"Twee keer was niet genoeg."

Misselijk, buikpijn en alleen maar tranen. En dat alleen maar na één simpel mailtje. Een mailtje dat zo onpersoonlijk begon met 'best...

Misselijk, buikpijn en alleen maar tranen. En dat alleen maar na één simpel mailtje. Een mailtje dat zo onpersoonlijk begon met 'beste student', maar wel degelijk als een bom insloeg. Het lijkt alsof ik gewoon één van velen ben. Alsof al dat keiharde werk van de afgelopen tijd voor hen niets waard is. Inderdaad. Ik heb de herkansing van mijn scriptie niet gehaald. 

En ik kan nu wel weer een zielig verhaal op gaan hangen over hoe hard ik gefaald heb of over wat voor mislukking ik me voel, maar ik weet dat ik er niets mee opschiet. Toch voelt het wel degelijk alsof 'ze' denken dat ik het HBO niet aankan. Ik heb zo belachelijk hard mijn best gedaan, alles eruit gehaald wat erin zat en ik wist eindelijk iets neer te zetten waar ik compleet achter stond. Ik leverde het met tien keer meer vertrouwen in dan de eerste versie en ik leefde echt uit naar de uitslag.

Ik kan best vertellen dat ik het deze keer echt niet aan had zien komen. Ik heb alleen maar dromen gehad dat ik het haalde, dat ik eindelijk een blije foto kon maken en op Facebook en Instagram kon delen. Ik droomde dat ik de meest hoge cijfers had (7.9!), dat er zo'n grote last van mijn schouders viel en dat ik eindelijk van school af was. En dan komt er dus dat lullige mailtje op 16 oktober om stipt 15.47. Precies ook het tijdstip dat ik het laatste cijfer van mijn mail-wachtwoord intoetste.

Het klinkt misschien voor jullie dramatischer dan het lijkt, maar voor mij voelt dit echt heel naar. Vooral omdat dit nu al twee verspilde kansen zijn en ik niet weet of er een derde kans in zit. Dit hangt namelijk af of de examencommissie vindt dat je afstudeerscriptie en -onderzoek haalbaar zijn. Ik ben als de dood dat ze me gaan vertellen dat ik beter naar iets anders op zoek kan gaan, ofwel: opnieuw beginnen. Die gedachte maakt me echt héél ziek. Nu ik dit typ krijg ik gewoon weer een brok in mijn keel. Dat wil ik gewoon écht niet.

Wat betreft dit persoonlijke artikel wil ik ook nog iets kwijt. Op andere momenten zou ik me zeker iets ervan aantrekken als mijn omgeving me vertelt dat dit stuk wel degelijk zielig klinkt en dat ik het eigenlijk van mijn blog zou moeten verwijderen. Maar op dit moment boeit het me echt niets. Ik heb een gevoel dat ik kwijt moet. Ik heb iets meegemaakt waardoor ik het idee heb dat mijn toekomst steeds verder weg lijkt, alsof het van me wordt afgepakt door één examinator die zo streng voor me is. Waarom lukt dit me nu niet en waarom alle anderen wel? Waarom haalde ik alle studiepunten gewoon netjes en waarom is het zo lastig om die laatste puntjes te halen?

Ik zit met zoveel vragen. Zoveel onzekerheid. Ik heb deze dagen al vaak de vraag gehad waarom ik het niet heb gehaald. Tja... wist ik het maar. Ik heb inderdaad een heel document aan feedback gekregen, waarvan ik de helft echt ongelooflijk vind. Veel te streng en echt heel veeleisend. Ik hoop dat ik zo snel mogelijk meer duidelijkheid krijg. Over mijn feedback, maar ook of ik nog die derde en laatste kans waard ben. Ik vind het hartstikke eng om, mocht ik die derde kans krijgen, alles te laten afhangen van zo'n laatste mogelijkheid.

