5 tips om te beginnen met sporten

Sporten: voor de één dagelijkse routine, voor de ander een ware hel. Ik bevind me meer bij die laatste groep dan bij die eerste, al probee...

Sporten: voor de één dagelijkse routine, voor de ander een ware hel. Ik bevind me meer bij die laatste groep dan bij die eerste, al probeer ik daar sinds kort verandering in te brengen. Aangezien sportscholen (nog) niet open zijn, ben ik thuis aan de slag gegaan. Hoe dat ging? Dat lees je vandaag.

Start met een beginners-workout
Ik was een aantal weekjes geleden vastberaden me helemaal te storten op de thuis work-outs. Buiten hardlopen had ik het begin van de coronaperiode weer eens geprobeerd, maar het huilen stond me daarbij nader dan het lachen. Op zoek via YouTube dus! Ik typte letterlijk de woorden 'beginner workout' in en kwam toen terecht op o.a. de video's van Pamela Reif. Oké, helemaal aan het begin kon ik amper de helft van zo'n work-out volhouden, maar in week 3 lukte het me wel! Je kunt het 'volhouden' langzaam opbouwen door bijvoorbeeld in het begin wat vaker een rustpauze te nemen, of de oefeningen wat te vergemakkelijken waardoor het minder inspanning kost. Of, als een oefening te moeilijk is, deze vervangen voor eentje die je wel goed afgaat. Uiteindelijk kun je telkens een stapje verder gaan, en voor je 't weet kun je de volle 15 of 20 minuten aan één stuk bewegen en misschien zelfs een aantal work-outs combineren met elkaar!

Snack gezond 
De combinatie van op mezelf gaan wonen én een hele periode thuiswerken zorgde er in het begin voor dat ik amper kon stoppen met snacken. De snoep- en chipsla was immers binnen handbereik en 's avonds kon ik niets anders dan na een lange dag achter de computer op de bank ploffen. Maar er is zóveel lekker fruit (aardbeien, meloen, frambozen, helloooo!) dat je kunt snacken in plaats van chips of chocola! Dat laatste neem ik mezelf niet helemaal af hoor, maar ik doe het wel meer met mate nu. En waar ik in het begin ontzettend moe was - juist doordat ik vaak op de bank hing - en er op vrijdagavond echt niet aan wilde denken nog iets te ondernemen, heb ik veel meer energie sinds ik die work-outs doe en kan ik gerust om 21.00 nog afspreken :-)


Lekker wandelen
Iets dat ik de afgelopen periode heb (her)ontdekt is wandelen. In het begin van de thuiswerkperiode deed ik het niet, toen een hele tijd wel, toen weer een tijdje niet en sindskort plan ik steevast een uur in mijn agenda om buiten te gaan wandelen. Van tevoren bedenk ik welke richting ik ongeveer op wil en ter plekke bedenk ik welk straatje ik in wandel en of ik onderweg nog iets nodig heb (stad, supermarkt, noem maar op). De tijd gaat daarnaast extra snel als je je wandeling doet tijdens werk-belletjes, maar je oma of een goede vriendin bellen kan natuurlijk ook! Als het precies in dat uurtje in mijn agenda pijpenstelen regent, doe ik overigens wel een thuis work-out.

Heb geduld
Ja, ook ik raak weleens gefrustreerd als ik na het sporten niet direct resultaat zie. Maar de kunst is juist om écht geduld te hebben. Zelf geloof ik niet zo in die 'in 1 week een strak lijf'-achtige theorieën, maar ik denk dat routine op langere termijn wel wat gaat opleveren. En dat ik dus over een maand of 2 wel resultaat ga zien. Ik moet mezelf dus nog wat extra tijd gunnen én de work-outs goed vol blijven houden.

Dans work-outs
Misschien komt dit omdat ik dus zo'n lange periode heb gedanst, maar als ik een dans work-out doe, heb ik helemaal niet het gevoel dat ik sport. En dat terwijl je wel degelijk een bepaalde conditie opbouwt bij het doen van al die danspasjes achter elkaar. Wil je kracht en dans combineren? Dan hebben bijvoorbeeld Pamela Reif als het kanaal MadFit verschillende 'dansroutines' bedacht waarbij je ook oefeningen als de mountain climber en squats uitvoert. Twee vliegen in één klap dus :-)


Sport jij weleens?

Related posts

0 reacties