"Wat ga je doen als je klaar bent met school?"

Misschien wel de meest gestelde vraag van de afgelopen dagen en weken. Ik ben natuurlijk volop bezig om mijn scriptie te veranderen zoda...

Misschien wel de meest gestelde vraag van de afgelopen dagen en weken. Ik ben natuurlijk volop bezig om mijn scriptie te veranderen zodat ik deze op 30 september kan inleveren. Nu hoop ik natuurlijk héél erg dat 'ie nu wel wordt goedgekeurd en dat ik ook eindelijk van alle stress en onwetendheid af ben. Ik sluit het ergste nooit uit, natuurlijk. Maar de vraag wat ik ga doen als ik eenmaal klaar ben met school? Poeh..


Echt ie-de-reen die ik tegenkom stelt deze vraag tegenwoordig wel aan me. Het ergste vind ik nog dat ik me dan ontzettend onder druk gezet voel en 'm dan uit wanhoop niet beantwoord. Ja, een baan zoeken is natuurlijk vet logisch, maar de meeste mensen gaan er nu al vanuit dat je precies weet waar je terechtkomt als je eenmaal dat papiertje in je handen hebt. Was het maar zo makkelijk..

Ik besef me heel goed dat ik me eerst in een berg van vacatures en sollicitaties ga bevinden voordat ik uiteindelijk een plekje zal hebben dat volledig bij mij past. Hoe lang dat gaat duren, kan ik helaas niet zeggen. Het kan een week duren, maar ook 3 maanden. Ik bereid me in ieder geval voor op het ergste en ik neem mezelf voor dat ik mezelf ga bezighouden met het vinden van een eventueel bijbaantje, mocht het echt heel lang gaan duren.

Of ik carrieredruk voel? Ja, tegenwoordig wel. Nu die datum steeds dichterbij komt en iedereen in mijn omgeving er vanuit ga dat ik het deze keer wél haal, komt het 'echte leven' natuurlijk steeds dichterbij. Om mij heen zie ik mensen of andere bloggers die op dit moment bij héle leuke bedrijven stage lopen, maar de tijd van stages heb ik inmiddels gehad. Het echte leven op 21-jarige leeftijd, oeff.. Wat klinkt dat spannend! De druk om een baan of werkplek te vinden die voldoet aan alle factoren van succes ligt héél hoog. Waarom? Geen idee.. Misschien omdat ik mezelf nu eenmaal niet op kantoor een beetje zie sukkelen met cijfertjes en lastige data, maar mezelf vol passie aan iets zie werken en iets waar ik voldoening uit haal.

Wat die vraag zo irritant maakt, is naast het feit dat ik hem moeilijk durf te beantwoorden, het ook net zo laat lijken alsof ik niet weet wat ik wil. Alsof ik niet weet wat ik leuk vind. Natuurlijk weet ik wel wat ik leuk vind. En ik weet ook wat ik NIET leuk vind. Ik vind de journalistieke kant nog steeds aantrekkelijk, en het online/digital marketing-gebied waar ik mijn twee stages in heb gelopen was ook heel leuk om te doen. En natuurlijk het bloggen, of artikelen schrijven voor tijdschriften en daarbij mooie foto's maken is al sinds ik op de middelbare school zit een droom van me.

Voor mij is het ook lastig om van de mening "ik ga niet verder dan Rotterdam of Tilburg" af te stappen, die ik de afgelopen jaar zo koppig heb volgehouden. Stel ik vind mijn droombaan in Den Haag, Amsterdam of Utrecht. Dan zou het toch zonde zijn dat ik niet al die tijd kwijt wil zijn aan reizen? Daarom moet ik ook eens uit mijn comfort-zone stappen en gaan overwegen om uit huis te gaan. Want ook ik merk om me heen dat het tegenwoordig best raar is om nog thuis te wonen op mijn leeftijd. En dat begin ik nu ook steeds meer in te zien. Ik moet mijn ogen openen en mijn horizon verbreden.

