw. Ik moest een derde kans zien te regelen. En iedereen die mijn blog de afgelopen weken heeft gevolgd, wéét hoeveel problemen dat met zich mee had gebracht, maar eindelijk kreeg ik onlangs het nieuws: ik mag een derde kans!

Alle scriptiestress waar ik alweer voor de zoveelste keer dit jaar doorheen ging, maakte midden november helaas plaats voor een vervelende en plotselinge gebeurtenis. Het ging al jarenlang niet goed met mijn opa en na een aantal ziekenhuisbezoekjes was de slopende ziekte COPD hem toch teveel geworden. Op 16 november blies hij zijn laatste adem uit en na een emotionele rollercoaster-week heb ik hem op 20 november voor het allerlaatst gezien toen hij rustig lag te slapen. Een dag later namen we voorgoed afscheid van een heel bijzonder persoon, mijn lieve opa. Echt een heel vreemd idee dat we een maandje ervoor nog volop zaten te genieten van alle gebakjes. Ik weet nu dat hij eindelijk zijn rust gevonden heeft <3

Na deze nare gebeurtenis en de week rust die ik voor mezelf had genomen, begon rond het einde van november mijn afstudeerbegeleidingstraject in Den Haag. Best apart om naar een vreemde stad en vreemde school te moeten, maar deze derde kans zou toch echt de laatste zijn. Het werd nog stressvoller toen bleek dat mijn deadline slechts 6 weken later al zou zijn. Gelukkig zorgde mijn gezellige bijbaantje voor genoeg afleiding en hebben de laatste weken vooral in het teken gestaan van werken aan mijn scriptie en werken in het restaurant. Veel spannender werd het jammer genoeg niet, maar ik besefte me maar al te goed hoeveel er op het spel stond.

En man, wat ben ik ontzettend dankbaar. Voor mijn vriend bijvoorbeeld; hij heeft me al die tijd al door alles heen gesleept. Het is soms echt een wonder hoe hij het uithoudt met al mijn zorgen en stress. Ik vind het namelijk zo naar om te zien dat mijn scriptie al sinds februari zo'n impact op mij en mijn persoonlijke leven heeft en dat ik het écht heel moeilijk vind om te kunnen genieten van dingen. Gelukkig was december een maand waarin ik genoeg heb kunnen rusten, maar ook genoeg heb kunnen genieten. Zo heb ik afgelopen week een aantal bijzondere kerstdagen gehad en ben ik ontzettend verwend door alle mensen om me heen. Het idee dat het nu al de laatste dag van 2015 is en ik in dit artikel terugblik op mijn afgelopen jaar, laat me beseffen dat dit écht een achtbaan was. Een achtbaan waarin ik hoogtepunten, maar ook dieptepunten heb meegemaakt: iets wat iedereen in een jaar tijd denk ik wel meemaakt.

Ik sluit 2015 af met de gedachte dat ik hopelijk snel mijn afstudeerperiode kan gaan afsluiten. Ik sluit 2015 ook af met een aantal nieuwe ervaringen rijker op zowel carriere-, relatie-, vriendschaps- en bloggebied. 2015 was niet mijn meest favoriete jaar, dus nu maar hopen dat 2016 nog véél meer moois gaat brengen. Ik ga er in ieder geval heel hard voor werken. Enjoy your NYE en bij deze allemaal een heel erg gelukkig, gezond, gezegend en ge-wel-dig nieuwjaar toegewenst! <3

Related posts

15 reacties

 1. Lieve lieve dap, wat ben jij sterk en wow wat een jaar. Ik ben zo blij dat ik hier deel van uit mocht maken. Ik mag echt met trots zeggen dat jij een powervrouw bent en straks in Januari krijg jij gewoon dik goed nieuws! Je weet dat je op mij/ons lunt bouwen en met aaal je verhalen naar me toe kan komen. Ik zal luisteren.

  Trots op je <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hihi je zei op twitter al dat het lang was toch? Hopelijk voelt het goed om het zo er uit te gooien. Ik wens je een fijne jaarwisseling, alles komt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees mooie momentjes zoals de vakantie met je vriend, maar ook hele treurige gebeurtenissen.. Ik hoop dat 2016 een top jaar voor je wordt, na dit stukje gelezen te hebben verdien je dit dubbel en dwars. Fijne jaarwisseling meis <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een flinke brief aan 2015! Wat fijn dat je een geweldige tijd hebt gehad in Valencia met je vriend, even niet meer aan het afstuderen denken. Ik hoop dat in 2016 het je lukt om af te studeren en dat je hele fijne momentjes mag meemaken! Fijne jaarwisseling x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een lang artikel, maar ik heb hem helemaal gelezen. Wat een jaar zeg en ontzettend mooi verwoord! Fijne jaarwisseling! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een bewogen jaar als ik het zo lees. Ik hoop echt dat je snel dat hele afstuderen achter je kan laten. Zo te horen heb je er ontzettend hard voor gewerkt. Ik wens je alvast een hele fijne jaarwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk geschreven artikel over afgelopen jaar, die ondanks de mooie reisjes naar prachtige steden ook hoop wat zorgen met zich mee bracht. Wat ben jij een topper, dat je na 2 keer je scriptie niet gehaald te hebben tóch nog motivatie hebt om door te gaan. En hé, 3 keer is scheepsrecht, toch? :) Ik hoop dat aankomend jaar een beter jaar wordt voor je, dus ik wens je een hele fijne jaarwisseling vanavond, op een mooi en gelukkig 2016! Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan mij voorstellen dat het een best heftig jaar voor je is geweest, maar je bent nog steeds super positief dus het gaat helemaal goed komen volgend jaar! Ik heb alle vertrouwen! Fijne jaarwisseling en heel veel geluk in 2016!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lieve daphne, wat een heftig jaar is het zo toch voor je geweest! Ik hoop oprecht voor je dat 2016 een geweldig jaar voor je wordt, waarbij je je scriptie eindelijk af kan sluiten! X

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hebt in ieder geval héél veel geleerd dit jaar en ik hoop oprecht dat 2016 helemaal jouw jaar gaat worden! Je verdient het zeker, Daphne <3

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw, wat een prachtige brief Daphne! Dat is zeker geen makkelijk jaar geweest maar ik hoop echt dat jij in januari eindelijk je goede nieuws mag ontvangen. Ik zal voor je duimen en wens je vanavond een hele fijne jaarwisseling! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een jaar met ups en downs, maar je hebt je er doorheen geslagen. En ik duim heel hard voor je dat 2016 jouw jaar mag worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh my daphne, je hebt zo een sterke wil met alles, wat een top jaar, ondanks je scriptie zo is gelopen, maar je gaat het zeker halen, je kunt het! Ik wil je alvast een fijne jaarwisseling wensen en een top 2016! en wij zien elkaar 16 januari?! liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lieve Daphie, wat een achtbaan van een jaar was het voor jou en wat ben ik blij dat ik ondanks het niet altijd even fijn was- toch voor je heb klaar mogen en kunnen staan, je een luisterend oor te bieden als het nodig was en te zien hoe sterk je elke keer maar weer bleef en hoe ongelofelijk dapper je bleef vechten. Geef dat nooit op. Je bent mooi, van binnen en van buiten en ik ben onwijs dankbaar met jou als vriendin. <3

  BeantwoordenVerwijderen