'Wat kun je er eigenlijk mee, met je opleiding?'

Ik durf te wedden dat mensen die 'iets met communicatie' studeren, al vaak genoeg deze vraag te horen hebben gekregen. Zo ook ik, ...

Ik durf te wedden dat mensen die 'iets met communicatie' studeren, al vaak genoeg deze vraag te horen hebben gekregen. Zo ook ik, want hey: wat is nou die toegevoegde waarde van een master als je met je hbo-diploma ook een communicatie-gerelateerde baan kunt vinden?

Ik moet toegeven dat ik het nog steeds wel een lastige vraag vind, hoor. Buiten het feit dat ik al jaren naar m'n hoofd geslingerd krijg 'wat ik wil worden', passeert de vraag wat ik nu eigenlijk precies voor baan kan vinden met mijn opleiding ook steeds vaker de revue. Want nee, je studeert niet om stewardess te worden, voor de klas te staan of als verpleegster in een ziekenhuis te werken. Het is - eigenlijk best logisch - nog veel breder dan dat, en het antwoord dat ik altijd geef op zo'n vraag ('je kunt er zòveel mee!) ligt best in het verlengde hiervan.

Maar juist het feit dat het zo breed is, maakt het ook lang niet gemakkelijk om een precieze verantwoording af te leggen over wat voor keuze je na je opleiding gaat maken, wat er soms toe leidt dat ik (of wij) als communicatiestudent(en) best wel voor het blok worden gezet. Ook met het daaropvolgende vooroordeel dat commmunicatiestudenten alleen maar zo'n studie doen omdat ze toch niet 'precies' weten wat hij of zij daarna wil doen, ben ik het oneens.

Begrijp me niet verkeerd: het is ook harstikke waar hoor, dat je met je communicatie-diploma bij een grote diversiteit aan bedrijven terecht kunt: van bedrijfjes die zich specialiseren in digitale media en public relations, tot aan de reclame en marketingcommunicatie-afdelingen van grotere multinationals. Maar toch heb ik altijd gemerkt dat er bij dit soort 'wat ga je na je opleiding doen'-conversaties altijd een soort wederzijdse onzekerheid heerst over wat een afgestudeerde communicatiestudent nu precies kan of doet. En in mijn geval: wat nu eigenlijk de meerwaarde is van mijn masteropleiding communicatie als ik ook al een hbo-diploma in dit vakgebied bezit.

De laatste dagen ben ik - met oog op het feit dat het einde van mijn studententijd er toch echt aan zit te komen - er steeds vaker over aan het nadenken. En nog altijd blijf ik het moeilijk vinden om precies te weten bij wat voor bedrijf ik straks terecht ga komen. Sterker nog, dat kun je niet weten. It all depends on the vacancies. Wel weet ik steeds beter wat ik leuk vind om te doen, en daar ben ik mede dankzij mijn master èn de blog/social media-wereld achtergekomen.

Zo vind ik onderzoeken doen en hier iets over schrijven erg interessant; niet alleen om bestaande literatuur uit te breiden met nieuwe bevindingen, maar ook om uit te zoeken wat nu ècht werkt in een bepaalde mediastrategie. Daarnaast heb ik een grote liefde voor het creëren van content, of dat nu in woorden of beelden is en of dat nu online is of voor traditionele marketingcommunicatie-uitingen. Ik ben ook al een tijdje erg enthousiast over hoe bedrijven zich neerzetten op social media en op wat voor manier zij via deze weg klanten of consumenten van goede service kunnen voorzien. Ook lijkt het me fantastisch om mee te werken aan grotere campagnes voor merken of bedrijven (opnieuw: op zowel traditionele wijze als online) en ervoor te zorgen dat de klant of consument geïnspireerd raakt. Tot slot heb ik altijd bewondering voor mensen die de stoute schoenen aantrekken en internationaal aan de slag gaan om zo nieuwe (persoonlijke) ervaringen op te doen, contact te leggen met nieuwe potentiële klanten voor een bedrijf en ook om weer relevante ontwikkelingen en innovaties mee naar Nederland te brengen. Of dat laatste ook echt iets voor mij is, ben ik nog steeds erg benieuwd naar.

Wat je concreet kunt met een opleiding 'communication and information sciences' met als specialisatie business communication and digital media ligt dus dicht bij wat ik zelf leuk vind. Project manager voor nieuwe media en afdelingsdirecteur van communicatie, PR of marketing zijn slechts enkele voorbeelden van titels die iemand kan dragen na het afronden van de master die ik nu doe. Wat het voor mij gaat worden zullen we natuurlijk vanzelf wel zien. Eerst maar eens zorgen dat ik dat (tweede) papiertje bemachtig!

Studeer jij communicatie of ben jij al afgestudeerd? Zo ja, weet je al wat je hierna gaat doen of wat ben je hierna gaan doen?

