Tips voor je reisje naar de Côte d'Azur

Heb je binnenkort een reisje naar de Franse Riviera op de planning staan? Lucky you! Deze azuurblauwe kustlijn in het meest zuidoostelijke p...

Heb je binnenkort een reisje naar de Franse Riviera op de planning staan? Lucky you! Deze azuurblauwe kustlijn in het meest zuidoostelijke puntje van Frankrijk heeft een hoop te bieden. Van kleurrijke steegjes, uitgerekte kiezel- en zandstranden tot luxueuze jachthavens en middeleeuws-uitziende dorpen. Ideaal voor iemand die citytrippen graag combineert met lekker chillen op het strand. Ik ben nét terug van een paar dagen Côte d'Azur en hoewel ik vanwege het wisselvallige weer helaas geen stranddagen gepland had, heb ik wél een aantal do's en don'ts voor jouw aankomende reis op een rij gezet. Je checkt ze hier!

Kies één thuisbasis
Het is niet nodig om een hotel of Airbnb te boeken in iedere stad of elk dorpje dat je wil bezoeken. Kies daarom één 'thuisbasis' uit en reis vanuit daar verder met (huur)auto, trein of bus. Wij verbleven zelf in Nice, een gezellige en mooie kustplaats met prima trein- en busverbindingen naar bijvoorbeeld Monaco, Cannes of Menton.Regenachtig weer? Boek een parfum workshop!
Helaas hadden wij geen geluk met het weer. Het bleek een grote uitzondering te zijn dat het dagen achter elkaar flink bewolkt was en regende aan de Franse kust. Dat vroeg om enige creativiteit en na een beetje speurwerk kwamen we terecht bij een parfumworkshop. Zo'n workshop is ook te volgen in Grasse of Éze, maar wij namen deel aan de parfumworkshop bij Molinard in Nice.

In groepjes van maximaal 15 personen krijg je uitleg over het maakproces en vervolgens mag je zelf aan de slag met het ontwikkelen van je eigen geur. De workshop is wel vrij kort, want in slechts één uur moet je een paar geuren voor de basis, hart en top van je parfum hebben gekozen. Uiteindelijk mag je je zelf gecreëerde parfum mee naar huis nemen, én je hebt weer een uurtje regen ontweken. Win-win, toch?

Het openbaar vervoer: kies verstandig
Hierboven had ik het nog over de goede trein- en busverbindingen tussen Nice en andere steden en dorpen aan de Côte d'Azur. Maar wees gewaarschuwd: het openbaar vervoer kan ontzettend druk zijn! Toen wij op dinsdagochtend een trein naar Éze wilden nemen, kwamen we terecht in een blik sardientjes en was het echt maar hopen dat niemand onwel werd.

Iets later ontdekten we dat er ook bussen gaan in oostelijke richting van Nice dat vooral busnummer 600 meevalt per drukte (vertrekt van Square de l'Escadrille Normandie-Niemen). Met de bus doe je er wel langer over dan met de trein; zo is Menton bijna 1,5 uur en met de trein is dit iets meer dan een halfuur. Dus kortom: een meest ideale optie qua openbaar vervoer is lastig te benoemen, maar kies vooral voor de wat rustigere tijdstippen om te reizen!Éze met de trein én de bus
Toch nog even over het openbaar vervoer. Als je de trein neemt naar Éze, sta je nog niet direct in het middeleeuwse dorpje. Dat bevindt zich namelijk op een berg waar je met een bus heen reist. Helaas rijden deze bussen niet vaak, en toen we met zeker 30-40 personen bij de bushalte stonden te wachten, bleek later ook nog eens dat de bus veel te klein was voor het aantal passagiers. Resultaat: mensen begonnen Ubers te boeken, en ook wij deelden er een met andere toeristen. Het is dan wel wat duurder, maar als je de prijs kunt delen scheelt het al een beetje. Het was in ieder geval een kleine pleister op de wond van een uur wachten totdat een (te kleine) bus kwam opdagen.Ben je maar een paar dagen in Nice? Kies dan 3 of 4 andere plekken om te bezoeken
Wij waren ongeveer 5,5 dag in Nice en wilden naast deze stad ook wat andere plekken bezoeken. Je hebt een hoop keuze. Antibes, Cannes, Monaco, Éze, Villefranche-sur-mer, Menton, Ventimiglia (Italië), Saint-Paul-de-Vence, Grasse, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Verblijf je voor langere tijd aan de Franse kust, dan kun je wat meer van deze plekken bezoeken. Verblijf je voor een paar dagen, dan is het dus verstandig om er een paar uit te kiezen.

Wij besloten op onze aankomstdag en eerste volle dag in Nice te blijven. De oude stad, de pleinen en de Promenade des Anglais heb je in principe in één dag wel gezien. De volgende dag gingen we naar Éze, waar je ook 1 of maximaal 2 uur spendeert. De dag erop stond Monaco op het programma, waar je met een middagje rondlopen de belangrijkste trekpleisters hebt gehad (en trust me: voor je portemonnee hoef je echt geen hele dag in Monaco te zijn). De kortere tijdsduur geldt ook voor Menton en Villefranche-sur-mer: beide relatief kleine dorpjes die je met een wandeling, wat winkeltjes bezoeken, foto's maken en een lunch ook hebt gezien. Je kunt er natuurlijk ook nog een paar uurtjes strand aan vastplakken, maar helaas troffen wij het niet met het weer en keerden we wat eerder terug naar Nice. Reserveer, reserveer, reserveer (of sta op tijd in de rij)
Wil je lekker eten in Nice (of ergens anders), zorg dan altijd dat je op tijd reserveert. Eén restaurant heb ik zelfs 3 weken voor onze reis gereserveerd, omdat ik via social media begreep dat dit een erg populaire plek is. De andere restaurants reserveerden we online of liepen we langs tijdens het verkennen van de stad. Je hebt ook restaurants die niet werken met reserveringen, maar juist met een wachtrij bij openingstijd, bijvoorbeeld La Voglia of La Favola. Gelukkig zijn beide restaurants groot, maar houd wel rekening met een korte wachttijd als je hier graag wil eten.

Van vliegveld Nice naar het centrum
Mijn bad habit is dat ik altijd een taxi neem naar mijn hotel of Airbnb zodra ik aankom op een bestemming. Ook nu deden we dat weer, maar toen we meer dan 40 euro moesten afrekenen voor een taxiritje van een kwartier, wilde ik dat echt niet een tweede keer doen. Daarom zocht ik voor de terugweg uit hoe je van het centrum naar het vliegveld reist met het openbaar vervoer. Wat bleek? Makkelijker dan ooit. Met de (deels) ondergrondse tram via Garibaldi/Le Chateau reis je met tramlijn 2 gemakkelijk naar Terminal 1 of 2 van het vliegveld. En dat voor nog geen twee euro!Uitkijkpunt Nice
Er zijn twee plekken in Nice die een mooi uitzicht geven over de stad, de zee, het strand en (in de verte) het vliegveld. Beide locaties geven een soortgelijk uitzicht, maar de ene is wat hoger dan de ander. De eerste is als je de gehele Promenade des Anglais afloopt richting de letters 'I Love Nice'
De andere is bovenop Colline de Chateau, waar je zowel met trappen als een gratis(!) lift heen kan. Veel mensen zien de lift over het hoofd, maar als je onderaan de trappen naar links loopt zie je de ingang zitten. Beide uitkijkpunten zijn gratis te bezoeken. 

Related posts

0 reacties