Eten, slapen & doen in Lissabon

Alweer een paar weken geleden ging ik een paar dagen naar Lissabon, precies één jaar nadat ik de Portugese stad voor het eerst bezocht. Waar...


Alweer een paar weken geleden ging ik een paar dagen naar Lissabon, precies één jaar nadat ik de Portugese stad voor het eerst bezocht. Waar het toen lekker zonnig was, viel de regen deze keer met bakken uit de hemel. Maar dat maakte het niet minder leuk! Mijn eet-, slaap-, en doe-tips voor Lissabon heb ik vandaag op een rij gezet!


Eten



La Squadra
Tijdens ons verblijf in Lissabon wilden we op de avond dat we arriveerden niet al te ver lopen voor een restaurant. We kwamen terecht bij het Italiaanse restaurant La Squadra, onderdeel van My Story Hotel Figueira en op slechts een paar stappen van ons eigen hotel. De inrichting is supermodern en op de kaart staan een aantal vis- en vleesgerechten, maar natuurlijk ook pasta's en pizza's. Aanraders: de roast chicken en black cuttlefish tagliolini én de pistachio panna cotta. Leuk extraatje: we kregen 15% korting omdat we in een ander My Story hotel verbleven.

La Squadra
Praça da Figueira 2
1100-159, Lisboa



La Vita é Bella
Ondanks dat je in de omgeving van de Santa Justa-lift langs veel restaurants loopt waar je door opdringerig personeel naar binnen wordt getrokken, is dat bij La Vita é Bella niet zo. Het is een schattig Italiaans restaurantje met een gezellige sfeer en súpervriendelijk en behulpzaam personeel. Wij kozen een pappardelle pasta en pizza calzone, die beide heerlijk waren. Ook het gedeelde toetje, de millefoglie, was voortreffelijk. La Vita é Bella is wat mij betreft een pareltje in de Rossio-buurt.

La Vita é Bella
Rua da Prata 113
1100-414, Lisboa

Chapitô à Mesa
Tijdens een vorig tripje aan Lissabon ben ik al eens gaan eten bij Chapitô à Mesa, en omdat die keer zo goed bevallen was, besloten we hier weer heen te gaan. Het is een bijzondere locatie waar ook geregeld leerlingen van de circusschool aan het trainen zijn. In tegenstelling tot de vorige keer, verwees het personeel ons nu naar het restaurant boven. Daar kregen we een kaart te zien die heel anders was dan we op internet hadden gezien. Wat bleek? Chapitô bestaat uit twee gedeeltes met ook twee aparte keukens. Het benedengedeelte - in de circustent - heeft een minder prijzige en meer toegankelijkere kaart, en boven betaal jet iets meer, maar heb je ook een prachtig uitzicht. Wij vroegen aan het personeel of we toch beneden plaats mochten nemen en na wat overleggen kon dit alsnog. Als hoofgerecht namen we de kabeljauw, waar je ook een salade bij geserveerd krijgt. De porties waren enorm, en de bijbestelde frietjes (die niet eens nodig waren) waren heerlijk.

Chapitô à Mesa
Rua Costa do Castelo 7
1149-079, Lisboa

Slapen


My Story Hotel Tejo
Een dikke aanrader om te overnachten tijdens een paar dagen Lissabon is in één van de My Story Hotels. Wij verbleven in My Story Tejo, dat in een zijstraatje van Praça da Figueira zit: absoluut een toplocatie! Aan het plein zit tevens een andere vestiging, namelijk My Story Figueira. Wij kregen tijdens ons verblijf in My Story Tejo een kamer op de bovenste verdieping, waardoor je helemaal geen last hebt van de drukte buiten. De kamer zelf beviel ontzettend goed, was schoon en ruim en had een fijne badkamer met gigántische douche. Het ontbijt had ook voldoende keuze: verschillende broodjes en beleg zoals kaas, spek, ham, en jam. Maar ook yoghurtjes, sappen, koffie/thee, fruit en andere zoetigheden waren er in overvloed. Eén klein minpuntje was dat het hotel zich in twee gebouwen bevindt, dus als je op de bovenste verdieping zit, heb je twee liften nodig om daar te komen. En laat het gebouw nu net maar 1 liftje hebben, waardoor je soms wat langer moet wachten. 

