Je blog onderscheiden van de rest

Omdat mijn hele afstudeeronderzoek over het onderscheiden van een social media bureau gaat en ik hier de laatste tijd ook dagelijks mee bez...


Omdat mijn hele afstudeeronderzoek over het onderscheiden van een social media bureau gaat en ik hier de laatste tijd ook dagelijks mee bezig ben, ben ik bijna expert op het gebied van 'anders zijn dan de rest.' Wat mij de laatste tijd opvalt in de blogwereld, is dat er echt honderden - misschien wel duizenden? - lifestyle-, fashion- en beautyblogs zijn. Hoe onderscheid je je nu eigenlijk nog van de rest?

Alleen beauty, fashion en lifestyle?
Ik geef het toe hoor, mijn blog past ook voor zo'n 75% in het straatje 'lifestyle, beauty en fashion', al heb ik van begin af aan besloten om 'fotografie' en 'inspiratie' erachteraan te plakken. Waarom? Omdat fotografie mij al veel langer bezighoudt dan fashion of beauty en dat 'inspiratie' een perfecte uitlaatklep is om mooie posts in elkaar te zetten over verschillende onderwerpen. Ook vind ik het natuurlijk erg leuk om iedere maandag een stukje van mijn eigen persoonlijke leven te delen middels de welbekende 'photo diary'. Menig blog deelt dezelfde wekelijks terugkerende rubriek en alle Instagram snapshots vliegen je aan het begin - of juist aan het einde - van iedere week rond de oren.


Persoonlijk
Naast leuke vragenlijstjes, de nieuwste parfum, nagellak of lipstick, fashion-inspiratie, portretfoto's en productreviews probeer ik altijd mijn artikelen te schrijven met een persoonlijke draai eraan. Ik onthul wel eens karaktereigenschappen van mezelf, vertel mijn mening over dingen die ik heb meegemaakt of heb gezien of ik schrijf artikelen die herkenbaar zijn voor iedere 'twenty-something.' Het is een hele uitdaging om deze artikelen op een zo origineel mogelijke manier te schrijven, maar wanneer ze goed ontvangen worden geeft het stiekem wel een kick!

Sterktes
Iedereen die blogt heeft wel iets waarin hij of zij uitblinkt. Of je nu de beste kledingcombi's kan bedenken, de mooiste natuurfoto's kan schieten of de meest bijzondere make-uplooks kan creeren: gebruik het! Leg in je blog de focus op de dingen waar je goed in bent en waarover je ook met enthousiasme kan schrijven. Op deze manier kom je niet alleen geloofwaardiger over, maar ook je artikelen lezen fijner weg dan wanneer ze geforceerd geschreven zijn, Weet overigens ook waar je zwaktes liggen; ben je niet heel goed in jezelf prachtig opmaken en dit op beeld vast te leggen? Kies er dan voor om je blog hiermee niet te profileren.Huisstijl
Om je blog te onderscheiden van de rest, is het natuurlijk belangrijk om een eigen 'huisstijl' te ontwikkelen. Hiermee bedoel ik dat je lay-out, logo's en gebruik van tekst precies hetzelfde moeten uitstralen als wie jij bent en hoe jij je blog wil uitdragen. Wat ik persoonlijk het leukste vind, is dat dit ook doorgevoerd wordt naar social media kanalen, zodat het als het ware één geheel wordt: eigenlijk een soort stijl die zorgt voor herkenning dus!

Doelgroep
Bepaal bij het schrijven van ieder artikel welke doelgroep je wil aanspreken. Dit artikel wil ik bijvoorbeeld graag richten naar beginnende bloggers of de wat kleinere blogs die nog niet goed hun draai hebben gevonden in de blogwereld. Door je te richten op een specifieke groep mensen, wordt de kans groter dat je ook echt die daadwerkelijke mensen bereikt. Tips kun je bijvoorbeeld dus koppelen aan de beginnende blogger, terwijl de nieuwste lipstick van MAC gericht kan worden op beautybloggers en herkenbare artikelen gericht kunnen worden aan leeftijdsgenoten. Een doelgroep en publiek kiezen voor een veelzijdige blog is wat lastiger, maar zodra je je de focus legt op je sterkten heb je al snel je onderscheidende punt gevonden.

