Anna Nooshin - On Top

'Jouw handboek voor online succes'. Deze tekst prijkt op de cover van het boek On Top, geschreven door NSMBL-oprichtster Anna Noosh...


'Jouw handboek voor online succes'. Deze tekst prijkt op de cover van het boek On Top, geschreven door NSMBL-oprichtster Anna Nooshin. Inmiddels kan zij zich met haar eigen website één van de meest succesvolle online ondernemers noemen. Dagelijks bereikt NSMBL namelijk duizenden vrouwen met interessante nieuwtjes, feitjes of gewoon makkelijk weg te lezen artikelen. Anna schreef een boek over de weg naar dit succes..

Het boek begint - zoals gewoonlijk - bij het begin. We krijgen als lezer een kijkje in het leven van de jongere Anna. Hoe zij haar tijd doorbracht op de basisschool, hoeveel baantjes ze al had gehad op de middelbare school en hoe ze zo leerde om onafhankelijk te worden. Ook krijgen we een beknopte weergave van de Iraanse cultuur voorgeschoteld, een interessante manier om dit te vergelijken met hoe alles in Nederland 'werkt.' In dit eerste hoofdstuk maak je kennis met een Anna die het eigenlijk helemaal niet zo makkelijk had; iemand die begon in een asielzoekerscentrum en tijdens haar schooltijd vaak de plank op fashiongebied missloeg. Maar, alles verandert. Nadat Anna de onafhankelijkheid op financieel gebied onder de knie begon te krijgen, is het hele 'ondernemen' een eigen weg gaan leiden. Zo neemt ze je in de volgende hoofdstukken mee naar de eerste stappen van haar online business. Na een stage in New York en een wereldreis wilde ze absoluut meer, en zo begon ze een website waarop ze het Amsterdamse modewereldje een plekje wilde geven. Niet lang daarna begonnen de eerste ideeen rondom NSMBL, een site speciaal gemaakt met artikelen over mode, beauty en lifestyle die vrouwen in de twintig leuk vinden om te lezen. Het werd al snel een groot succes: Anna maakte NSMBL tot één van de meest populaire websites van Nederland.


De hoofdstukken erna zoomen dieper in op het 'eigen baas' zijn. Nu heb ik zelf geen plannen om een eigen business te beginnen, maar de online wereld en het bloggen heeft me altijd al aangesproken. Anna geeft hierin dan ook handige (en hele bruikbare!) tips voor het starten van je eigen bedrijf. Ze koppelt dit natuurlijk wel op een leuke manier aan haar eigen ervaringen in de weg naar 'de top'. Wat betreft het vinden van je droombaan geeft ze ook fijne raad. 


Wat ik ook erg leuk (en vooral herkenbaar!) vind, is het hoofdstuk dat verder ingaat op het 'leven dat er via social media altijd glamoureuzer uitziet dan het in werkelijk is.' Zo geeft Anna toe dat het er op fotoshoots helemaal niet zo fijn aantoe gaat dan dat het lijkt, en dat kiekjes op Instagram ook helemaal niet de waarheid te hoeven vertellen. Zelf is ze - net als ik overigens - verslaafd aan het maken van foto's met een witte achtergrond. Erg herkenbaar om te zien hoe foto's er voor en na uitzien!Van beautygeheimen tot mislukte selfies, van liefdesperikelen tot twintigersdillema's en van ouder worden tot ontdekken wat je nu écht wil in het leven: dit boek has it all. Vol met zelfspot en sarcasme, maar ook met een heleboel handige tips is On Top absoluut een goede handleiding om je eigen weg naar 'de top' (of in ieder geval naar succes) te vinden. Dit boek heeft me geleerd dat het helemaal niet zo erg is om nu nog niet te weten wat je precies wil, en dat het juist belangrijk is dat je zoveel mogelijk ervaringen opdoet om erachter te komen wat je wél leuk vind. Ook leerde het me dat falen echt niet het einde van de wereld is, en dat alles uiteindelijk wel een weg vindt - inderdaad een hele grote geruststelling na het nieuws over het opnieuw niet behalen van mijn scriptie.

Ja, On Top is absoluut een aanrader. Ikzelf heb het boek in razendsnel tempo gelezen (en ik lees echt bijna nooit) en ik heb méér dan vaak heel hard moeten lachen (oké, vanbinnen dan. In je eentje lachen is nog steeds een beetje awkward. I guess.) Een superfijn boek van een superfijne ondernemer dus, die ik het succes in de online wereld ook absoluut gun!

Related posts

8 reacties

 1. Ik heb al heel veel reviews gelezen over dit boek maar nooit had ik de neiging om hem te kopen, maar nu dat ik jou review heb gelezen wil ik hem stiekem wel een keertje lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah ik wil 'm zo graag lezen! ♡ Anna nooshin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Precies wat Brittany zegt... Ik heb ook al meerdere recensies gelezen en dit boek stond echt op mijn lijstje, maar nu ik jouw recensie heb gelezen, ben ik toch enthousiaster dan ik was!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond het ook echt een leuk boek, heel inspirerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het ook echt een leuk boek en vooral de foto's zijn zo mooi :) X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lijkt me een leuk boek.&Wat heb je een leuke blog, ik ga je volgen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een fijn artikel hierover! Ik wil hem nu eigenlijk nog sneller kopen, super leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik begon aan dit artikel en dacht later "nee, niet verder lezen, je moet het boek nog lezen, haha". Dus ik heb alleen het eerste deel en de laatste alinea gelezen! Tot nu toe vind ik het ook echt een heerlijk boek. Het leest makkelijk weg en ja, ook ik moet soms wel lachen om haar schrijfstijl! Ik ga snel het boek verder lezen!

  BeantwoordenVerwijderen