Ik ben het zat!

Nee, de titel die je leest is geen variatie op de klassieker die rapper Ali B ooit maakte. De titel is het begin van mijn klaagrede. Het ...

Nee, de titel die je leest is geen variatie op de klassieker die rapper Ali B ooit maakte. De titel is het begin van mijn klaagrede. Het afstuderen, mijn scriptie en al het 'ge-onderzoek' is voor mij motivatie om dit artikel te schrijven. En laat dat nu net de enige motivatie zijn die ik op dit moment bij elkaar kan sparen..

Ik denk dat het voor 99% van mijn lezers wel duidelijk is dat ik een afstuderende HBO-er ben. Ik heb het er al vaak genoeg over gehad en zelfs mijn gezeur op andere blogs komt waarschijnlijk regelmatig op veel beeldschermen voorbij (sorry daarvoor!) De bemoedigende woorden dat het goed komt vind ik superfijn, maar het stukje geloven in mezelf is jammer genoeg nog ver te zoeken..

24 juni, 24 juni, 24 juni. De gevreesde datum van de deadline klinkt nog aardig ver weg met nog exact 3 weken en 6 dagen te gaan, maar ik weet dat deze weken voorbij zijn voordat ik het door heb. Ik voel op dit moment gewoon al dat er nog een hoop slapeloze nachten gaan komen, en vooral het idee dat ik nog zoveel moet doen maakt me echt niet heel veel rustiger.

Daar komt ook nog eens bij dat hoe langer ik naar mijn scriptiedocument staar, hoe minder ik er zelf van ga begrijpen. 'Wat onderzoek ik nu eigenlijk? Met welke reden onderzoek ik dit nu eigenlijk? Is dit wel relevant?' zijn vragen die ik misschien wel 5 keer per dag de revue laat passeren. En aan de gesprekken die ik tegenwoordig overal waar ik ben in mijn hoofd voer is echt geen touw aan vast te knopen. 

Qua begeleiding verdient mijn school ook absoluut geen podiumplaats. Eens in de zoveel tijd is er een bijeenkomst op school, waar vervolgens helemaal niet diep wordt ingegaan op inhoudelijke vragen. Het jammere is ook dat er sinds een aantal jaren geen één-op-één begeleiding meer blijkt te zijn. Omdat het onderwerp van mijn onderzoek ook nog eens bijzonder specifiek is, is er ook vrijwel niemand die me precies kan vertellen wat relevant is in mijn onderzoek - want ja, zelfs dat weet ik de laatste tijd even niet meer.

Je kunt dus gerust stellen dat ik het echt he-le-maal zat ben. Ik ben geen voorstander van gezucht, gesteun en geklaag, maar voor mij was dit even onvermijdelijk. Bloggen en schrijven blijft immers één van mijn grootste uitlaatkleppen. En vooral omdat een aantal van mijn volgers ook in hun afstudeerperiode zaten (of nog zitten) geeft me dat enigszins motivatie. Ik word altijd vrolijk als ik op een blog lees dat iemand eindelijk haar scriptie heeft ingeleverd en nu echt even kan genieten van de rust. Dat zorgt er alleen nog maar meer voor dat ik toe kan leven naar straks..

Ik moet bij dit verhaal dus ook toegeven dat ik het hele 'afstuderen' erg heb onderschat. Natuurlijk dacht ik niet dat het zomaar een verslagje was, maar als ik begin over de theorie en de verantwoordingen die je bij zo'n onderzoek erbij moet halen, zou ik volgende week nog niet uitgepraat zijn. Alles moet een reden hebben en alles moet een verband hebben met iets, en laat dat nu net iets zijn waar ik echt niet goed in ben. Hoe veilig alles al die jaren voelde in groepsprojecten, hoe lastig het eigenlijk is als je het in je eentje moet oplossen. 

Maar goed, na al het negatieve wil ik ook - zoals het hoort - met iets positiefs eindigen. Ik heb mezelf voorgenomen dit artikel opnieuw te lezen op de 24e. Dat is het moment dat ik - hopelijk - opgelucht adem kan halen, dat ik het tastbare rapport heb in kunnen leveren en de vrijheid heb kunnen vieren met een goede vriendin. Ik hoop dan weer lekker mezelf te kunnen zijn, te genieten van iedereen en alles om me heen, zonder zorgen te kunnen afspreken en vooral weer het bloggen op te kunnen pakken. Dat ik weer zonder zorgen kan dagdromen en kan toeleven naar de vakantie.