Concurrent (Goh, dit voelt echt alsof ik mijn scriptie aan het typen ben)
Met concurrenten bedoel ik natuurlijk je medebloggers die artikelen schrijven over ongeveer dezelfde onderwerpen als dat jij doet. Houd je 'collega's' dus goed in de gaten en probeer geen artikelen te maken die de rest al eens gepubliceerd heeft. Niets vervelender dan 10 keer een zelfde soort plog te zien van hetzelfde evenement. De uitdaging hierin is natuurlijk om razendsnel te zijn: wanneer je één van de eersten bent die iets over een onderwerp schrijft, zal jouw artikel vaker bekeken worden dan dat je de 10e persoon bent die erover schrijft.Maar vooral: love what you do & do what you love!
Het beste advies dat ik kan meegeven is natuurlijk om te blijven doen wat je leuk vind en het leuk vinden wat je doet. Niets is mooier om te zien dan bloggers die passie hebben voor hun hobby (of zelfs baan!) en artikelen te lezen die zij met plezier geschreven hebben. En gelukkig ben ik nog geen enkele blogger tegengekomen die geen passie heeft! <3

Related posts

29 reacties

 1. Goede tips en mooi geschreven! Jij gaat je scriptie wel halen <3!
  Liefs, Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit heb je erg mooi geschreven. Blijf uniek maar vooral jezelf. Oh en maak je geen zorgen hoor, jij haalt jd scriptie wel!

  Liefs, Brittany

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, heel mooi gezegd Brittany! En dankje voor het vertrouwen <3

   Verwijderen
 3. Heel goed artikel, ik doe nu de minor marketingcommunicatie dus ik kan deze dingen ook wel begrijpen! Jij haalt je scriptie vast wel hihi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aw dankje voor het vertrouewn! Succes met je minor nog, leuk onderwerp! <3

   Verwijderen
 4. Goed artikel, ik sluit me hier helemaal bij aan! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt een fijn artikel geschreven zeg. Je moet je unieke jou vinden en daar gebruik van maken. Wat tof trouwens dat je scriptie over het onderscheiden van jezelf gaat: lijkt mij heel interessant. Heel vele succes nog met je verdere scriptie natuurlijk, maar gaat denk ik helemaal goed komen. X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk artikel! Als jij je scriptie nu niet haalt, dan weet ik het ook niet meer hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een ontzettend sterk artikel! En je hebt helemaal gelijk. Je hebt niks aan kopiëren iedereen heeft zijn eigen kracht dus blijf gewoon jezelf en blink uit in de dingen waar jij goed in bent.

  Liefs.
  Kim

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede tips! Ik probeer me te onderscheiden door geen vaste dagen aan te houden met vaste artikelen en te schrijven over de dingen die ík leuk vind!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het is zo goed om je blog te onderscheiden, zeker nu er steeds meer bloggers komen, die afgaan op de fame en de gratis producten is het goed om je te onderscheiden en zo ook te laten zien dat je het echt serieus neemt en het ook voor je plezier doet ;)
  x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, bloggen moet vooral iets zijn dat je met plezier doet <3

   Verwijderen
 10. Die scriptie haal je wel makkelijk! IK vind dat je bij je blog vooral jezelf moet zin :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel sterk artikel! Het is inderdaad heel moeilijk om 'anders' te zijn dan de andere lifestyle, fashion, beauty blogs. Ik vind het daarom ook altijd heel leuk als mensen hun eigen leven erbij betrekken, zoals jij nu schrijft over je scriptie. Nog heel veel succes met de laatste loodjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind jezelf onderscheiden ook lastig, ook omdat ik die onderwerpen echt lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi geschreven Daphne <3 Je blog onderscheiden van de rest is inderdaad heel belangrijk voor een goede content en alles <3

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Helemaal mee eens, goed geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fijn artikel om te lezen, je hebt het heel goed geschreven! Hier heb ik zeker een paar tips in gevonden die ik nog beter moet toepassen op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen