Carnaval 2018

Vanaf vanavond duik ik weer de stad in om het jaarlijkse carnavalsfeest bij te wonen. Een aantal dagen lang staat voor mij dan ook in het ...

Vanaf vanavond duik ik weer de stad in om het jaarlijkse carnavalsfeest bij te wonen. Een aantal dagen lang staat voor mij dan ook in het teken van lekker gek doen, m'n gekste outfit uit de kast trekken en vooral heel veel plezier hebben. Mijn planning voor de aankomende dagen lezen jullie vandaag!

Wat?
Oké, ik zal in het kort uitleggen hoe carnaval in Roosendaal eraan toe gaat. Vorig jaar, op carnavalsdinsdag 2017, werd het motto van 2018 bekend gemaakt. Yup, ieder jaar hebben we een ander thema en deze keer sloot 'ie geheel aan op het 750-jarig bestaan van de stad: 'Das m'n stadje' (leuk weetje: het motto bestaat elk jaar uit 11 letters, want 11 is het 'gekkengetal'). Het is inmiddels nu al een paar weken in het weekend feest, maar officieel begint de èchte carnaval pas morgenavond. Maaaar zoals ieder jaar zijn vanavond ook al 'n aantal café's geopend waar je kunt gaan carnavallen en vind ik het vooral fijn dat het dan nog niet overdreven druk is. Vrijdag is dus 't eerste avondje en zaterdag is bij ons de optocht (alleen vaak mis ik die omdat ik nog in dromenland ben :P). Zondag is de welbekende 'otobusrellie', waarbij je - als je je hiervoor hebt aangemeld - een hele middag in een grote bus langs alle café's in de regio gaat om daar een dansje en drankje te doen. Zelf heb ik hier nooit aan meegedaan, maar ik hoor altijd van iedereen dat het echt één van de gezelligste (en meest vermoeiende, haha!) dingen is om mee te maken. Maandag is er een soort carnavalsmarkt en dinsdag is carnaval om 12 uur 's nachts weer voorbij. Ook dan wordt traditiegetrouw het motto van 2019 bekendgemaakt.

Wanneer?

Hoewel ik vroeger als een echte die-hard 5 of 6 dagen in de stad te vinden was, houd ik dat nu al een aantal jaar ècht niet meer vol (zou het de leeftijd zijn?). Wel heb ik de laatste jaren een aantal favoriete carnavalsdagen 'ontwikkeld', en ben ik er dus bijna altijd op vrijdag, zondag en maandag. Dit jaar ga ik vanavond al een kijkje nemen, maar ook vrijdag en maandag ben ik aanwezig in één van m'n outfits. Het klopt helemaal dat jullie zaterdag er niet bij zien staan, want deze dag sla ik eigenlijk altijd over vanwege de drukte en lange rijen buiten (en ik zie mezelf echt niet in de kou buiten staan). Zondagavond moet ik nog maar even kijken of ik ga, en anders houd ik een lekker bijkom-weekendje!

Wat?
Ieder jaar bevind ik me weer in talloze carnavalswinkels in de hoop dat ik iets nieuws vind. Maar al een aantal jaar mislukt dit compleet, wat uiteindelijk resulteert in dat ik alsnog mijn stewardessenpakje en Française-outfit uit de kast haal. Wel is dit jaar het idee ontstaan om met een vriendinnengroep dezelfde outfit aan te trekken. Na een hoop over en weer ge-app is vorige week besloten dat dit 'schilder' zou worden, met een hele gave zelfgemaakte en beschilderde blouse, een baret en schilderpenselen. Alleen klein probleempje: ik ben één van de weinigen die nog geen gecustomizede blouse heeft, laat staan de rest van de outfit. Zal het me lukken toch nog als schilder te gaan? To be continued..

Wie?
Als het goed is vier ik carnaval samen met m'n oud collega's. Vorig jaar ging ik nog drie dagen met drie verschillende groepen, maar daarvan is één goede vriendin net vertrokken naar Londen en de anderen gaan waarschijnlijk precies op de dagen dat ik al iets heb afgesproken. Overigens zijn avonden met mijn oud collega's wel vaak het allerleukst, omdat we allemaal in het restaurant hebben gewerkt dat tijdens carnaval omgebouwd wordt tot kroeg. Ik weet nog goed hoe ik dat nachtje werken toen heb beleefd! :P

Waar?
Ik weet niet of het een principekwestie is of gewoon een ongeschreven regel, maar ik verlaat tijdens carnaval nooit mijn eigen stadje om ergens anders te gaan carnavallen. Ik hoor van veel mensen om me heen dat ze ook wel een kijkje willen of gaan nemen in Breda of Tilburg, maar ikzelf blijf lekker 'veilig' in Roosendaal. Vind ik toch nog steeds het allerleukste, want carnaval is voor mij een echt 'ons-kent-ons'-feest en ik vind het heerlijk om telkens mensen tegen te komen die ik anders nooit of zelden zie of spreek!

Vier jij carnaval en zo ja, waar?

Related posts

4 reacties

 1. Ik heb er zoooveel zin in! Vrijdag ga ik naar Breda maar de rest van de dagen ben ik inderdaad in m'n eigen dorpie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah leuk artikel! Mijn vriend gaat toevallig als schilder, hopelijk lukt het jou ook nog! Ik ga als Black and White Swan met een vriendin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaaaaf! Ja, inmiddels heb ik gisteravond een witte blouse ergens vandaan getoverd, inclusief een spijkertuinbroekje. Vanavond ga ik 'm proberen te customizen als ik bij vriendinnen ben!

   Verwijderen