Zo. En nu weer verder staren naar dat document..

Related posts

30 reacties

 1. Ik heb zelf nog geen scriptie moeten schrijven, dat komt nog. Ik weet dat het nu geen nut heeft om te zeggen alles komt goed, maar JIJ kunt het! Echt waar. De 24e kan je trots zijn op de scriptie die je hebt ingeleverd en dan kun je genieten. De beste tip die ik je kan geven is om alles even op een rijtje te zetten qua scriptie. Misschien zit je er te dicht op en moet je even afstand nemen en er vanaf die positie naar kijken. Ik hoop dat het lukt meis!
  Liefs, Iris

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een superlieve reactie Iris, doet me echt heel veel goeds. Dat op een rijtje zetten is na 10 keer nog steeds niet helemaal gelukt. Heb altijd het gevoel dat ik 'maar iets doe.' Dankjewel voor het vertrouwen <3

   Verwijderen
 2. Ik doe zelf een MBO opleiding dus ik hoef dat allemaal niet te doen maar ik kan mij echt voorstellen dat het killing is. Onthoud wel dat school op de 1e plaats komt en blog 2e. Dat vind ik zelf tenminste haha. Nog heel veel succes met je scriptie! Zet 'm op!

  Liefs, Brittany

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die prioriteit vind ik inderdaad lastig, dus misschien had ik dit ook wel even nodig! <3

   Verwijderen
 3. Ah, ik ben gelukkig nog niet zo ver dat ik zelf een scriptie moet maken, maar ik weet dat je het kan! <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat dat nog wel een tijdje gaat duren voor je! Superbedankt voor het vertrouwen <3

   Verwijderen
 4. Je kan het! Nog even volhouden en doorzetten. Uiteindelijk zal je blij zijn dat je niet opgegeven hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Héél herkenbaar! Vorig jaar zat ik in hetzelfde schuitje omtrent het afstuderen van mijn WO-bachelor. En ook dit jaar ben ik weer aan het zwoegen en zweten op mijn onderzoek voor de master. Buuuh! Maar je weet waar je het voor doet! :) So, go for it!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat hebben we het toch vreselijk zwaar af en toe! Echt knap dat je dit voor de tweede keer aan kunt, succes <3

   Verwijderen
 6. Ik ga volgend jaar pas afstuderen, maar ik geloof helemaal dat het zo gruwelijk is. Comee on!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik het zo hoor en lees bij vele lijkt het mij vreslijk om een scriptie te moeten schrijven, blegh! Nog even doorzetten meid het is bijna 24 juni..... en staar niet teveel naar dat document vertrouw op jezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pff, een scriptie lijkt me echt heel zwaar! Veel succes nog, you can do it! <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook een heel stuk zwaarder dan ik me ooit had kunnen bedenken! Dankjewel <3

   Verwijderen
 9. Het is soms heel lekker om even te klagen. Ik kan mij eigen niet voorstellen hoe dit moet zijn voor je, maar het lijkt me heel pittig. Heel veel succes! liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ohh ik heb echt zó geen zin in afstuderen wanneer ik dit lees.. wat een hel moet dat zijn zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I feel you! Zelf moest ik mijn scriptie 26 mei inleveren en het was echt een opluchting. Komt goed meid, nog maar eventjes en je hebt heerlijk veel vrijheid! x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aaah ik vind dat zo fijn om te lezen, dat is echt nog maar twee daagjes geleden dus, wauwie! I can't wait <3

   Verwijderen
 12. Je kan het! Ik zit dan nog wel in jaar 2 maar heb nu ontzettend veel verslagen die nog af moeten. Ik staar er ook al 2 uur naar en het lukt niet. ARGH. Bijna vakantie. Nog even volhouden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aaaah het lukt je wel meis, ook even doorzetten inderdaad!

   Verwijderen
 13. Begrijp dat je er klaar mee bent, nog even doorzetten en dan is het klaar en dan kan je ervan genieten en erop terug kijken dat je het toch maar even hebt gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik begrijp je frustraties goed! Het lijkt me ook zo veel werk! Heel veel succes. Het klinkt heel cliché, maar het is een kwestie van doorzetten! Ik weet dat je het kunt!

  BeantwoordenVerwijderen