Zo. Dit werd inderdaad een heel wat pessimistischer stukje dan ik had verwacht. Maar ik vind dat iedereen mag weten waar ik nu mee zit. En dat het echt belachelijk veel pijn doet en mijn zelfvertrouwen weer heel erg beschadigt. Ik weet dat ik niet dom ben, en ik weet dat ik het heus wel kan, maar op dit soort momenten lijkt het erop alsof zo'n examinator of school je dat wel degelijk duidelijk willen maken. Twee keer was gewoon niet genoeg. Hopelijk gunnen 'ze' me die derde kans. Hopelijk is het dan wel genoeg. En hopelijk kan ik dan eindelijk die blije foto gaan delen met het mooiste nieuws ooit.

Related posts

38 reacties

 1. Oh nee... :( Ik snap echt dat je hier ontzettend van baalt en dat je hier verdrietig om bent. Ze weten allemaal heus dat jij het HBO aankunt, je hebt immers alle tentamens gehaald en hoeft eigenlijk alleen nog maar die @^*@^#!%!&&!! scriptie in te leveren (hoewel ik ook wel begrijp dat je er misschien even helemaal geen zin meer in hebt).

  Sterkte meissie. Probeer jij eerst maar lekker te genieten van een vrije dag! Knuffel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, het werd een hele leuke dag gelukkig! Superlief berichtje <3

   Verwijderen
 2. Bah, wat verschrikkelijk, je mag hier ook zeker even heel erg flink van balen en keihard om huilen, het is gewoon kut. Anders kan je het niet noemen! Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aah, neeee! Dit meen je niet. :-( Ik had niet verwacht dat je deze kans niet zou halen. Wat ontzettend vervelend voor je! Ik hoop oprecht dat de examencommissie uiteindelijk een derde kans / mogelijkheid geeft. Dat verdien je, zodat je straks tranen met tuiten kunt huilen van geluk en opluchting! :) En ik snap je trouwens heel goed dat je dit op jouw blog wilt delen. Soms is van je afschrijven erg fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had het idd ook allemaal niet verwacht.. Het sprookje leek zo mooi! Ik hoop inderdaad ook echt dat ik straks tranen met tuiten van geluk huil! <3

   Verwijderen
 4. Ah, dat is inderdaad echt verschrikkelijk! Kan me voorstellen dat je er flink van baalt. Ik duim voor de 3e kans!!!

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah dit meen je niet, wat een verschrikkelijk vervelend rot nieuws! Ik kan me inderdaad heel goed voorstellen dat je in huilen uit barste. Zo goed je best gedaan en dan zo'n vervelend mailtje in je mailbox krijgen... heel vervelend! Sterkte meis <3

  Liefs! Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Logisch dat je je zo rot voelt. Helemaal als het het niet aan ziet komen komt het denk ik extra hard aan. Ga voor je duimen dat je een derde kans krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind je dus totaal niet dramatisch zielig doen. Dit is gewoon rot (zacht uitgedrukt)! Ik zou ook tranen met tuiten huilen en mijn bed de week niet meer uit willen komen. Zeker balen omdat je er nu juist zo achter stond! Ik hoop dat je een derde kans krijgt! X

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pff ik snap het echt wel. Ik zit nu voor ongeveer de helft in mijn tweede jaar van mijn opleiding. Normaal gezien moest ik eind dit jaar afstuderen. Maar ik ben met veel moeite door mijn eerste jaar gesukkeld. Ik ben te koppig om op te geven, dat wel. Maar het is zo enorm frustrerend dat iedereen zoveel van je verwacht. En tegelijk zijn er mensen die de opleiding helemaal niet serieus nemen en betere resultaten halen als ik. Sterkte meid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat je niet opgeeft is echt niet koppig, jij komt er wel met dit doorzettingsvermogen! Dankjewel voor je lieve berichtje <3

   Verwijderen
 9. Was even super vervelend nieuws mop :( maar ik geloof super hard in je dus ik ga ook dit keer weer heel hard duimen en dat je het gewoon dubbel en dwars haalt. (anders ga ik die mensen slaan). <3

