Flatlays maken

Ik hoor jullie al denken: "Huh, wat is een flatlay?" Toegegeven, ik kwam er ook pas later achter dat een foto die van bovenaf is ...


Ik hoor jullie al denken: "Huh, wat is een flatlay?" Toegegeven, ik kwam er ook pas later achter dat een foto die van bovenaf is gemaakt met allerlei spullen op een tafel/bed/ander meubel gelegd dus een 'flatlay' heet. Alles zo plat mogelijk met een originele en goed bedachte compositie. Instagram staat er vol mee, en ook ik hou me er de laatste tijd mee bezig. 


Wanneer het gaat om flatlays maken, heb ik zeker een aantal tips.

- Zorg dat je spullen zo goed mogelijk bij elkaar passen. Kleurrijk kan ook, maar zelf ben ik meer fan van 'thema's'. Zo houd ik van zwart gecombineerd met wit (of nog hooguit één andere kleur) en heb ik laatst ook een foto gemaakt met vooral roze en rode spulletjes.

- Om nog maar even bij de items op de foto te blijven: het kan van alles zijn. Zelf heb ik natuurlijk een voorkeur voor make-up, maar het is begrijpelijk dat je make-up om op de foto te zetten ook 'op raakt.' Denk dan aan sieraden, bodylotions, parfum, je telefoon, thee of koffie, zonnebrillen, bloemen, je camera of een tijdschrift/boek. 


- Maak gebruik van natuurlijk licht. Dit geldt natuurlijk voor de meeste foto's, maar bij flatlays is het echt belangrijk dat je foto zo licht mogelijk wordt. Ook de ondergrond moet het liefst een effen kleur hebben (of marmerprint: altijd goed!), zodat je items er echt uitspringen.- Compositie maakt of breekt de foto. Zelf heb ik hier nog het meeste moeite mee, maar mijn tip hierin is om zoveel mogelijk je spulletjes te verschuiven, een foto te maken en dan weer een andere compositie te pakken. Uiteindelijk merk je dat er echt wel een goed gelukte foto tussenzit :-)

- Don't overdo it. Kies een aantal items die je uit wil lichten en een aantal 'opvullende items.' Persoonlijk ben ik fan om het zo minimalistisch mogelijk te houden en juist voor alleen de spullen te gaan die belangrijk zijn op de foto. Maar wanneer je flatlay's op Instagram opzoekt, zie je dat er veel mensen zijn die fruit, bloemen en tegenwoordig kerstlampjes gebruiken om de foto nog een extra touch te geven. Iets wat ik alleen bij de laatste foto in deze blogpost heb gedaan met die hartjes op een stokje.- Instagram maakt natuurlijk alle foto's vierkant. Ikzelf maak foto's met zowel mijn telefoon als mijn camera (hint: als mijn telefoon op de foto erbij staat, dan maak ik 'm inderdaad met mijn camera, haha!). Wanneer ik de foto's met mijn telefoon maak, zorg ik er vaak voor dat deze al op de vierkante camera is ingesteld. Wanneer ik foto's maak met mijn spiegelreflex, zorg ik ervoor dat de foto van zo hoog mogelijk genomen is, zodat ik 'm altijd nog later bij kan snijden.- Weinig inspiratie voor een flatlay? Essentials of the day (accessoires, parfum, haarproducten etc.) doen het altijd goed. Net als een outfit of the day, je jewelry of the day of make-up of the day. Je favorieten op de foto zetten is ook één van de beste opties - dit is er ook eentje die ik heel vaak kies.- Nog even een keer terug naar de compositie: je kunt natuurlijk alles kriskras door elkaar leggen, maar je kunt ook kiezen voor een strakke compositie waar je - bij wijze van spreken - een vierkant lint omheen zou kunnen leggen en waarbij je dus de lijnen erg goed ziet. Ziet er wel een stuk cleaner uit, maar een rommelige compositie maakt ook weer interessant.

- Wanneer je alle tips hebt gelezen, is het nu tijd om aan de slag te gaan. Ik hoop dat ik binnenkort veel flatlays voorbij mag zien komen in mijn Instagram-feed <3

Related posts

40 reacties

 1. Ik wist het ook niet hihi, hoewel het wel heel logisch is! Ik vind het prachtige foto's ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yeeey ik wacht al zolang op dit artikel haha. Ik ga er binnenkort mee aan de slag. Ik ben benieuwd of het mij gaat lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thanks x 1000! Ik ben er ook een beetje mee bezig maar het lukt me maar af en toe, ik vroeg me af waar dat aan kon liggen en daar ben jij ben heel veel tips. Heel heel fijn artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook volop bezig met het maken van flatlays maar echt creatief ben ik er nog niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jouw foto's zijn zo perfect <3 Ik wil (als ik ooit weer een keer licht heb door stage) ook gaan beginnen met van die toffe flatlays!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh zo leuk om te zien! Vind jouw flatlays altijd echt prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Flatlays maken vind ik zo leuk om te horen! Leuk artikel! X
  http://www.thoughtsinstyle.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tof artikel! Ik vind je foto's altijd erg mooi. Als ik het probeer ziet het er meestal heel anders uit haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! <3 Mijn foto's zien er voor het bewerken ook heel donker uit hoor hahaha

   Verwijderen
 9. Super mooie foto's en leuke tips, thanks! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat marmeren notitie boekje is ook zo leuk! liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ahh ik keek al uit naar dit artikel. Ik houd ervan om flatlays te zien, dus hier wordt ik extra blij van hihi. Handige tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jouw foto's zijn sowieso geweldig en flatlays in het algemeen vind ik altijd super!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een handige tips, hier heb ik zeker iets aan. Hele mooie foto's allemaal. Ik ga je volgen via bloglovin' leuke blog heb je! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een fijn artikel, ik heb het even gesaved in Bloglovin. Zelf ben ik dol op flatlays.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk artikel, je maakt altijd prachtige foto's ❤️
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oeps, nooit geweten dat zulke foto's flatlay's worden genoemd, grappig! Je maakt echt prachtige foto's Daphne! En je geeft goede tips. Vooral mooi daglicht vind ik erg belangrijk. En verder ben ik altijd aan het spelen met hoe ik de items neerleg, de ene keer kaarsrecht en de andere keer weer wat rommeliger.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Toevallig was ik laatst een beetje aan het uitproberen met 'flatlays' (nooit geweten dat dit zo heette), maar het lukte me maar niet. Súper handig artikel, die ik zeker even op ga slaan én uit ga proberen! Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik hou van flatlays! Ik zag op je Instagram al een aantal mooie voorbijkomen. Als ik weer wat meer tijd heb, dan ga ik zeker meer van dit soort foto's maken. x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vind de foto's die je al op je instagram hebt gemaakt heel goed gelukt!

   Verwijderen
 19. Mooi hoor! Ik wist ook niet dat het flatlays wers genoemd, totdat ik het las op beautylab. Nu kan ik mijn hart ophalen op Pinterest ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ze zijn inderdaad echt mooi! Leuk dat je je tips hebt gedeeld! Wellicht heb je vele mensen geïnspireerd en geholpen met het maken van mooie foto's! Liefs :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuke tips! Vooral je laatste foto van dit artikel vind ik leuk met de rode details. Ik heb vooral nog moeite met de compositie, ik hou ervan als alles strak is en als er zichtbare lijnen in de foto zijn. Maar dat moet ik een beetje gaan loslaten en gewoon andere dingen proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook steeds uitdagender om te spelen met compositie!

   Verwijderen