Herkenbare dingen voor iedereen die in een kledingwinkel werkt

Nu ik inmiddels al mijn tweede baantje in een kledingwinkel heb, heb ik al de nodige vreemde zaken meegemaakt. Wat dacht je van mensen di...

Nu ik inmiddels al mijn tweede baantje in een kledingwinkel heb, heb ik al de nodige vreemde zaken meegemaakt. Wat dacht je van mensen die zonder schaamte het pashokje uit komen lopen in hun ondergoed, mensen die je 10 keer laten lopen voor een andere maat en uiteindelijk niets kopen en ook van die mensen die lekker alles in de paskamer laten hangen, want 'de medewerkers ruimen het wel op.' Dit en meer dingen die (volgens mij) zeker herkenbaar zijn voor iedereen die in een kledingwinkel werkt of heeft gewerkt!

De mensen die je 10 keer laten lopen om een ander model, maar uiteindelijk niets kopen
Je bent met dit type persoon zeker drie kwartier of een uur bezig. Ondertussen heb je al de hele voorraad aan broeken laten passen, maar iedere keer opnieuw lijkt er volgens de klant iets 'mis' te zijn. Na eindeloos lang zwoegen en een hele berg kleding verder, besluit de klant nonchalant te besluiten 'toch maar even verder te kijken.' Ugh.

Mensen die jassen passen met hun armen in de lucht
Oh ja, want als je een jas aan hebt loop je everywhere, any moment, any place, any time met je armen in de lucht alsof je keihard dansend op een festival staat. Nee, ik heb ze in het dagelijks leven nog nooit zo zien lopen hoor..

Mensen die letterlijk alles verkeerd terughangen
Yep, toegegeven: als ik een leuk t-shirt zie waarop ik aan het begin van de winkel op slag verliefd werd, maar dat die verliefdheid na 5 rondjes toch wel over blijkt te zijn, wil ik het shirtje ook wel eens ergens anders weghangen. Maar je hebt van die mensen, die leggen écht alles verkeerd weg. Herenbroeken op een damesbroeken-stapel of een t-shirt aan rek met jassen: alles komt voorbij.

Van die mensen die helemaal geen zin hebben om alles terug te hangen
Het is immers veel te veel moeite om je stapeltje net gepaste kleding aan een medewerker te geven om het op te ruimen. In je pashokje laten hangen is immers net zo makkelijk. Maar nee, wij moeten er aan het einde van de dag achterkomen dat het hele magazijn zich heeft verplaatst naar JOUW paskamer.

Mensen die in hun ondergoed het pashokje uitwandelen
Ja, I've been there. Zonder enige schaamte loopt dit type het pashokje uit om 'even' te kijken of hun vrouw of man toevallig in de buurt is. Want ja, hij/zij moet natuurlijk wel even die broek door een strenge keuring heen slepen, hij/zij is immers degene die er de hele tijd naar moet kijken. Uhm, jij bent toch degene die het draagt?

Mensen die aan jou vragen hoe iets staat
Awkwardness alert wanneer mensen aan jou als medewerkster vragen: 'En wat vind jij er eigenlijk van?' Vaak stamel je dan iets als: 'Ik vind het persoonlijk wel leuk staan,' maar maak je het politiek correct door er snel achteraan te zeggen 'maar je moet natuurlijk doen waar jij je het beste bij voelt!'

Jou als medewerkster wijsmaken dat het kledingstuk op de pop ECHT niet hetzelfde is als degene die je net aan hem/haar gaf
Ook deze discussie heb ik zelf al meerdere malen gehad. Wanneer je 's ochtends dat ene jasje aantrekt bij de paspop in de etalage, ben jij als verkoopmedewerkster natuurlijk compleet vergeten waar dat jasje vandaan kwam, uit welk rek je deze hebt gehaald en hoe deze eruit zag. Ooit gehoord van kleine kleurverschillen of lichtinval? Zucht..

Bezig zijn met sluiten, maar toch iemand binnen moeten laten die vraagt of we al gesloten zijn
Dit type mensen zijn zeker niet mijn favoriet. Ik vind het zelf bijna asociaal om een winkel 5 minuten voordat 'ie dichtgaat nog uitgebreid door te zoeken naar een perfecte jurk. Toch zijn er genoeg mensen die situatie 1 gerust overdoen op dit tijdstip en daarbij ook nog eens de hele winkel achterlaten als een zwijnenstal.

Mensen die maar liefst vier keer op dezelfde dag je winkel binnen komen, en vervolgens zelf niet meer weten hoe je ze moet begroeten
Tja, je hebt immers al drie keer op je allerbest 'goeiemiddag!' en 'tot ziens!' gezegd, en het wordt nu wel heel ongemakkelijk wanneer je dit voor de vierde keer moet doen - zonder maar een krimp te geven. Koop gewoon meteen de eerste keer iets in plaats van zo erg twijfelen dat je vier keer terugkomt..

Small talk aan de kassaWanneer de klant al een tijdje klaar staat om te betalen met hun pinpas of briefgeld en jij nog steeds bezig bent om alle 8 kledingstukken netjes op te vouwen én nog in tasjes te proppen, is het de uitgelezen kans voor small talk. Maar waar moet je het in godsnaam over hebben? Meest herhaalde verhalen zijn toch echt wel 'Druk vandaag hé!' en 'Wat een rotweer!'

Zo gewend zijn om kleding op te vouwen, dat je dit ook in andere winkels doet
Ook deze fase heb ik moeten doorstaan. In een winkel als Mango of Zara waar de sale eruitziet als een oorlogsgebied, kun je het niet laten om een aantal shirtjes of broeken 'mooi' neer te leggen. Puur uit gewoonte.

Related posts

10 reacties

 1. Heel herkenbaar dit, ik heb een tijd in een kledingwinkel gewerkt, maar maak mij ook wel eens schuldig aan dit soort praktijken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha leuk artikel mop. Al werk ik niet in een kledingwinkel snap ik precies wat je bedoeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha leuk artikel! En het klinkt herkenbaar ook al heb ik niet bij een kledingwinkel gewerkt haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, leuk artikel! Vooral dat laatste puntje. :') Ik heb maar een korte tijd in een kledingwinkel gewerkt, maar zelfs ik wil nog wel eens wat opvouwen in een winkel, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk artikel! Ik werk momenteel in de horeca en sta nog steeds versteld van hoe mensen zich soms kunnen gedragen tegenover personeel. Fijn om hier eens te lezen hoe het er aan toegaat in een kledingzaak :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het lijkt mij zo irritant als mensen kleding binnenste buiten aan de hangers hangen. Of broeken oprollen ipv vouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha heeel herkenbaar! Vooral die klanten die na sluitsingstijd nog vrolijk verder winkelen, irritant!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk artikel! Ohnee mensen die in hun ondergoed de paskamers uitkomen haha. Ik doe zelf weekendwerk bij Action en ik haat het echt als mensen spullen op de verkeerde plaats leggen.

  BeantwoordenVerwijderen