Dit alles maakt het zeker niet minder lastig om een beeld van de toekomst te hebben en zien waar ik uiteindelijk terechtkom. Want dat kan ik niet weten en dat kom ik ook pas te weten als het eenmaal zo ver is. Ik snap de vraag van de andere kan natuurlijk ook, het is natuurlijk niet niks als je net afgestudeerd bent en in 'het echte leven' beland. Wat ik wel weet is dat ik me niets van iemand moet aantrekken en zeker zelf mag bepalen welke richting ik op ga. Ik zal allang blij zijn wanneer ik deze opleiding mag afsluiten en een nieuw hoofdstuk mag gaan beginnen! Let's do this :)

Related posts

17 reacties

 1. Ik gun het je zo ontzettend dat als je op 30 september je scriptie inlevert, dat je er dan ook gewoon van af bent en dat je een mooi cijfer terugkrijgt. :) Het is moeilijk om te plannen hoe je toekomst zal verlopen (of eigenlijk: dat gaat bijna niet), maar ik hoop echt dat je snel een leuke werkplek vindt, die echt bij je past.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. k weet zeker dat die 30 September wel wordt goed gekeurd, ik ga voor je duimen!! Ik hoop dat je leuk werk vind!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmmm..Heel erg herkenbaar, maar vergeet niet dat je iets moet doen voor jezelf en omdat jij dat wilt. Niet omdat anderen dat van je verwachten en omdat het zo 'hoort'. Ook al zou je tot je 40ste in huis willen wonen, is er niemand die je tegen kan houden. Laat alles op je af komen en maak je vooral niet te druk! T gaat allemaal goed komen! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop dat alles goed komt met je scriptie! Vast wel ;) En de toekomst moet je niet te veel plannen.. gewoon kijken wat er op je pad komt x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het ook zo bizar dat je op je 21e dan ineens klaar moet zijn voor de 'werk' wereld. Succes nog even en laat het inderdaad gewoon op je afkomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pfoeeeh ik begrijp je zo goed, ik ga dit jaar afstuderen en ik heb nu al dikke stress!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed geschreven! Wat ik sowieso al belachelijk vind, is dat er wordt gezegd dat iemand op een bepaalde leeftijd al ergens klaar voor moet zijn. Hoezo is dit leeftijdsgebonden en niet persoonsgebonden? Iedereen is toch anders? Ik ben ook 21, werk al fulltime en doe naast mijn werk een deeltijdstudie HBO Communicatie. Ik vind mijn werk nu heel erg leuk maar ben blij dat ik mijn ei ook kwijt kan in het bloggen. Als ik ben afgestudeerd (over een jaar) weet ik ook nog niet precies wat ik wil. Ik zie het wel, ik geloof dat uiteindelijk iedereen, linksom of rechtsom, toch wel op zijn/haar plekkie terecht komt. Maak je dus niet teveel zorgen, het komt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Komt allemaal goed jij kunt dat!! Ik doe op het moment al wat ik allemaal leuk vind bloggen, visagie en nagelstyliste <3

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Spannend he, al die nieuwe dingen en verwachtingen die op je af komen... Je moet gewoon lekker doen waar je je goed bij voelt! Succes nog met je scriptie. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo herkenbaar! Al zit ik nog maar in mn 3e jaar. Maar toch. Ik hoop dat je bij jezelf kunt blijven en op het gemakje kunt nadenken over wat goed voor je voelt. Succes nog even met je scriptie!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Spannende tijden zijn dit! Ik kan het mij nog zo goed herinneren. Ik studeerde vorig jaar september af! Succes nog even!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik stel die vraag ook heel vaak aan mensen die bezig zijn met afstuderen ;p ik denk dat ik gewoon ontzettend nieuwsgierig ben naar de toekomstplannen van iemand anders! Vaak zijn die heel erg ambitieus, en daar wordt je dat zelf ook van

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lastig hoor....maar ook leuk, want je weet nooit waar je terecht komt! Veel succes! x

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Alvast nog veel succes met je studies! Als het bij mij goed verloopt studeer ik in februari volgend jaar af. De mensen beginnen nu ook al te vragen wat ik zou willen doen. Net al jou vind ik het super irritant. Ik doe het liever stap per stap. En als je je droomjob tegenkomt in een verdere stad zou ik er het zeker op wagen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja heel herkenbaar!! Waarom is het zo belangrijk je hele toekomst al uitgestippelt te hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ooh, wat een herkenbare vraag! Eentje die mij ook al regelmatig wordt gesteld, terwijl ik dit jaar nog een masterstage doe. Het duurt dus nog even voordat ik klaar ben! ;) Ik vind het trouwens wel goed van jezelf dat je niet alleen duidelijk hebt wat je wél wilt, maar ook wat je níet wil! Ik ga voor je duimen dat jouw scriptie nu wordt goedgekeurd. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. First things, first. Tenminste dat lijkt me. Focus je eerst volledig op je scriptie en dan pas op wat je hierna kunt gaan doen. Ik ben ook best een eigenwijsje wat reizen betreft. Ik blijf het liefst tijdens mijn studie thuis wonen en vind stages en baantjes in de buurt. Succes nog met je scriptie, je kunt het! x

  BeantwoordenVerwijderen