Tips voor een vakantie op Sicilië

Afgelopen donderdag kwam ik terug van een heerlijk weekje Sicilië. Ik was nog niet eerder op dit Italiaanse eiland geweest, maar het stond ...


Afgelopen donderdag kwam ik terug van een heerlijk weekje Sicilië. Ik was nog niet eerder op dit Italiaanse eiland geweest, maar het stond wel hoog op mijn bucketlist. Tijdens dit weekje heb ik een aantal tips verzameld die handig kunnen zijn voor je vakantie. Ga jij op reis naar Sicilië? Lees dan verder!

Vliegen op Catania of Palermo
Vanaf Rotterdam gaan er vluchten naar Palermo (Noordwesten van het eiland) en vanaf Amsterdam en Eindhoven naar Catania (Oosten van het eiland). Toen ik de vliegreis naar Sicilië ging boeken, bleek dat de vluchten naar Catania goedkoper waren. Natuurlijk blijven de prijzen afhankelijk van de periode waarin je vliegt. Een ander voordeel van vliegen op Catania: deze stad ligt dichtbij de vulkaan Etna, waardoor je dus gemakkelijker een dagtripje hierheen kunt boeken (hebben wij uiteindelijk niet gedaan in verband met de tijd). Wil je toch een tripje maken naar Palermo? Lees de tip hieronder :-)

Met de bus naar Palermo
Een hele week in Catania zagen wij niet zo zitten, dus zochten we uit hoe we alsnog in Palermo konden komen. Het bleek nog best lastig, want via Google kom je terecht op een hoop websites die allemaal wat anders zeggen. Toch lukte het uiteindelijk: vanaf het centrale busstation of het vliegveld van Catania kun je met de busmaatschappij 'SAIS' voor een enkeltje van € 14,- per persoon naar Palermo. De busreis duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur en is wat mij betreft prima te doen. Bussen vertrekken vrijwel ieder uur en soms zelfs ieder halfuur. Zorg er wel voor dat je van tevoren je kaartje online koopt via
deze link. Mis je de bus? Dan is je kaartje ook gewoon geldig voor de volgende bus.

Ga je toch liever met de trein? Dan duurt je reis wel wat langer, namelijk zo'n 4 tot 5 uur. 

Naar het strand in Catania of Palermo
Stranden genoeg op het eiland, zou je denken. Dat is misschien ook wel zo, maar verblijf je in een (grotere) stad als Palermo of Catania, dan zul je toch iets verder moeten reizen voor het strand. Er zijn verschillende bussen die je richting het strand brengen, wat vaak ook nog de meest betaalbare optie is. Ubers zijn helaas nog erg schaars op het eiland, en de taxiprijzen zijn ook niet mis. Toch geen zin om de rit naar het strand te maken? Dan kun je in ieder geval in Catania ook een duik nemen bij Lido Bikini Beach. Let wel: je betaalt hier 12 euro per persoon voor een strandbedje. Wel kun je hier zo lang liggen als je wil en mag je ook gebruik maken van het (kleine) zwembad. Wat drinken, snacks en iets te lezen mee en het is hier prima vol te houden!

Met de trein naar Taormina
Verblijf je in Catania? Bezoek dan ook zeker het pittoreske dorpje Taormina. In drie kwartier sta je voor € 4,60 aan de voet van de heuvel van Taormina. Je moet hier nog wel even de bus naar boven nemen, maar ook dat kost helemaal niets. Is toch net wat fijner dan de taxi's die je voor € 15,- naar boven brengen. Verwacht veel toeristen, hogere (terras)prijzen, maar ook mooie uitzichten en schattige straatjes waar je lekker kunt verdwalen. Absoluut de moeite waard om hier een middagje heen te gaan!

In het openbaar vervoer zijn FFP2f mondmaskers verplicht
Op het moment van schrijven (16 augustus 2022) zijn FFP2-mondmaskers op Sicilië nog verplicht in bussen en treinen. Het is zelfs zo dat in de bus van station Taormina naar het centrum een aantal mensen werd geweigerd omdat zij een 'wegwerp'-mondkapje droegen. Gelukkig kun je op veel stations/stationscafé's zo'n speciaal FFP2-mondkapje kopen. 

Onderhandel goed over taxiprijzen
Hoewel Uber nog schaars is op het eiland, rijden er genoeg taxi's rond die je van A naar B kunnen brengen. Maar let wel op de prijzen die ze vragen: wij maakten mee dat we voor een ritje van 5 minuten (met bagage) € 20,- moesten afrekenen, terwijl wij dachten dat er € 10,- was afgesproken. Bespreek dus vooraf de prijs (eventueel per persoon en met/zonder bagage) voor je taxirit, zodat je daarna niet voor verrassingen komt te staan. Neem ook voor de zekerheid cash geld mee, aangezien je niet overal kunt pinnen.

Ben jij al wel eens op Sicilië geweest?

Related posts

0 reacties