My Story Tejo
Rua Condes de Monsanto 2
1100-159 Lisboa


Doen



LX Factory
Onder de Ponte 25 de Abril bevindt zich LX Factory, een culturele hotspot die is opgezet op een industrieterrein. Verwacht kunst en streetart, concept stores met sieraden, kleding en unieke gifts en veel verschillende bars en restaurantjes. Ook de bekende boekenwinkel Livraria Ler Devagar bevindt zich hier: die moet je écht gezien hebben. Je kunt bij LX Factory prima een middagje doorbrengen en het combineren met bijvoorbeeld Belém, dat een paar bushaltes verderop ligt. Aanrader voor een hapje of drankje is Beer's. Hier kozen wij 3 verschillende tapasgerechtjes uit die we met elkaar deelden en die waren héérlijk.

LX Factory
Rua Rodrigues de Faria 103
1300-501, Lisboa 

Castelo de São Jorge
Voor een adembenemend uitzicht over de stad móet je eigenlijk wel naar Castelo de São Jorge. Je kunt de kasteelmuren zien als je op Praça da Figueira staat, en vanaf daar wandel je in ongeveer 15 minuutjes naar boven toe. En ja, die weg is steil. We kwamen er later achter dat er ook een lift te nemen is die je op het steilste stuk naar boven brengt. Eenmaal binnen heb je dus een prachtig uitzicht over Lissabon, de Ponte 25 de Abril en de Taag. Vanwege het mindere weer hebben we een snel rondje gemaakt over de kasteelmuren en -ruïnes, maar kwamen we erachter dat er verder niet heel veel meer te zien is. Verwacht dus geen paleis met mooie kasteelruimtes, maar voor het uitzicht alleen is het zeker de moeite waard.

Castelo de São Jorge
Rua de Santa Cruz do Costelo
1100-129, Lisboa

Pastéis de Nata of Pastéis de Belém eten
Dé lekkernij van Lissabon is toch wel de pastéis de nata (of Belém). Bij vrijwel iedere bakkerij en ook in heel veel café's kun je deze bekende zoetigheid krijgen. Voor het oorspronkelijke recept kun je het beste naar Pastéis de Belém in Belém gaan. Je kunt ze hier zelf afhalen, maar ook plaatsnemen in het restaurant. Verwacht geen hele sfeervolle bedoeling, want het is hier echt 'eten bestellen, opeten en weer weg.'

Pastéis de Belém
Rua de Belém 84 92
1300-085, Lisboa

Mosteiro dos Jerónimos
Als je met de trein naar Belém reist, kan een bezoek aan Mosteiro dos Jerónimos eigenlijk niet ontbreken. Ondanks de regen stond er buiten al een rij. Maar: de rijen die buiten staan zijn voor zowel de kerk, die gratis is, als voor het klooster, waar je voor moet betalen. Het 16e-eeuwse klooster met manuelijnse architectuur zelf is prachtig. Je kunt er een rondje boven en beneden lopen en het is een plek waar je hele mooie foto's kunt maken. Onthoud wel dat je hier geen uren hoeft rond te lopen, dus je kunt deze toeristische trekpleister prima combineren met andere activiteiten in Belém.

Mosteiro dos Jerónimos
Praça do Imperio
1400-206, Lisboa (Belém)



Foto's maken bij de Fado Vadio muur en Ascensor da Bica
Voor wat fotomomentjes kun je in Lissabon ook goed je hart ophalen. Naast dat je heerlijk kunt verdwalen in de wijk Alfama en zo de mooiste plekken tegenkomt, zijn er ook twee plekken waar je wat gerichter naartoe kunt wandelen voor een foto. Dit zijn de Fado Vadio muur en de Ascensor da Bica. De eerste is een gigantische muurschildering die een ode brengt aan het bekende Portugese muziekgenre. Perfect om even voor te poseren! De tweede is de gele kabeltram (niet te verwarren met tram 28) die op veel magneten afgebeeld staat. De Ascensor da Bica rijdt op en neer op de steile Rua da Bica de Duarte Belo en is tegelijk hartstikke fotogeniek :-)

Mural Graffiti Fado Vadio
Escadinhas de São Cristóvão 14
1100-213, Lisboa


Ascensor da Bica
Rua de São Paulo 234
1200-109, Lisboa

Related posts

0 reacties