Related posts

16 reacties

 1. Supergrappig, ik vind vrijwel hetzelfde leuk van het vakgebied communicatie! Behalve het doen van onderzoek, want dat háát ik haha. Ik wil hierna gaan werken en ik ben zo benieuwd waar ik (en jij uiteraard ook!) terecht ga komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha toevallig! En ik snap je hoor, dat je onderzoek doen haat; ben het stiekem ook pas wat leuker gaan vinden nu ik het zowat elke dag voor een jaar lang heb moeten doen. Ik wil ook zo graag in de toekomst kijken soms!

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat je zoveel diverse kanten op kan met je opleiding maar dat maakt het tegelijker tijd ook wel weer heel lastig! Spannend dat alweer het einde in zicht komt. Ik zou er rustig over na denken en doen wat goed voelt!
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yess ga ik zeker doen, eerst maar eens heel goed gaan vieren als ik klaar ben straks!

   Verwijderen
 3. Oei die vraag herken ik ook zonder een studie in de richting van communicatie! En precies wat je zegt, dat brede is heel fijn maar maakt het soms ook lastig. Ik denk dat het ook een kwestie van trial and error is om erachter te komen wat voor een baan bij je past. Gewoon uitproberen en ervaring op doen. Maar eerst inderdaad dat papiertje scoren, spannend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo ken ik iemand van m'n vorige opleiding die in bijna 2 jaar tijd al zo'n 3 banen gehad heeft, puur om er nog achter te komen wat ze nu echt leuk vond! Alleen zonde dat er dan meteen bedrijven zijn die denken dat je het ergens niet volhoudt :P

   Verwijderen
 4. Ik herken wel wat je zegt, ook al deed ik een andere studie. Ik heb Amerikanistiek gedaan en niemand snapt wat je daar uiteindelijk mee kan, dat kan super frustrerend zijn.. Ik ben benieuwd in welke richting/bij wat voor soort bedrijf jij terecht gaat komen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah ik zag laatst iemand op tv bij wie dat in de onderste 'beroep'-regel stond, haha! Wel interessant, maar inderdaad superfrusterend als je continu maar moet bedenken wat voor antwoord je erop geeft

   Verwijderen
 5. Dit is heel erg herkenbaar, als ik vertel dat ik (HBO) styling heb gestudeerd vragen mensen mij soms of ik dan mensen aankleed of dat ik kapster wordt. Dan kan ik echt wel huilen haha. Ik heb ook gewoon geen zin meer om er over te praten omdat het mij zo frustreert. Inmiddels boeit het mij niet meer of een ander het begrijpt, ook omdat ik afgestudeerd ben. Ik heb net gesolliciteerd naar een leuke baan en als dat wat wordt zal ik eens laten zien wat ik met mijn opleiding nou allemaal kan :p (Ik kreeg ook vaak te horen dat ik vast geen baan kon vinden met mijn 'knutsel' opleiding, zucht). Dat ook ik een heel concept moest verzinnen op basis van heel veel onderzoek (en een casestudy schrijven) bij mijn afstudeer bedrijf schijnt ook verbazingwekkend te zijn als je styling studeert. Goh, is styling toch ineens een stuk dieper dan het lijkt :') Haha, sorry, ik word hier zo sarcastisch van he! Ik snap dan ook goed hoe jij je voelt. Maar goed je doet het voor jezelf en voor je eigen toekomst, onthou dat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahah ja het lijkt soms wel alsof iedereen maar gewend is dat je voor een 'beroep' studeert en het ineens te moeilijk wordt als je een opleiding doet in iets dat veel breder is. Dan begrijpen ze het 'ineens' allemaal niet.. lame!

   Verwijderen
 6. Oeh heeel interessant dit! Wist helemaal niet wat je precies doet als master maar klinkt super interessant. Ik heb International Lifestyle gestudeerd en ook dat begrijpt helemaal niemand haha. Moet wel zeggen dat ik de laatste jaren geleerd heb mijn eigen draai aan de uitleg te geven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha jaaa altijd lastig met van dat soort opleidingen; zelf moet ik die eigen draai nog een beetje ontdekken!

   Verwijderen
 7. Ik ben niet verder gekomen als mbo managementassistent en toen heb ik een baan aangeboden gekregen in het ziekenhuis als secretaresse die ik natuurlijk aannam. Ik wist vrijwel al wat ik wilde.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Aan de ene kant heel lastig maar misschien aan de andere kant heel fijn dat je een brede keuze hebt zo meteen. Hierdoor ben je niet beperkt met solliciteren.
  De vraag met 'wat kan je nou eigenlijk worden zometeen' had ik bij mijn vorige opleiding ook veel.. en soms wel beetje frustrerend! Hou op haha!
  Gaat vast wel goed komen met zo meteen een keuze maken. Goed dat je iedergeval weet dat je het onderzoek een leuk onderdeel vind! :-)

  Liefs, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. True, ik kan op heel veel vacatures wel reageren natuurlijk! En uiteindelijk komt die keuze vanzelf wel idd:)

   Verwijderen