Beter slapen: wat helpt mij?

Inmiddels houd ik al een tijdje een vast ritme aan waarbij ik tussen 11 en 12 naar bed ga en tussen 8 en 9 weer wakker word. Dat is al hee...

Inmiddels houd ik al een tijdje een vast ritme aan waarbij ik tussen 11 en 12 naar bed ga en tussen 8 en 9 weer wakker word. Dat is al heel fijn, maar nòg fijner is het als ik helemaal uitgerust wakker word. Wat mij hierbij heeft geholpen en wat mijn tips zijn? Dat lees je vandaag!

Geen tv op mijn kamer
Als er één situatie is die me door de jaren heen al een hoop verbaasde blikken heeft opgeleverd, is toen ik vertelde dat ik geen tv op mijn kamer heb. De één slaapt heerlijk met wat achtergrondgeluiden, en de ander (ik dus!) word al wakker als het buiten net wat te hard waait. Nee, een tv is dus voor mij een echte no-go. Niet alleen het geluid staat me ontzettend tegen, maar ook de lichtflitsen hebben veel invloed op hoe goed ik slaap. Als ik dan ècht tv wil kijken, kijk ik gewoon lekker via mijn laptop.

Blauw licht
Om nog maar even verder te gaan op dat 'blauwe licht': ook ik maak me - zoals de meesten denk ik wel - regelmatig schuldig aan nog 'heel lang op mijn telefoon kijken voor het slapengaan.' Toch merk ik dat het de laatste maanden echt flink is afgenomen. Ten eerste zet ik mijn telefoon vaak 's avonds al op de meest warme lichtstand en als ik eenmaal ga slapen, ben ik nog te moe om te kijken. Die berichtjes, Instagramfoto's of Snapchats kunnen wat mij betreft echt wel wachten tot de volgende ochtend!

Op een vast tijdstip van en naar bed
Hoe cliché kan het zijn, maar het is ZO waar. Als je iedere avond op een onregelmatig tijdstip naar bed gaat (lees: de ene avond om 22.00, de andere om 2.00 en de volgende avond weer om 0.00), doet dat niet heel veel goeds met je slaapritme. Ik ben dus zo iemand die er heilig in gelooft dat je weerstand (en je humeur) zoveel beter wordt als je vaste tijdstippen kiest om te gaan slapen en weer wakker te worden. Sterker nog, ik merk het meteen als mijn ritme een paar nachten ontregeld is door een feestje (of carnaval, haha!)Perfect matras
Een fijn matras is een sterk bepalende factor als het gaat om het hebben van een goede nachtrust en slaapritme, en daarom is het ook erg belangrijk om een matras te vinden dat bij je manier van slapen en leven past. Een webshop waar je talloze matrassen vindt voor iedere schone slaper is Perfect Matras, waar het aanbod onder andere bestaat uit schuimmatrassen, latex matrassen en binnenveringmatrassen. Toch op zoek naar het perfecte pocketvering matras? Ook dan kun je prima hier terecht! Wist je bijvoorbeeld dat een pocketveringmatras zich door de losse veren helemaal aanpast naar je lichaam waardoor het matras je de beste ondersteuning kan bieden?

'Je hoeft niet te slapen, als je maar uitrust'
Ik heb nogal vaak de gekke gewoonte om continu te blijven draaien als ik niet in slaap kan komen. Superslecht natuurlijk, want op deze manier duurt het vaak nog veel langer voor ik eindelijk slaap (of het lukt zelfs helemaal niet meer). Op dat soort momenten denk ik altijd terug aan de zin die mijn moeder ooit zei: 'je hoeft niet per se te slapen, want met liggen rust je ook al uit.' En true that, want vaak kwam ik na zo'n slapeloze nacht toch nog best oké de dag door. Belangrijk hierin is wel dat je dus rustig blijft liggen, en niet als een gek gaat liggen woelen en draaien!

Niet (veel) meer eten 's avonds
Toevallig heb ik dit de afgelopen tijd uitgeprobeerd: 's avonds eten en proberen te slapen en 's avonds niets meer eten en proberen te slapen. Wat bleek? Ik moet na 21.00 eigenlijk zo min mogelijk naar binnen werken en een vette hap is voor mij al helemaal uit den boze. Als ik midden in de nacht na een uitgaansavond dus trek heb, denk ik tegenwoordig wel twee keer na voor ik iets bij de dönertent of pizzeria bestel. Dat zijn dan ook vaak de avonden waarop ik het allerslechtst slaap omdat mijn lichaam dan nog veel te hard bezig is om alles te verwerken. Als ik dan toch iets wil, kies ik voor iets lichts en wat makkelijk verteerbaar is :)


- Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking, afbeeldingen afkomstig van Pixabay - 

Related posts

14 reacties

 1. Ik zet mijn gsm 's avonds ook altijd in die nachtmodus. En mijn wekker gaat op weekdagen om 6.30 uur en ik ga in bed liggen lezen rond 22 uur. Ik merk dat ik hoe langer hoe gemakkelijker uit bed geraak. Een vast ritme is zo belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Supergoed van je hoe je zo'n ritme kunt aanhouden idd! Ik hoop dat als ik straks werk heb, het me ook goed lukt!

   Verwijderen
 2. Geen TV op de slaapkamer helpt mij het meest. Toen ik nog thuis woonde had ik dit wel en bleef ik maar kijken. Nu ik samenwoon met mijn vriend hebben wij er bewust voor gekozen geen TV op de slaapkamer te zetten en dat helpt echt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hele slimme en goede keuze om dat inderdaad niet te doen, volgens mij scheelt dat inderdaad echt veel!

   Verwijderen
 3. Mijn moeder zij dat van het uitrusten ook altijd, grappig om terug te lezen! Ik probeer mezelf dat ook altijd te vertellen. Ik wil wel meer letten op mijn telefoon op tijd weg te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een fijne tips allemaal! Ik wil ook meer ritme in mijn leven, het nachtwerk begint me na bijna 2 jaar echt op te breken haha. Ik moet trouwens wel echt iets eten voor het slapen gaan, want als ik honger heb kan ik echt niet slapen! Ik kies dan inderdaad ook wel voor iets lichts.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik merk ook verschil met toen ik in de horeca werkte en gerust tot 2 of 3 uur wakkerbleef, en toen ik weer terugging naar school en om 22.00 echt gebroken was.

   Verwijderen
 5. Goede tips!Ik leg mijn telefoon ook altijd op tijd weg en lees meestal nog wat voor het slapen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lezen zou ik ook meer moeten doen; maar helaas niet in het bezit van een fijn lampje!

   Verwijderen
 6. Wat een handig artikel!
  Zelf slaap ik altijd het best na het lezen van een boek ipv een serie kijken op mijn laptop.
  Liefs,
  Yara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lezen zou ik echt meer moeten doen inderdaad! Maar helaas laat het licht van mijn lampje dat niet echt toe.. Voorheen hield ik er heel erg van!

   Verwijderen
 7. Voorheen had ik enorm veel last van veel slapeloze nachten, maar sinds een paar maanden gaat het eigenlijk een heel stuk beter. Ik probeer mezelf zo moe mogelijk te maken zodat ik vrijwel altijd meteen in slaap val, óf ik kijk ASMR-video's voor het slapen gaan (blauw licht, I know, niet slim... ;-)) wat vaak toch wel werkt. Leuk artikel! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aah ja ASMR-video's heb ik veel over gehoord, maar toch is dat niet helemaal mijn ding, haha! Fijn dat het voor jou wel heel goed werkt :)

   Verwijderen