Friday's Five: 5 x flatlay-misverstanden

Het maken van een flatlay vraagt niet alleen een hoop creativiteit, maar ook een aantal basic skills. Toch zijn er een aantal misverstande...

Het maken van een flatlay vraagt niet alleen een hoop creativiteit, maar ook een aantal basic skills. Toch zijn er een aantal misverstanden rondom flatlays die ik in deze Friday's Five graag uit de lucht wil helpen. Enne, neem deze 'tips' gerust met een korreltje zout ;-)

Alles moet in z'n geheel op de foto staan
Nee hoor, je hoeft niet op een krukje of stapel boeken te gaan staan om alle spullen die je net hebt neergelegd precies in z'n geheel op de foto te krijgen. Het maakt een flatlay juist heel wat dynamischer en interessanter als spullen net voor de helft of voor een klein deel zichtbaar zijn. Niet bang zijn om de inzoom-functie te gebruiken dus, of een foto bij te snijden waardoor je wat stukjes van je items vanaf 'hakt.'


De foto moet per se vanuit de lucht genomen worden
Natuurlijk is de ouderwetse flatlay wel gebaseerd op het 'bird-eye-view'-principe, oftewel: een foto die gemaakt is vanuit vogelperspectief. Zelf ben ik de laatste tijd heel wat aan het experimenteren met verschillende perspectieven en focus, maar in feite leg ik nog steeds bij iedere foto de spullen 'flat' (dus plat) neer. Natuurlijk valt erover te discussiëren of je dit dan nog steeds een flatlay mag noemen, maar hey: variatie is ook goed. Probeer dus zeker een keer uit hoe het is als je je foto vanuit een andere hoek neemt.



De spullen moeten strak naast elkaar liggen en het mag niet messy zijn
Deze 'tip' is eigenlijk een beetje een persoonlijke voorkeur: sommige mensen houden er absoluut van als alles symmetrisch en strak naast elkaar ligt, en anderen vinden het juist leuk om random spullen in een rommelige compositie te plaatsen. Ik moet zeggen dat ik voorheen ook erg fan was van dat eerste, maar dat het me nu weinig meer uitmaakt of iets scheef of recht ligt. Het zelfde 'voordeel' als bij puntje 1 is hier - vind ik - wel van toepassing: 'rommelig' zorgt voor veel meer dynamiek, in tegenstelling tot 'strak', wat juist wat meer rust in een foto geeft.

Elk leeg plekje moet opgevuld worden
Ik volg iemand op Instagram (Connie van @whatshepictures) die regelmatig Instagram-stories plaatst over haar 'flatlay-builds', oftewel: snapshots die stap voor stap weergeven hoe haar flatlays tot stand komen. Wat ik bij haar merk, is dat zij echt letterlijk ieder leeg plekje op de foto opvult met een extra item. Eerlijk gezegd vind ik dat niet altijd nodig, en soms is less echt more. Desalniettemin zijn Connie's foto's wel altijd prachtig (neem dus zeker even een kijkje als je wat inspiratie nodig hebt!)



Je hebt per se een effen of witte achtergrond nodig
Sinds een tijdje wissel ik veelvuldig af met mijn fluffy (nep)vachtje en mijn marmeren bureau (of een combinatie daarvan), maar nee: je hebt zéker geen witte achtergrond nodig voor het maken van een flatlay. Joyce werkt bijvoorbeeld heel graag met een plaid voor een beetje extra dimensie, en weer een ander werkt met mooie, kleurrijke tegelvloeren of tafeltexturen. Kies dus een achtergrond waarvan jij denkt dat de spullen mooi tot z'n recht komen, en durf te experimenteren met kleur en textuur!

Related posts

21 reacties

  1. Wat een goede tips! De laatste tijd probeer ik ook meer flatlays te maken en ermee te experimenteren. Die van jou vind ik altijd zo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Superleuk dat je ook aan het proberen bent! Dankjewel <3

      Verwijderen
  2. Handige tips, ik vind flatlays maken best moeilijk maar als ik de flow heb te pakken zit ik er altijd helemaal in!
    Leuk artikel <3
    Liefs,
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja me too! Soms doe ik uuuren over 2 flatlays en soms heb ik er ineens 4 ineen uurtje gemaakt!

      Verwijderen
  3. Altijd fijn, tips van de ultieme expert! Zo zie ik jou namelijk nog steeds haha, je foto's zijn keer op keer prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha ik kan gewoon niet geloven dat mensen me nog steeds als 'koningin van de flatlay' zien; maar dat komt denk ik meer omdat ik tachtigduizend andere accounts zijn waar ik weer super tegenop kijk.. Superlief <3

      Verwijderen
  4. Leuke en fijne tips geef je. Ik vind jouw flatlays altijd prachtig. Iets wat ik gewoon echt niet kan haha

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Laatst las ik op een blog -geen idee meer welke- dat een flatlay echt lelijk is als deze niet van bovenaf gedaan is. Ik moest ergens wel lachen want mijn flatlays zijn nooit vanaf bovenaf en vind ze niet lelijk. Gelijk daarna moest ik aan die van jou denken, want jij doet dat ook laaang niet altijd en hallo, queen of flatlays doet het ook!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha really? Dat is zo'n gare opmerking! Vandaar dat ik idd maar erbij had gezet dat er gerust discussies kunnen ontstaan of je 't dan nog een flatlay noemt. Laat ze maar lekker praten :P

      Verwijderen
  6. Oei, ik vind flatlays bijna nooit mooi. Ik vind ze meestal zo druk en dat leidt voor mij alleen maar af. Het worden dan foto's die allemaal op elkaar lijken. Maar uh dat is mijn mening, ik snap dat het heel mooi gevonden wordt! Ga zo door!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. It's a matter of taste denk ik, Sabrina! Dankje, ga ik zeker doen! :)

      Verwijderen
  7. Hey wat leuk, je benoemt mij! Superleuk artikel om te lezen. Voor mij ben jij nog steeds de flatlay-queen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een fijne tips zeg! Ik kan me hier zeker in vinden. Ik vind het ook erg mooi als je bijvoorbeeld een deel van een product ziet op de foto, het hoeft er niet helemaal op!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Neee precies, ik vul het dan altijd zelf een beetje in!

      Verwijderen
  9. Wat een super leuk, origineel en inspirerend artikel Daphne, leuk om te lezen en om jouw mooie foto's er weer bij te zien. Jij hebt echt zo je eigen stijl, ik herken je foto's altijd meteen op Instagram. Ik vind het maken van flatlays ook echt het leukste om te doen qua bloggen, en ik kan er ook uren mee zoet zijn;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb ook wel eens pogingen tot flatlays gedaan, maar meestal geen zin om er veel tijd in te steken. Ik ben wel heel erg fan van mijn nepvachtjes van Aliexpress.

    Mooie tips!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kost mij de ene keer ook veeel meer tijd dan de andere keer helaas; soms barst ik van de inspiratie en soms loop ik urenlang te zoeken naar leuke composities

      Verwijderen