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ah nee hè. Wat ongelofelijk rot. Ik hoop zó dat ze je die kans geven. En ik weet zeker dat je gewoon gaat knallen dan. Je verdiend dit zo! Ik weet dat het moeilijk is, maar het is heel belangrijk dat je in jezelf blijft geloven. Want je kunt dit gewoon. Oh, en je moet zelf weten wat je deelt hè. Of het nou een 'zielig'- of een ubervrolijk artikel is. Jouw blog, jouw keuzes. Knuffel! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ahhh onwijs vervelend, we zullen voor je duimen! x

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ahhh nee, wat vervelend zeg! Hopelijk krijg je de derde kans, ik ga echt heel hard voor je duimen! Vind het zo rot voor je. :(
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Pffff wat klote zeg... kun je geen second opinion aanvragen? Ik kan me best voorstellen dat je je zo voelt hoor. Hopelijk krijg je nog een kans om het voor een 2e keer aan te passen. Succes! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas werkt het allemaal zo streng dat zomaar door iemand anders na laten kijken echt niet mag.. Dat is ook de reden dat je twee examinatoren hebt denk ik!

   Verwijderen
 14. Pff wat stom zeg.. Ik had het je zo erg gegund :c Ik hoop echt dat je het de volgende keer wel haalt, weet 100% zeker dat je niet te dom bent en dat je het kan. Heel veel succes alvast met de derde keer! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Toevallig daarstraks exact hetzelfde mailtje mogen ontvangen. Op een knappe wijze is mijn punt na het verbeteren zelfs lager dan voorheen... Ik heb me keuze daarbij al gemaakt: ik start opnieuw met een compleet nieuw onderzoek. Het is Kwalitatief Uitermate Teleurstellend, maar het zijt zo! Ik heb Monty Python aangezet met Always Look On The Bright Side Of Life en ik ben door gaan denken wat te doen. Schouders eronder en door! Hoe moeilijk het ook is. Hopelijk krijg je jouw derde kans om jezelf te wreken tegen die vervelende examinatoren! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah nee hé, lager lijkt me al helemaal verschrikkelijk. Een compleet nieuw onderzoek starten, daar heb ik echt respect voor. Dat zou mij echt héél rot lijken, ik zou niet weten waar ik zou moeten beginnen. Jij ook heel veel succes, we kunnen dit!

   Verwijderen
  2. Ja, ik deed een klanttevredenheidsonderzoek voor een Payrollbedrijf... Hartstikke zakelijk, terwijl ik dat helemaal niet ben en het past al niet bij m'n studie; ook communicatie, maar gericht op de entertainment branches. Ik ga het nu gewoon doen over hetgeen wat mij leuk lijkt, aangezien ik m'n stage toch al heb gedaan! Dan wordt het in ieder geval niet meer zo'n sleur! 7 december moet hij af zijn... Dus dat worden lange dagen en weinig slaap! Bij jou? En we kunnen het inderdaad! :)

   Verwijderen
  3. Stage lopen is bij mij gelukkig ook niet meer verplicht, maar ik zou waarschijnlijk wel een heel ander bedrijf moeten benaderen. Geen idee wat/hoe/waar etc. Maar; eerst maar eens mijn verzoek afwachten voor mijn derde kans. Net weer de afstudeercommissie gemaild, en hopelijk reageren ze snel. Hopelijk is het haalbaar (man, ik 'hoop' zoveel..). 7 december klinkt overigens als een bekende datum, hier is het of 7 december of 11 januari (weer in een nieuw semester). En pas 29 oktober weer een afspraak met mijn examinator. Dat wordt een feestje...

   Verwijderen
 16. Pffffff! Vreselijk! Hopelijk geven ze je een derde kans! Ik kan me haast niet indenken hoe rot jij je gevoeld zou moeten hebben!! Dikke knuffel <3

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik snap helemaal dat je dit verhaal even kwijt wilde, want it sucks.. Ik duim keihard voor die derde kans. Die verdien jij gewoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Jeetje wat klote... vooral omdat je er zo je best voor hebt gedaan en echt dacht dat het deze keer wel goed genoeg zou zijn. Ik hoop echt voor je dat je nog een derde kans krijgt en dit keer wel die 7,9 haalt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een 7,9 zal het denk ik nooit worden, maar ik hoop alsnog op een kleine voldoende. Ooit!

   Verwijderen